Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024

Αποκλειστικό: Αποχωρούν οι Εταιρείες ΕΠΥ από την Ελλάδα!

Δημοσίευση: 01/04/2024

Σε ένα απρόσμενο και σίγουρα ανατρεπτικό γεγονός, που θα συζητηθεί εκτενώς, ανακοινώθηκε σήμερα νωρίς το πρωί πως όλες οι Εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) σχεδιάζουν την οριστική αποχώρησή τους από την ελληνική αγορά. Η είδηση, που φαίνεται να προέρχεται από πολύ αξιόπιστες πηγές, έχει προκαλέσει σάλο στα ασφαλιστικά δρώμενα της χώρας, αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο ερωτηματικό για το μέλλον της ασφαλιστικής κάλυψης χιλιάδων πολιτών αν κρίνουμε από το ποσοστό που κατέχουν οι εταιρείες ΕΠΥ στη χώρα μας.

Σύμφωνα με δηλώσεις που φέρεται να έχουν γίνει από εκπροσώπους των εταιρειών, η απόφαση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα μιας σειράς «αξεπέραστων δυσκολιών» που αντιμετωπίζουν στο ελληνικό περιβάλλον. Μεταξύ αυτών, αναφέρεται η υπερβολικά περίπλοκη νομοθεσία, η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση, καθώς και οι συνεχιζόμενες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Εκπρόσωπος μεγάλης εταιρείας Ε.Π.Υ, ο οποίος ζήτησε να μη γίνουν γνωστά τα στοιχεία του, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Η IDD μας γονάτισε, για να κάνεις μία ασφάλιση αυτοκινήτου συμπληρώνεις δεκάδες έντυπα. Αυτό δεν είναι λογικό και δεν έχει καμία χρησιμότητα»

Η Petra Hielkema, Πρόεδρος της EIOPA σε δηλώσεις της εξέφρασε την ενόχλησή της στην εν λόγω απόφαση των εταιρειών στην Ελλάδα δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως « η αγορά σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι ελεύθερη – αν κάποιες εταιρείες κρίνουν πως πρέπει να αποχωρήσουν, άς αποχωρήσουν»

Εν το μεταξύ αναμένεται να υπάρξει μεγάλος «αναβρασμός» τις επόμενες ημέρες στην ελληνική αγορά δεδομένου ότι πολλά γραφεία συνεργαζόντουσαν αποκλειστικά με ΕΠΥ. Παρόλα αυτά, η αποχώρηση των εταιρειών δεν θα γίνει απότομα αλλα σε διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών.

Παρόλα αυτά, εκπρόσωποι του κλάδου ασφαλιστικών υπηρεσιών εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η αποχώρηση των Ε.Π.Υ δεν θα επηρεάσει αρνητικά τους καταναλωτές αλλα και την ασφαλιστική αγορά.

«Η αγορά θα προσαρμοστεί», λένε, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να να ανοίξει τον δρόμο για νέες ευκαιρίες και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών, οδηγώντας σε βελτιωμένες υπηρεσίες και πιο ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές.

Ειδικοί του κλάδου προειδοποιούν, ωστόσο, για την ανάγκη άμεσης δράσης από πλευράς της κυβέρνησης και των ρυθμιστικών αρχών για την εξομάλυνση του νομοθετικού και φορολογικού πλαισίου, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς και η προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Στο μεταξύ, φήμες κυκλοφορούν ότι διάφορες διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να καλύψουν το κενό που θα αφήσουν οι Ε.Π.Υ, με σκοπό να ενισχύσουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και καταναλωτές θα βρεθούν σύντομα με νέες, πιο σύγχρονες και καινοτόμες ασφαλιστικές λύσεις.

Για όλες τις εξελίξεις γύρω από το τόσο σοβαρό ζήτημα που προέκυψε «στα καλά καθούμενα» θα σας κρατάμε ενήμερους.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»