Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

Αποταμίευση: 5 περιπτώσεις όπου αποδεικνύεται σωτήρια!

Δημοσίευση: 05/05/2023
Αποταμίευση: 5 περιπτώσεις όπου αποδεικνύεται σωτήρια!

Ίσως είστε γονείς που θέλετε να διασφαλίσετε το μέλλον των παιδιών σας. Ίσως είστε ελεύθεροι επαγγελματίες που διεκδικείτε σταθερά την ποιότητα ζωής σας. Μπορεί ακόμα να θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα από ένα δάνειο. Σε όποιο στάδιο της ζωής σας και αν βρίσκεστε, όποιες και αν είναι οι ανάγκες σας, η αποταμίευση σας ωφελεί. Σε αυτό το άρθρο, συλλέξαμε 5 σενάρια ζωής για να ανακαλύψετε τα δικά σας κίνητρα για αποταμίευση.

1. Για τους γονείς που ξέρουν ότι τα μεγάλα οικονομικά «ζόρια» αρχίζουν από τα 16

Αγαπάμε τα παιδιά μας. Κάθε μέρα, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο για αυτά. Η πραγματική αγάπη εκφράζεται με ένα σύνολο πραγμάτων. Να ακούμε και να καταλαβαίνουμε. Να χαρίζουμε το περιθώριο της αυτοέκφρασης και να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Να κλείνουμε τη μέρα μας με ένα φιλί, έχοντας «συγχωρέσει» ό,τι μπορεί να πήγε στραβά. Αγάπη όμως είναι και άλλο ένα πράγμα που πολλές φορές δεν σκεφτόμαστε. Είναι ο οικονομικός προγραμματισμός σε βάθος χρόνου.

Σε ένα βάθος περίπου 10 ετών, από τα 16 ως τα 26, οι ανάγκες του παιδιού μπορεί να αγγίξουν τα 70.000 ευρώ ή και να τα ξεπεράσουν αν το παιδί σπουδάσει στο εξωτερικό. Για πολλές οικογένειες αυτό το ποσό ακούγεται αποθαρρυντικό. Δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστεί. Όμως κάθε βοήθεια που προέρχεται από μία σταθερή και συνεπή αποταμίευση, έρχεται να προσφέρει μία ανακούφιση στην κατάλληλη στιγμή και να διευκολύνει την πορεία του παιδιού στα πρώτα βήματα της ζωής του.

2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες γεφυρώνουν το χάσμα των εισοδημάτων τους πριν και μετά η σύνταξη

Ζείτε και αναπνέετε για το επάγγελμά σας. Παίρνετε το ρίσκο με υπευθυνότητα, απολαμβάνετε την κίνηση και τη δικτύωση, αναπτύσσετε τη γνώση στην εξειδίκευσή σας αλλά και στην επιχειρηματικότητα. Κάθε μέρα διεκδικείτε, πετυχαίνετε, προχωράτε. Και ανταμείβεστε για αυτό.

Τις περισσότερες φορές, η στιγμή της συνταξιοδότησης δεν ταιριάζει με τη νοοτροπία του ελεύθερου επαγγελματία, για μία σειρά από λόγους. Εμείς εστιαζόμαστε στο ποσό της σύνταξης. Αντίθετα με ότι συμβαίνει με τους μισθωτούς, στις περισσότερες περιπτώσεις η σύνταξη του ελεύθερου επαγγελματία δεν έχει στενή σχέση με τα ποσά που έχει ως εισοδήματα κατά την ενεργή επαγγελματική του ζωή.

Εδώ η αποταμίευση μπορεί να λειτουργήσει διττά. Αφενός βοηθά στη δημιουργία συμπληρωματικής σύνταξης στην τρίτη ηλικία. Αφετέρου για την κάλυψη εξόδων ( όπως φόροι και επαγγελματικά χρέη) όταν κλείσει την επιχείρηση.

3. Ένα μαξιλάρι ασφαλείας για τα άσχημα που δεν περιμένουμε – και enabler για τα υπέροχα που θέλουμε να ζήσουμε

Ο λόγος που το «απρόοπτο» δεν θεωρείται ομαλή ροή της καθημερινότητας είναι η διαφορετικότητα της φύσης που έχουν τα αμέτρητα απρόοπτα της ζωής μας. Λιγότερο ή περισσότερο αναμενόμενα, ευχάριστα ή δυσάρεστα. Ένα ταξίδι αναψυχής εκτός προγράμματος και μία απόφαση για μία ανακαίνιση που αντικατοπτρίζει την επιθυμητή ποιότητα ζωής που θέλουμε απαιτούν χρήματα. Όπως ακριβώς μία περίοδος ανεργίας, ένας απρόσμενος φουσκωμένος λογαριασμός, η επιβεβλημένη αποκατάσταση ζημιάς στο σπίτι, η επιδιόρθωση ή αντικατάσταση του αυτοκινήτου και η υποστήριξη ηλικιωμένων γονέων που έχουν ξαφνικά προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχει λόγος να αναβάλλετε ως «ένοχες» τις ξαφνικές απολαύσεις που επιθυμείτε, ούτε να χρεωθείτε στην περίπτωση ενός δυσάρεστου απρόοπτου.

4. Απαραίτητη η αποταμίευση για όσους δεν μπορούν να ασφαλίσουν την υγεία τους

Κάθε πολίτης θα πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με προσιτό κόστος. Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας είναι το μέσο για να το πετύχουν. Όμως υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που δεν μπορεί να καλυφθεί από καμία ασφαλιστική εταιρεία. Είτε πρόκειται για έναν ενήλικο με κάποια ασθένεια, είτε για ένα παιδί με βαριά αναπηρία, αυτοί οι άνθρωποι έχουν αυξημένες ανάγκες περίθαλψης.

5. Η αποταμίευση ως έξυπνη λύση για να μειώσετε το μεγάλο κόστος αποπληρωμής ενός στεγαστικού δανείου

Ξεκινάμε ένα δάνειο. «Είναι το ίδιο να πάρω ένα δάνειο χωρίς προκαταβολή; Τι είναι περισσότερο συμφέρον για το μέλλον μου;». Αυτές είναι δυο ερωτήσεις που θα πρέπει να σας απασχολήσουν. Αποταμιεύοντας για μία προκαταβολή σπιτιού ή αυτοκινήτου προκειμένου να καλύψετε την προκαταβολή, χρειάζεστε μικρότερο δάνειο. Έτσι σώζετε επιπλέον τόκους στο κεφάλαιο που θα είχατε χρεωθεί. Ενδεικτικά, για σημερινό στεγαστικό δάνειο 30 ετών με μέσο επιτόκιο 4,5%, αν αντί για 100.000 πάρουμε 80.000 γιατί έχουμε αποταμιεύσει 20.000 η εξοικονόμηση σε τόκους δανείου αντιστοιχεί τα 14.457 ευρώ.

Πηγή: cyprusinsurancenews.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Μάριος Παπαευσταθίου στον REAL :”Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα μπορούν να πλαστογραφηθούν εκτός από την ανθρώπινη ευφυΐα”

Ο Διακεκριμένος Καθηγητής Οικονομίας & Νέων Τεχνολογιών Μάριος Παπαευσταθίου καλεσμένος στην εκπομπή της γνωστής δημοσιογράφου Nατάσα Ράγιου στον Real, εξηγεί

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»