Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τις ηλικίες 65-69: Τι ισχύει για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων;

Διαθέσιμη από τις 2 Απριλίου θα είναι η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδες 65-69, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Μάλιστα ο ίδιος παρουσίασε μια νέα πτυχή της στρατηγικής των εμβολιασμών με τους πολίτες να μπορούν να επιλέγουν να μπουν σε λίστα αναμονής και εφόσον υπάρχουν αδιάθετες δόσεις, να εμβολιάζονται νωρίτερα λαμβάνοντας σχετικό SMS. Κατά την παρουσίασή του εκτενής ήταν η αναφορά της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου στις πιθανές παρενέργειες από τους εμβολιασμούς αλλά και στο εμβόλιο της AstraZeneca. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο ΕΜΑ έχει ξεκαθαρίσει πως τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες, διαβεβαιώνοντας ότι η ενδελεχής έρευνα συνεχίζεται.

Όπως επισημαίνει ο κ. Θεμιστοκλέους, τα θρομβολυτικά επεισόδια έχουν εμφανιστεί σε 28 περιπτώσεις σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων, ενώ αναφορά έκανε και στα ύποπτα συμπτώματα ενός τέτοιου επεισοδίου. Στο πλαίσιο, ωστόσο, της λήψης όλων των μέτρων ασφαλείας, ο νέος σχεδιασμός προβλέπει για όσους έχουν ιστορικό σοβαρού περιστατικού αναφυλαξίας, να εμβολιάζονται σε νοσοκομεία.

Η ίδια έκανε γνωστό πως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις γιατρών που δεν εμβολιάζονται. «Έχει παρατηρηθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός έχει υπερβολικό φόβο για το θέμα των αλλεργιών και οι ίδιοι οι γιατροί έχουν αυξημένη διστακτικότητα με αποτέλεσμα να μην εμβολιάζονται και να ακυρώνονται εμβολιασμοί» αναφέρει.

«Οι κοινές αλλεργίες δεν αντενδείκνυνται για τον εμβολιασμό. Υπάρχει μία υπερεκτίμηση των αλλεργιών».

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι εχθές πραγματοποιήθηκαν 26.000 εμβολιασμοί και από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1.630.000 εμβολιασμοί με το 10,14% του πληθυσμού να έχει λάβει ήδη τη πρώτη δόση.

 Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προβλέπει ότι από την 1η Απριλίου θα ενταχθούν νέα εμβολιαστικά κέντρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών εμβολιασμού, ενώ σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκονται πάνω από 1.000.

Επίσης, σε ανθρώπους με σοβαρή αλλεργία θα δοθεί η δυνατότητα δήλωσης των αλλεργιών τους και να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός τους σε κάποιο νοσοκομείο.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι στο μηχανισμό αναπλήρωσης, εκτός από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, θα μπουν και οι εκπαιδευτικοί αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε Ακόμα

KPMG: Τα People Excellence Awards είναι γεγονός!

18 πρωτοβουλίες για Διαμόρφωση ψηφιακής κουλτούρας, Εμπειρία του εργαζόμενου και Ευθυγράμμιση της απόδοση του εργαζόμενου με τις προτεραιότητες της εταιρείας