Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023

Μη χάσετε την εκπομπή “Ανάλυσέ το” σήμερα στις 18:00 στο insuranceforum web tv! Ατμοποίηση Υδάτων Δεξαμενής Ηλιακού Συλλέκτη

Ανάλυσέ το

Η αγαπημένη συνήθεια των επαγγελματιών τις Δευτέρες, η εκπομπή Ανάλυσέ το, με παρουσιαστή τον κ. Χρύσανθο Νικολάκο, Μεσίτη Ασφαλίσεων-Πραγματογνώμονα Μηχανικό της Prooptiki Insurance Brokers, επιστρέφει δυναμικά στους δέκτες σας σήμερα στις 18:00 στο insuranceforum web tv, με πολλά χρήσιμα tips και συμβουλές για τους επαγγελματίες της διαμεσολάβησης.

Το «Aνάλυσέ το» είναι μια εκπομπή κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύουμε και διερευνούμε περιπτώσεις ασφαλιστικών ζημιών, προ-ασφαλιστικών ελέγχων κλπ. Σε κάθε εκπομπή ο Χρύσανθος Νικολάκος μας παρουσιάζει πραγματικές περιπτώσεις ζημιών και προ-ασφαλιστικών ελέγχων, καθώς και το πώς αντιμετωπίστηκαν από όλη την αλυσίδα των εμπλεκομένων μερών (πελάτης, ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, πραγματογνώμονας, ασφαλιστική εταιρεία).

Στην εκπομπή της Δευτέρας θα αναλύσουμε την περίπτωση ατμοποίηση υδάτων δεξαμενής ηλιακού συλλέκτη – Έκρηξη και ζημία στη δεξαμενή του συλλέκτη και σε εξαρτήματα του με επακόλουθη αφανής υγρασία στην κατοικία.

Ηλιακός συλλέκτης που εδράζει σε βατό δώμα λόγω παρατεταμένης αχρησίας του παραγόμενου ζεστού νερού ανέβασε υπερβολικά τη θερμοκρασία των υδάτων στη δεξαμενή του (>99 βαθμούς Κελσίου) και κατά επέκταση στις σωληνώσεις ζεστού νερού της κατοικίας ώσπου έγινε ατμοποίηση των υδάτων.

Οι ανακουφιστικές βαλβίδες πίεσης λειτουργούσαν συνεχώς αλλά λόγω της συνεχούς χρήσης των αλλά και της υψηλής περιεκτικότητας αλάτων των υδάτων της περιοχής, έτυχαν έμφραξης από ιζήματα κατά τους κύκλους εναλλαγής θερμοκρασιών και ο ατμός μη δυνάμενος να εκτονωθεί, προκάλεσε έκρηξη στη δεξαμενή του ηλιακού, προκαλώντας μεγάλο θόρυβο, εκτίναξη θραυσμάτων σε διπλανές ιδιοκτησίες, στα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ και ορισμένα εξ αυτών σε μεγάλη απόσταση, χωρίς θύματα και ζημίες τρίτων από το ωστικό κύμα.

Την επέλευση της ζημίας επηρέασε αφενός το γεγονός ότι οι συλλέκτες (panels) δεν είχαν καλυφθεί με το ειδικό αντανακλαστικό κάλυμμα που χρησιμοποιείται προστατευτικά κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων υψηλής θερμοκρασίας και ταυτόχρονης αχρησίας του παραγόμενου ζεστού νερού ώστε να αποφευχθούν σχετικές ζημιές ή τραυματισμοί από εγκαύματα κατά το άνοιγμα μίας βρύσης ζεστού νερού, αφετέρου το γεγονός ότι οι  ανακουφιστικές βαλβίδες δεν είχαν ελεγχθεί και συντηρηθεί.

Κατόπιν των εργασιών αποκατάστασης του ηλιακού συλλέκτη διαπιστώθηκε ανάπτυξη «αφανούς υγρασίας» σε εξωτερικό τοίχο της ασφαλισμένης κατοικίας (δλδ υγρασίας που αποτυπώνεται στα δομικά υλικά και στοιχεία αλλά είναι τεχνικά αδύνατον να βρεθεί η εστία της χωρίς καταστρεπτικές μεθόδους ).

Η «αφανής υγρασία» επιβεβαιώθηκε με το υδρόμετρο της ΕΥΔΑΠ, και ανιχνεύθηκε διαφοροδιαγνωστικά επιτυχώς με τη χρήση:

1-Θερμοκαμερών απλών και ειδικευμένων, με ειδικότερη ευαισθησία και εξοπλισμένες με περισσότερα σχετικά ανιχνευτικά μέσα

2-Υγρασιόμετρο επιχρίσματος και υγρασιόμετρο «πυρήνα» τοιχοποιίας

3-Ειδικό Scanner δομικών στοιχείων

4-Ειδικό ακουστικό όργανο ανίχνευσης διαρροών με σχετικά εξαρτήματα ακρόασης

5-Έλεγχος των ηλεκτρομηχανολογικών σχεδίων του πολεοδομικού φακέλου αδειοδότησης της κατοικίας και εκτιμητικά με επιτόπιο ταχύ οπτικό έλεγχο.

Αν έπρεπε να δώσετε συμβουλή επί αμοιβής για τη παραπάνω περίπτωση, ποια συμβουλή θα δίνατε;

Παράλληλα με τη παρουσίαση των θεμάτων, ο κ. Νικολάκος απαντά σε ερωτήματα τηλεθεατών και θα δίνει λύσεις σε θέματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα των επαγγελματιών.

Μη διστάσετε να μας στείλετε και τα δικά σας θέματα στο info@insuranceinnovation.gr, προκειμένου αυτά να συζητηθούν και να αναλυθούν κατά τη διάρκεια της εκπομπής μας.

Η εκπομπή «Aνάλυσέ το» μεταδίδεται από το insuranceforum web tv, από τη σελίδα μας στο Facebook καθώς και από το κανάλι της Insurance Innovation στο Youtube κάθε δεύτερη Δευτέρα στις 18:00!

Ανάλυσέ το! Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 18:00 στο insuranceforum web tv

Διαβάστε Ακόμα