Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Άνω των 370 εκατ. οι αποζημιώσεις στους πληγέντες της Θεσσαλίας από ασφαλιστικές εταιρείες

Δημοσίευση: 08/11/2023
Αποζημιώσεις, κακοκαιρία Daniel, ΕΑΕΕ

Το μεγαλύτερο ποσό σε αποζημιώσεις καταστροφικού συμβάντος έπειτα του 1993 καταγράφεται όσον αφορά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αναφέρονται στην πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς που θα δοθούν στους ασφαλισμένους πληγέντες της Θεσσαλίας οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με ζημιές που ξεπερνούν τις 7.000!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΑΕΕ, αναφέρθηκαν 7.426 ζημιές για τις οποίες οι συνολικές αποζημιώσεις εκτιμάται ότι φτάνουν τα 372,05 εκατ. €.

Δείτε εδώ το infographic.

Από αυτές:

  • 5.138 ζημιές αφορούν τις ασφαλίσεις περιουσίας με εκτίμηση αποζημιώσεων 364,20 εκατ. €
  • 2.278 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, με εκτίμηση 7,74 εκατ. €
  • 6 τις ασφαλίσεις σκαφών με εκτίμηση 42.8 χιλ. €
  • 4 ζημιές τις ασφαλίσεις μεταφορών με εκτίμηση 61,5 χιλ. €.

 

Άνω των 370 εκατ. οι αποζημιώσεις στους πληγέντες της Θεσσαλίας από ασφαλιστικές εταιρείες

Ξεκινούν σήμερα οι προκαταβολές στους κτηνοτρόφους

Ακόμα από σήμερα, Τετάρτη 08 Νοεμβρίου, ξεκινά η καταβολή των προκαταβολών των αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους πληγέντες οι οποίοι υπέστησαν ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη. 

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος, η αντίστοιχη διαδικασία για τη φυτική παραγωγή θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 17 Νοέμβρη.

Οι αποζημιώσεις σε ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. €, ωστόσο το ύψος των αποζημιώσεων θα καθοριστεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτιμήσεων.

Έως τώρα έχουν καταβληθεί πάνω από 20 εκατ. € μέσω της κρατικής αρωγής σε αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους ενώ όπως ενημερώνει ο ΥπΑΑΤ θα ακολουθήσουν άλλα δύο κύματα αποζημιώσεων σε πληγέντες.

Η δήλωση του Προέδρου της ΕΑΕΕ, Αλ. Σαρρηγεωργίου

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου δήλωσε σχετικά με την ανταπόκριση του ασφαλιστικού κλάδου: «Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν άμεσα στις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία “Daniel”, εκπληρώνοντας με υπευθυνότητα την αποστολή τους. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την αποτίμηση των ζημιών κι έχουν πληρωθεί αποζημιώσεις για ένα σημαντικό μέρος των ζημιών που έχουν υποστεί οι ασφαλισμένοι μας ενώ παράλληλα προχωρούν οι καταβολές για τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Το 2023, σε μία μόλις χρονιά δηλαδή, η εκτίμηση των αποζημιώσεων της ασφαλιστικής αγοράς για δασικές πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα ξεπερνά τα 420 εκατ. €. Από τα στοιχεία που συλλέγουμε διαφαίνεται με ξεκάθαρο τρόπο η αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των καταστροφικών περιστατικών τα τελευταία χρόνια : από το 2017 έως σήμερα έχει καταγραφεί το 70% των συνολικών αποζημιώσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς από το 1993 που συλλέγουμε στοιχεία (665 εκατ. € από τα 951 εκατ. €).».

Να σημειωθεί πως το πλήρες κείμενο της έρευνας θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»