Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024

Μη χάσετε αυτή τη Δευτέρα την πρεμιέρα του “Ανάλυσέ το!” – Πυρκαγιά σε αποθήκη που μετατράπηκε σε κατοικία & ζημιές σε τρίτους

Δημοσίευση: 05/10/2023
Ανάλυσέ το, 9-10-23

Την Πρεμιέρα του κάνει τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023 το “Ανάλυσέ το!“, η μοναδική διαδικτυακή εκπομπή με ανάλυση πραγματικών περιπτώσεων ασφαλιστικών ελέγχων. Για ακόμα μία χρονιά το “Ανάλυσέ το” με παρουσιαστή τον κ. Χρύσανθο Νικολάκο, Μεσίτη Ασφαλίσεων-Πραγματογνώμονα Μηχανικό της Prooptiki Insurance Brokers θα βρίσκεται στην οθόνη σας κάθε δεύτερη Δευτέρα στις 18:00.

Στα πλαίσια της εκπομπής διερευνούμε περιπτώσεις προ-ασφαλιστικών ελέγχων, ασφαλιστικών ζημιών, αξιώσεων και αποζημιώσεων από την οπτική όλων των εμπλεκόμενων μερών (πελάτης, ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, πραγματογνώμονας, ασφαλιστική εταιρεία). Κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα μοναδικό case study όπου αναλύουμε τα όσα ορίζει ο νόμος και οι ασφαλιστικές συμβάσεις στην πράξη, ενώ βλέπουμε από την πρώτη γραμμή την όλη διαδικασία αξιολόγησης.

Παράλληλα με τη παρουσίαση των θεμάτων, ο κ. Νικολάκος απαντά σε ερωτήματα τηλεθεατών και δίνει λύσεις σε θέματα που προκύπτουν στην καθημερινή δραστηριότητα των επαγγελματιών.

Δείτε τη Δευτέρα, στο 1ο επεισόδιο της φετινής σεζόν:

Ιδιοκτήτης ισόγειας αποθήκης νομίμως υφιστάμενης, που βρίσκεται στην Αττική, κοντά σε παραλιακή περιοχή, κατασκευής 1980 συνολικού εμβαδού 70m2 και μέσου καθαρού ύψους 2,50m κάλεσε μηχανικό προκειμένου να μελετήσουν τη επικείμενη συντήρησή της λόγω φθορών στο κέλυφος του κτηρίου της. Ο ιδιοκτήτης και ο μηχανικός, εξέδωσαν σχετική ηλεκτρονική βεβαίωση μηχανικού του άρθρου 30 του Ν.4495/17, για τμηματικές επισκευές της που αφορούσαν εργασίες εσωτερικών χρωματισμών, μικρών επισκευών θυρών και παραθύρων ή μεμονωμένων επισκευών για λόγους χρήσης και υγιεινής, εξωτερικούς χρωματισμούς, επισκευή επιχρισμάτων χωρίς χρήση ικριωμάτων, συντήρηση, επισκευή, διασκευή ή και τμηματική αντικατάσταση εγκαταστάσεων και αγωγών, αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων στο ίδιο άνοιγμα καθώς και συντήρηση και επισκευή στέγης χωρίς τη χρήση ικριωμάτων.

Ωστόσο κατόπιν έκδοσης της βεβαίωσης και σε άγνοια του μηχανικού, ο ιδιοκτήτης προέβη σε μετέπειτα αυθαίρετες εργασίες με εργολάβους και τεχνίτες, μετατρέποντας τη χρήση του κτηρίου από αποθήκη σε χώρο κύριας χρήσης δηλαδή κατοικία πλήρως εξοπλισμένη με σκοπό την κατοίκησή της από την οικογένειά του.

Αφού το κτήριο κατοικήθηκε, ο ιδιοκτήτης αναζήτησε ασφαλιστική κάλυψη μέσω ιδιωτικής ασφάλισης. Κατόπιν επικοινωνίας του με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή του, ασφαλίστηκε σε βάση αξίας καινουργούς, για τους συνήθεις κινδύνους κατοικίας (κτήριο & περιεχόμενο) ήτοι πυρκαγιά, πτώση αεροσκαφών & αντικειμένων από αυτά, στάσεις, απεργίες, οχλαγωγίες, πολιτικές ταραχές, κακόβουλες ενέργειες, τρομοκρατικές ενέργειες, θύελλα, καταιγίδα, πλημμύρα, χιόνι, βάρος χιονιού, παγετός, χαλάζι, διάρρηξη σωληνώσεων υδάτων & αποχέτευσης, κλοπή, πυρκαγιά από δάσος, κεραυνό, πτώση δένδρων, κλαδιών, στύλων, βραχυκύκλωμα με εστία φωτιάς, έκρηξη από κάθε αιτία, πρόσκρουση οχήματος και αστική ευθύνη Τρίτων. Ωστόσο το πολεοδομικό ιστορικό νομιμότητας του κτηρίου, δεν γνωστοποιήθηκε στον Ασφαλιστή.

Μετά το πέρας 2 ετών ο ιδιοκτήτης μετοίκησε σε άλλη κατοικία και ο χώρος ενοικιάστηκε ως επιπλωμένο κατάλυμα σε οικογένεια αλλοδαπών για περιορισμένο χρονικό διάστημα και εκτός πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατά παράβαση του άρθρου 82 του ν.4495/17 και σε άγνοια του Ασφαλιστή. Ειδικότερα το άρθρο 82 του ν.4495/17 δεν επιτρέπει τη μίσθωση και παραχώρηση ακινήτων στα οποία έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 81 παράγραφος 1 περιπτώσεις α και β.

Ωστόσο οι μισθωτές κατά την χρήση του μίσθιου, από αμέλεια προξένησαν φωτιά από βραχυκύκλωμα κατά τη χρήση ηλεκτρικής ψησταριάς η οποία εξελίχθηκε σε πυρκαγιά που μεταδόθηκε και σε γειτονική κατοικία. Κατά την αποτίμηση των ζημιών εκτιμήθηκαν ζημίες στο κτήριο και περιεχόμενο της ασφαλισμένης κατοικίας (ως παραπάνω αναφορές) αξίας 15.000€ και σε περιουσίες Τρίτων (γειτονική κατοικία) αξίας 5.000€.

Ο ιδιοκτήτης ζήτησε συμβουλή σχετική με την απαίτηση της αποζημίωσης του από 3 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

  • Ο 1ος εξ αυτών εκτίμησε πως οι εκτιμώμενες ζημιές κτηρίου, περιεχομένου & Τρίτων θα πρέπει να αποζημιωθούν από τον Ασφαλιστή.
  • Ο 2ος εξ αυτών εκτίμησε πως οι εκτιμώμενες ζημιές κτηρίου, περιεχομένου & Τρίτων δε πρέπει να αποζημιωθούν από τον Ασφαλιστή αλλά από το Μισθωτή.
  • Ο 3ος εξ αυτών εκτίμησε πως οι εκτιμώμενες ζημιές του κτηρίου και περιεχομένου θα πρέπει να αποζημιωθούν από τον Ασφαλιστή, ωστόσο οι ζημίες των Τρίτων θα πρέπει να αποζημιωθούν από το Μισθωτή.

Αν σας συνέβαινε να δώσετε συμβουλή επί αμοιβής για τη παραπάνω περίπτωση, ποια συμβουλή θα δίνατε;

Η ανάλυση του παραπάνω περιστατικού, τη Δευτέρα στις 18:00

Η εκπομπή Aνάλυσέ το!” μεταδίδεται ζωντανά από το insuranceforum web tv, από τη σελίδα μας στο Facebook καθώς και από το κανάλι της Innovation Media στο Youtube κάθε δεύτερη Δευτέρα στις 18:00!

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Έρχεται το Ioannina Insurance Conference!

Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, ασφαλιστικές εταιρείες, σχήματα διαμεσολάβησης και θεσμικοί φορείς δίνουν ραντεβού στα Ιωάννινα  την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024! Με ιδιαίτερη

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»