Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Αναμενόμενες αυξήσεις τιμών στην Αντασφάλιση Κυβερνοκινδύνων: Οι προσπάθειες των Αντασφαλιστών για ανάκτηση της κερδοφορίας

Δημοσίευση: 27/09/2023
cyber insurance, κυβερνοκίνδυνοι, αντασφάλιση αντασφαλιστές, insurance forum

Περισσότερες αυξήσεις στις τιμές της αντασφάλισης κυβερνοκινδύνων αναμένονται καθώς οι αντασφαλιστές επιδιώκουν να ανακτήσουν τα κέρδη αναδοχής από την ασφαλιστική κάλυψη – cyber insurance, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την S&P Global Ratings.

Η έκθεση με τίτλο “Παγκόσμια Κυβερνοασφάλιση: Η Αντασφάλιση παραμένει βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη” αναφέρει ότι οι αντασφαλιστες αντιμετώπισαν δυσκολίες το 2022 λόγω της χαμηλής κερδοφορίας αλλά και λόγω ζημιών αναδοχής στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ο ακαθάριστος συνδυασμένος δείκτης ήταν 107% και ο καθαρός συνδυασμένος δείκτης ήταν 101% το 2022 για τους παγκόσμιους ομίλους αντασφάλισης για τις επιχειρήσεις που αντασφάλιζαν στον κυβερνοχώρο, προσθέτει η έκθεση, σημειώνοντας ότι οι ακαθάριστοι και οι καθαροί συνδυασμένοι δείκτες (ζημιών και εξόδων) των αντασφαλιστών στον κυβερνοχώρο απέδωσαν λιγότερο σε σχέση με τους κύριους ασφαλιστές κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, η S&P είπε ότι είναι σημαντικό οι κύριες ασφαλιστικές εταιρείες στον κυβερνοχώρο να μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις των τιμών αντασφάλισης χωρίς να τις μετακυλήσουν στους αντισυμβαλλομένους. “Αυτό μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγοράς ασφάλισης στον κυβερνοχώρο”.

Ανάπτυξη (Αντ)Ασφάλισης στην cyber αγορά 

Για να τονίσει τη σημασία των αντασφαλιστών στην αγορά ασφάλισης στον κυβερνοχώρο, η S&P επεσήμανε το γεγονός ότι, το 2022, οι κύριες ασφαλιστικές εταιρείες παραχώρησαν περίπου το 50%-65% των ασφαλίστρων στον κυβερνοχώρο σε αντασφαλιστές (ανάλογα με την περιοχή).

Η S&P τόνισε ότι η ασφάλιση cyber εξακολουθεί να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη υποκατηγορία της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς, με τα ασφάλιστρα να φθάνουν περίπου τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Με ετήσια αύξηση των ασφαλίστρων κυβερνοκινδύνων κατά 25%-30%, η S&P προβλέπει ότι η αγορά cyber insurance θα φθάσει περίπου τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

Οι αυξήσεις στα ποσοστά πρωτογενούς ασφάλισης στον κυβερνοχώρο επιβραδύνθηκαν πρόσφατα, με τη μέση αύξηση των ασφαλίστρων στον κυβερνοχώρο να πέφτει κάτω από το 10% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους για πρώτη φορά σε 10 τρίμηνα, δήλωσε η S&P, επικαλούμενη στατιστικά στοιχεία από το Συμβούλιο Ασφαλιστικών Αντιπροσώπων και Μεσιτών. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η αύξηση ήταν 15% και μόλις 3,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 – κάτω από το ανώτατο όριο 34,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, πρόσθεσε η S&P.

Η έκθεση αποδίδει τη μείωση των ασφαλίστρων σε αυξημένο ανταγωνισμό καθώς περισσότεροι πρωταρχικοί φορείς άρχισαν να προσφέρουν τέτοιου είδους ασφαλίσεις καθώς και στα μέτρα που έλαβαν οι ασφαλιστές τα τελευταία δύο χρόνια για τον περιορισμό των ανακρίβειας και την αύξηση των ασφαλίστρων, τα οποία τους βοήθησαν να βελτιώσουν τα προφίλ κινδύνου-απόδοσης τους.

Η S&P αναφέρει ότι αυτά τα μέτρα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά καθώς η παγκόσμια αγορά cyber insurance έχει επιστρέψει πρόσφατα στην κερδοφορία.

Ωστόσο η έκθεση αναφέρει, “Μία δυστυχής παρενέργεια των αυξήσεων τιμών και της σύσφιξης των όρων και των προϋποθέσεων τα τελευταία δύο χρόνια, είναι η αντίληψη της ασφάλισης κυβερνοκινδύνων ως μη προσιτή, ιδιαίτερα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένες εταιρείες και δημόσιους φορείς να αποφεύγουν εντελώς την κάλυψη κυβερνοκινδύνων“.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Στο Δ.Σ του ΣΕΒ η Φίλιππα Μιχάλη

Με βασικό μήνυμα «Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα» πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ. Στην ηγεσία του Συνδέσμου εξελέγη

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»