Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα: Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, 81

Δημοσίευση: 30/06/2021

Σε συνέντευξη του παραχώρησε στην πρωινή εκπομπή του mega ο Α. Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εξέφρασε τους προβληματισμούς της διεθνούς ιατρικής κοινότητας για τις μεταλλάξεις που παρατηρούνται στην Ευρώπη και συγκεκριμένα για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Θέλοντας να αποτυπώσει τους κινδύνους που εγκυμονεί η νέα μετάλλαξη του ιού εξήγησε ότι:

«Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11, στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεξαέξι, στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας, έξι, οι έξι, τριαντάεξι. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας, μολύνει εννιά, και οι εννιά, 81».

Όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα έπρεπε να στερούνται κάποιες ελευθερίες.

«Αυτά γίνανε επειδή οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν δυνατότητες που τις στερούνταν. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μην στερούνται τις δυνατότητες που έχουν. Αλλιώς θα μπαίναμε σε έναν διαρκή περιορισμό που αφορά ανθρώπους που το χρειάζονται.

Το πιο αποτελεσματικό είναι το γήπεδο. Όσοι θέλουν να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας μετά την ανακοίνωση του Ολυμπιακού θα εμβολιαστούν, αυτό σίγουρα θα αποτελεί κίνητρο. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω».

«Τέλη Αυγούστου θα φτάσουμε στο 70% των εμβολιασμών»

Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε και στην πορεία των εμβολιασμών, υπογραμμίζοντας ότι ο ρυθμός δεν πρέπει να μειωθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Όπως επισημαίνει, αν όλα πάνε καλά προς το τέλος του Αυγούστου αναμένεται να έχουμε φτάσει ένα ποσοστό της τάξης του 70%.

«Έχουμε ένα 37,3% πλήρως εμβολιασμένων. Κι ένα 11% με την πρώτη δόση γι αυτό έχουμε αυτά τα μέτρα που έχουμε. Οι εμβολιασμοί τρέχουν με 1% την ημέρα και μπορεί να τρέξουν και με 1,5%. Έχουμε εμβολιασμούς και με το μονοδοσικό.

«Να μην έχουμε μείωση του ρυθμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να μην μειωθούν οι ρυθμοί επειδή όσοι επιθυμήσουν θα εξαντληθούν και θα έχουμε ανθρώπους αναβλητικούς με τον εμβολιασμό. Μπορούμε να φτάσουμε στο 70% τέλη Αυγούστου. Αν συνεχίσουμε με 1% τη μέρα μετά από 60 ημέρες θα προστεθεί ένα ακόμα 30%», εξήγησε.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»