Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024

Ασφάλεια Ζωής: Πώς να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει

Δημοσίευση: 24/10/2022

Η ασφάλεια ζωής είναι ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για να διευθετήσει κανείς τις υποχρεώσεις του και να διασφαλίσει το μέλλον των ανθρώπων που αγαπάει, χωρίς να διαθέτει τα ανάλογα περιουσιακά στοιχεία. Έτσι, όσο κι αν όλοι θεωρούμε ότι σε εμάς «δεν θα τύχει», η ασφάλιση ζωής, αποτελεί το μοναδικό μέσο προστασίας, τόσο των περιουσιακών μας στοιχείων, όσο και των αγαπημένων μας ανθρώπων.

Ειδικά όταν πρόκειται για προστασία οικογένειας, αυτό που εξασφαλίζει η ασφάλεια ζωής με έναν απόλυτο τρόπο, είναι η σιγουριά ότι τα παιδιά θα μπορέσουν να μεγαλώσουν με τις ανέσεις και τις επιλογές που θέλουν οι γονείς τους, ακόμα και αν οι τελευταίοι δεν είναι κοντά τους. Ποια είναι ωστόσο τα είδη της ασφάλισης ζωής και πώς θα επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει;

Πρόσκαιρη ή Απλή Ασφάλιση Ζωής

Η πρόσκαιρη ασφάλιση ζωής προσφέρει προστασία στον ασφαλισμένο για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σε περίπτωση απώλειας της ζωής του ασφαλισμένου από ασθένεια ή ατύχημα κατά τη διάρκεια του συμβολαίου, η ασφαλιστική του εταιρεία θα αποζημιώσει τους δικαιούχους το ασφαλισμένο ποσό. Στην απλή ασφάλιση ζωής το ποσό κάλυψης είναι εγγυημένο και παραμένει αμετάβλητο καθ’ όλη τη διάρκεια του συμβολαίου.

Εάν μέχρι την λήξη της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, δεν έχει επέλθει ο θάνατος, ο ασφαλισμένος δεν εισπράττει κανένα ποσό πίσω. Αυτό το είδος ασφάλισης το συναντάμε συνήθως ως προαπαιτούμενο για τη σύναψη δανείου με τα τραπεζικά ιδρύματα και αποτελεί μία απλή λύση για όσους θέλουν απλά να έχουν εξασφαλισμένη την οικογένεια τους σε περίπτωση που τους συμβεί κάτι.

Μικτή Ασφάλιση Ζωής

Η μικτή ασφάλιση ζωής προσφέρει επίσης προστασία για μία συγκεκριμένη ασφαλιστική περίοδο όμως παρέχει τον παράγοντα της αποταμίευσης και επεκτείνεται στην πληρωμή του ασφαλισμένου ποσού σε περίπτωση επιβίωσης του ασφαλισμένου στη λήξη του συμβολαίου. Σε αυτό το είδος ασφάλισης, το ύψος του ασφαλισμένου ποσού στη λήξη του συμβολαίου είναι εγγυημένο ανεξάρτητα εάν τα επιτόκια καταθέσεων ή οι οικονομικές συνθήκες αλλάξουν. Ο ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα εξαγοράς, μετά την παρέλευση συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, δηλαδή διακοπής του συμβολαίου και είσπραξης του ποσού που προνοεί το συμβόλαιο του.

Ισόβια Ασφάλιση Ζωής

Η Ισόβια Ασφάλιση Ζωής, όπως και η μικτή ασφάλιση έχει τον παράγοντα της αποταμίευσης με την διαφορά ότι είναι ένα συμβόλαιο που δεν έχει λήξη και παρέχει κάλυψη καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ασφαλισμένου. Και σε αυτό το είδος τα συμβόλαια έχουν αξίες εξαγοράς, οι οποίες όμως είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με τις μικτές ασφαλίσεις. Ακόμη μία διαφορά με τις μικτές ασφαλίσεις ζωής είναι η διάρκεια πληρωμής των ασφαλίστρων όπου σε αυτό το είδος μπορούν να πληρώνονται ισόβια ή μέχρι μία συγκεκριμένη ηλικία (π.χ. το 65 έτος ζωής), με την κάλυψη να παραμένει όμως μέχρι και τον θάνατο. Τέλος, τα ασφάλιστρα εδώ είναι συνήθως υψηλότερα σε σχέση με τα άλλα δύο είδη.

Τι να διαλέξετε

Το σημαντικότερο είναι να πάρετε την απόφαση να κάνετε αυτό το δώρο στον εαυτό σας και περισσότερο στην οικογένεια σας. Τώρα ως προς το ποιο είδος ασφάλισης ζωής πρέπει να επιλέξετε, αυτό είναι συνδεδεμένο με τις δικές σας προσωπικές ανάγκες. Ο ασφαλιστικός σας διαμεσολαβητής είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να αξιολογήσει τις ανάγκες και να σας καθοδηγήσει προκειμένου να λάβετε την σωστή απόφαση.

Αναδημοσίευση: Περιοδικό The Insurer – Τεύχος Σεπτεμβρίου 2022

Γίνετε συνδρομητής εδώ

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Ανάλυσέ το, 19-02-24

Μη χάσετε σήμερα στο “Ανάλυσέ το”: Μελέτη περιστατικού νοσηλείας σε δημόσιο νοσοκομείο – Ποια θα είναι η συμμετοχή του ασφαλισμένου στο κόστος νοσηλείας;

Μη χάσετε σήμερα το “Ανάλυσέ το”, τη μοναδική διαδικτυακή εκπομπή με ανάλυση πραγματικών περιπτώσεων (προ) ασφαλιστικών ελέγχων. Για ακόμα μία

Ανάλυσέ το, νοσηλεία, δημόσιο νοσοκομείο

Δείτε ξανά το “Ανάλυσέ το!” (video): Περιστατικό σε Δημόσιο Νοσοκομείο – Τι πληρώνει ο ασφαλισμένος στον ΕΟΠΥΥ;

Δείτε ξανά το επεισόδιο της Δευτέρας της εκπομπής «Ανάλυσέ το», με παρουσιαστή τον κ. Χρύσανθο Νικολάκο, Μεσίτη Ασφαλίσεων-Πραγματογνώμονα Μηχανικό της Prooptiki Insurance Brokers! Στην εκπομπή

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»