Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Ανάλυσέ το! Μελέτη ασφάλισης κινδύνων Νεοκλασσικού Κτηρίου Vs Ηθικού Κινδύνου – Ποια η «Ελάχιστη Ασφαλιστική Κάλυψη Κτηρίου» σε συνθήκες μελέτης PML που θα προτείνατε στη Δήλωση Εξατομικευμένης Συμβουλής

Δημοσίευση: 20/09/2022
Ανάλυσέ το

Ανάλυσέ το! Δείτε ξανά την νέα εκπομπή του insuranceforum web tv «Aνάλυσέ το», με παρουσιαστή τον κ. Χρύσανθο Νικολάκο, Μεσίτη Ασφαλίσεων-Πραγματογνώμονα Μηχανικό της Prooptiki Insurance Brokers!

Το κτήριο βρίσκεται εντός Αθηνών πλησίον αρχαιολογικού χώρου, είναι γωνιακό και είναι κατασκευής 1930. Είναι διαρρυθμισμένο σε δύο αυτοτελή επίπεδα με ανεξάρτητες εισόδους ήτοι ισόγειο και Α΄ όροφος με εμβαδό 125μ2 έκαστος που είχαν χρήση κατοικιών. Η είσοδος του ισογείου βρίσκεται στο κεντρικότερο εκ των δύο οδών. Και τα δύο επίπεδα ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη όπου το ισόγειο επίπεδο ιδιοχρησιμοποιείται ως κατοικία και το επίπεδο του Α΄ ορόφου ιδιοχρησιμοποιείται ως Ωδείο, επί 30 ετίας, λόγω επαγγέλματος του ιδιοκτήτη, όπου συχνά γίνεται συνάθροιση Κοινού καθότι διοργανώνονται μουσικές παραστάσεις και σχετικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Ρυμοτομικό Σχέδιο Χρήσεων Γης του σχετικού Δήμου, η συνολική έκταση του οικοπέδου έχει ενταχθεί σε τμήμα της Πόλης που έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακό και ανήκει πλέον στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο κατόπιν σχετικής απόφασης του ΥΠΠΟ. Όροι δόμησης δεν υφίστανται αφού λόγω των παραπάνω, το συνολικό οικόπεδο έχει κηρυχθεί κοινόχρηστος χώρος Πόλης και δη Χώρος Πρασίνου.

Τη παρούσα δεν έχει κηρυχθεί αναγκαστική απαλλοτρίωση για το συγκεκριμένο ακίνητο ωστόσο δε διαπιστώθηκε ισχύον σχετικό ΦΕΚ προστασίας του και η πιθανότητα αναγκαστικής απαλλοτρίωσης δυνητικά επίκειται στο μέλλον όπου αν επέλθει, ο ιδιοκτήτης θα αποζημιωθεί κατόπιν Δικαστικής Απόφασης είτε με τις προκύπτουσες Αντικειμενικές Αξίες είτε με τις προκύπτουσες Αγοραίες Αξίες συμφώνως σχετικών μελετών από Πιστοποιημένους Εκτιμητές Ακινήτων, ωστόσο η Κρίση των προς αποζημίωση Αξιών Αποζημίωσης θα εναπόκειται στα Δικαστήρια Ουσίας.

Το κτήριο είναι σε πολύ καλή κατάσταση αλλά δεν εξοπλίζεται με ασανσέρ και η θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης εξυπηρετούνται από ΗΜ εγκαταστάσεις ήτοι AC και ηλεκτρικά θερμοσίφωνα. Η σκεπή, τα δάπεδα, τα κλιμακοστάσια, τα κουφώματα, τα ντουλάπια και τα έπιπλα είναι μασίφ ξύλινα και δεόντως βαμμένα. Δεν διαπιστώνονται σοβαρά πραγματικά ελαττώματα ή άλλες σοβαρές ορατές ενδείξεις φθοράς στη κατασκευή λόγω του πρόσφατου χρωματισμού τους ωστόσο τα δάπεδα τυγχάνουν ελαφράς ορατής κλίσης και στη σκεπή και στα εκατέρωθεν δομικά στοιχεία της διαπιστώνονται ορατές υγρασίες από όμβρια ύδατα.

Τα περιμετρικά κτήρια είναι ισόγεια και ακατοίκητα λόγω παλαιότητας και σε ένα εξ αυτών διαπιστώνεται παράνομη χρήση του από ρακοσυλλέκτες. Ωστόσο το υπό μελέτη ασφάλισης κτήριο διαθέτει και στα δύο επίπεδά του, σύγχρονα συστήματα συναγερμού με φάρους και 4 σειρήνες, συνδεδεμένα με τοπική εταιρεία security η οποία επικοινωνεί με τον ιδιοκτήτη,  και την αστυνομία. Πυροσβεστήρες δεν διαπιστώθηκαν σε κανένα επίπεδο.

Αυθαίρετες κατασκευές και παραβάσεις δεν μπορούν να διαπιστωθούν καθότι τυγχάνει κατασκευής προ του 1955 και θεωρείται ως νομίμως υφιστάμενο. Σχετικά πολεοδομικά ή/και συμβολαιογραφικά σχέδια δεν υπάρχουν. Στοιχεία  μπορούν να αντληθούν μόνο από τίτλους ιδιοκτησίας και προικοσύμφωνα τα οποία έχουν πλέον απολέσει την ισχύ τους.

Η Αντικειμενική Αξία, των δύο επιπέδων, υπολογίζεται συνολικά και εις στρογγυλοποίηση σε ποσό 100.000€ όταν η αντίστοιχη Αγοραία Αξία συμφώνως των κατάλληλων εκτιμητικών μεθόδων υπολογίζεται συνολικά και εις στρογγυλοποίηση σε ποσό 180.000€. Η δε ασφαλιστική αξία, σε βάση New for Old και συνεκτίμηση των ειδικών υλικών κατασκευής του υπολογίζεται σε αξία 375.000€ όταν η αντίστοιχη ασφαλιστική αξία, σε βάση Τρέχουσας Ασφαλιστικής Αξίας, υπολογίζεται σε συνολική και εις στρογγυλοποίηση αξία μόλις 12.000€.

Ποια θα ήταν η «ελάχιστη ασφαλιστική κάλυψη κτηρίου» σε συνθήκες μελέτης PML που θα προτείνατε στη «Δήλωση εξατομικευμένης συμβουλής»

Η απάντηση στο παρακάτω βίντεο!

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»