Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Δείτε ξανά την εκπομπή “Ανάλυσέ το” (video): Επιλογή συνταξιοδοτικού προγράμματος – Από τι θα εξαρτηθεί το ποσό

Δημοσίευση: 23/01/2024
συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, Ανάλυσέ το

Δείτε ξανά το επεισόδιο της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου της εκπομπής «Ανάλυσέ το», με παρουσιαστή τον κ. Χρύσανθο Νικολάκο, Μεσίτη Ασφαλίσεων-Πραγματογνώμονα Μηχανικό της Prooptiki Insurance Brokers!

Στην εκπομπής της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου:

Μισθωτός ανύπαντρος ετών 40 επιθυμεί να εξασφαλιστεί με συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Κατά τον ισχύοντα νόμο (Νόμος ΕΦΚΑ 4387/16) δικαίωμα δημόσιας συνταξιοδότησης (πλήρες) θεμελιώνει (ο συγκεκριμένος μισθωτός) στα 67 του με 40 έτη ασφάλισης, τα οποία κριτήρια, πληρούνται εκ προοιμίου.

Κατά το ισχύοντα νόμο, στην δημόσια σύνταξη το ποσό καθορίζεται πλέον με βάση δύο υπολογισμούς. Την εθνική σύνταξη και την αναλογική. Η εθνική σύνταξη κατοχυρώνεται με το ελάχιστο των απαιτήσεων προς συνταξιοδότηση ετών ασφάλισης (20 έτη) και ορίζεται σε 384€ το μήνα. Η αναλογική ωστόσο δεν είναι σταθερή. Κυμαίνεται με βάση το σύνολο των εισφορών που έχει καταβάλλει ο ασφαλισμένος, το μισθό του, τα έτη ασφάλισής του και φυσικά τη διαθεσιμότητα σε πόρους των ταμείων.

Έτσι, ο συγκεκριμένος μισθωτός, λόγω των παραπάνω αναφορών, της υφιστάμενης συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης αλλά και του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα «αισθάνεται την ανάγκη» να θεωρήσει «σίγουρη» μόνο την Εθνική Σύνταξη (ποσό 384 ευρώ) τα οποία θα λαμβάνει μηνιαίως στα 67 του έτη, σταθερά, και για ένα υποθετικό διάστημα έως και τα 85 του έτη (δλδ για 18 έτη).

Ο συγκεκριμένος μισθωτός μας ζητά να εξασφαλιστεί με σταθερό σημερινό ποσό 600 ευρώ (δηλαδή σημερινής αγοραστικής αξίας). Αν αγνοήσουμε “το προσωπικό του πληθωρισμό” και θεωρήσουμε ως γενικό ποσοστό πληθωρισμού 3%, ποιο θα είναι το ποσό μηνιαίας εγγυημένης σταθερής σύνταξης και με εγγυημένη σταθερή καταβολή (χωρίς πληθωρισμό) τουλάχιστον 18 ετών που θα πρέπει να υπολογίσουμε;

Δείτε την ανάλυση του παραπάνω περιστατικού από εδώ:

Η εκπομπή Aνάλυσέ το!” μεταδίδεται ζωντανά από το insuranceforum web tv, από τη σελίδα μας στο Facebook καθώς και από το κανάλι της Innovation Media στο Youtube κάθε δεύτερη Δευτέρα στις 18:00!

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»