Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Ανάλυσέ το! Διερεύνηση αφανών διαρροών εγκατάστασης αποχέτευσης – Πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τις εν λόγω περιπτώσεις; (video)

Δημοσίευση: 28/06/2022
Μία συνήθη ζημία που αντιμετωπίζουν κατοικίες και πολυκατοικίες είναι η εμφανής και η αφανής διαρροή λυμάτων από την εγκατάσταση αποχέτευσης. Αυτό συμβαίνει είτε από λανθασμένο σχεδιασμό, είτε από κακοτεχνία, είτε από παλαιότητα και γήρανση των υλικών.

Στον λανθασμένο σχεδιασμό και στις κακοτεχνίες συγκαταλέγονται και οι περιπτώσεις όπου από εμφράξεις των κεντρικών αποχετευτικών αγωγών τα λύματα εισέρχονται στις κατοικίες, στις θέσεις στάθμευσης, στις αποθήκες των κτηρίων και των πολυκατοικιών.

Η αφανής υγρασία από λύματα είναι ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημίες στα δομικά στοιχειά ενός κτιρίου καθώς εισχωρεί σιγά-σιγά, και δεν γίνεται πάντοτε αντιληπτή, ωστόσο διαβρώνει και καταπονεί το οπλισμένο σκυρόδεμα σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω των νιτρικών ενώσεων και της αμμωνίας που αυτά εμπεριέχουν. Σε συνδυασμό με ένα μελλοντικό ισχυρό σεισμό μπορούν να βλάψουν το κτήριο σε εκτεταμένο βαθμό.

Ο έλεγχος αφανών διαρροών σε εγκαταστάσεις αποχετεύσεων γίνεται με διαφορο-διαγνωστική μέθοδο και συνδυαστικά αφενός με τη χρήση θερμοκαμερών, υγρασιόμετρων, scanner δομικών υλικών και λοιπών εργαλείων και μικρο-εργαλείων αφετέρου με τη χρήση ενδοσκοπικών καμερών και ειδικών χημικών δεικτών.

thermografia1

Τα αποτελέσματα των παραπάνω ελέγχων σε συνεκτίμηση με την εμπειρία και τη γνώση της Μηχανικής μας καθιστούν ικανούς να ανιχνεύσουμε και να διαπιστώσουμε την αιτία σε:

  • -ανερχόμενες και κατερχόμενες υγρασίες από λύματα σε τοίχους και λοιπά δομικά στοιχεία.
  • -τοπικές υγρασίες με ταυτόχρονη ανάπτυξη μυκήτων & μούχλας.
  • -αφανείς διαρροές λυμάτων κάτω από δάπεδα κάθε είδους (ξύλινα – μωσαϊκά κλπ)
  • -αφανείς υγρασίες στις οροφές, στις στέγες στους τοίχους αλλά και σε άλλα δομικά στοιχεία.
  • -αφανείς ζημίες στη θερμο-υγρομόνωσης των κτηρίων συνεπεία της διαρροής λυμάτων.
  • -αδύνατα σημεία των σωλήνων αποχέτευσης.
  • Ωστόσο ελάχιστο ποσοστό αβεβαιότητας παραγάγεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπως:
  • -Περιπτώσεις οδεύσεων σωλήνων που αποτελούνται από διαφορετικά υλικά (πχ τμήμα χαλκού συνδεδεμένο με τμήμα σιδερένιο και τμήμα πλαστικό),
  • -Ηχητικές ανακλάσεις απο αερόφερτους ήχους διαμέσου των οπών των τούβλων,
  • -Περιπτώσεις όπου η διαρροή παραγάγει “λίμνασμα” γύρω από το σημείο της διάρρηξης κ.α.

Μάθετε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Ο πραγματογνώμονας Χρύσανθος Νικολάκος καλεσμένος του T Live (Alpha) μιλάει για το ατύχημα με τον τραυματισμό του 2χρονου κοριτσιού (ανάφλεξη από στατικό ηλεκτρισμό

Την αιτία που οδήγησε στο σοκαριστικό περιστατικό με την 2χρονη που τυλίχθηκε στις φλόγες την ώρα που ο πατέρας της

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»