Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μη χάσετε στο “Ανάλυσέ το” αυτή τη Δευτέρα: Ασφάλιση Σεισμού σε κτήρια προ του 1960 & ο Δευτεροβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος του ΟΑΣΠ

Δημοσίευση: 20/10/2023
Ανάλυσέ το, Χρύσανθος Νικολάκος, Ασφάλιση Σεισμού

Μη χάσετε αυτή τη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου, την εκπομπή “Ανάλυσέ το” την μοναδική διαδικτυακή εκπομπή με ανάλυση πραγματικών περιπτώσεων ασφαλιστικών ελέγχων. Για ακόμα μία χρονιά το “Ανάλυσέ το” με παρουσιαστή τον κ. Χρύσανθο Νικολάκο, Μεσίτη Ασφαλίσεων-Πραγματογνώμονα Μηχανικό της Prooptiki Insurance Brokers θα βρίσκεται στην οθόνη σας κάθε δεύτερη Δευτέρα στις 18:00.

Στα πλαίσια της εκπομπής διερευνούμε περιπτώσεις προ-ασφαλιστικών ελέγχων, ασφαλιστικών ζημιών, αξιώσεων και αποζημιώσεων από την οπτική όλων των εμπλεκόμενων μερών (πελάτης, ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, πραγματογνώμονας, ασφαλιστική εταιρεία). Κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα μοναδικό case study όπου αναλύουμε τα όσα ορίζει ο νόμος και οι ασφαλιστικές συμβάσεις στην πράξη, ενώ βλέπουμε από την πρώτη γραμμή την όλη διαδικασία αξιολόγησης.

Παράλληλα με τη παρουσίαση των θεμάτων, ο κ. Νικολάκος απαντά σε ερωτήματα τηλεθεατών και δίνει λύσεις σε θέματα που προκύπτουν στην καθημερινή δραστηριότητα των επαγγελματιών.

Δείτε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023:

Ως γνωστό στην Ασφαλιστική Αγορά, τα κτήρια που κατασκευάστηκαν νωρίτερα του έτους 1960 δεν ασφαλίζονται για τη κάλυψη σεισμού εκτός των περιπτώσεων τραπεζικών δανείων όπου σε ορισμένες περιπτώσεις συμβαίνει καθότι υπάρχει σχετική αντασφαλιστική κάλυψη.

Ωστόσο πολλά από τα κτήρια αυτά τυγχάνουν καλής κατάστασης, είναι καλοδιατηρημένα, χωρίς εμφανείς ζημιές στο φέροντα οργανισμό συμφώνως αφενός της εμπειρίας κατά την επιθεώρησή τους συμφώνως αφετέρου της πρόσφατης δημοσίευσης του Καθηγητή Αντισεισμικών Κατασκευών και Ομότιμου Καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κ. Παναγιώτη Καρύδη στην οποία αναφέρει πως αυτά αριθμούνται περίπου στο 30% του κτηριακού αποθέματος (δηλαδή ~ 1.900.000 κτήρια) και πως (…τα παλιά κτίρια, προ του ’59, πριν τον Αντισεισμικό Κανονισμό, λέμε συχνά ότι είναι χωρίς αντισεισμική μελέτη και δόμηση.

Σύμφωνα με την ΥΠ422/2022 – ΦΕΚ 3134/Β/21-6-2022 που αφορά στο Δευτεροβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο του ΟΑΣΠ αναφέρονται τα εξής:

(…Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική η απογραφή και ιεραρχική αποτίμηση των κτιρίων γίνεται σε τρεις διαδοχικές φάσεις που έχει επικρατήσει να ονομάζονται:
α. Ταχύς οπτικός ή πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος
β. Δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος
γ. Τριτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος

Πεδίο εφαρμογής του δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου αποτελούν τα κτίρια που, από τον μακροσκοπικό πρωτοβάθμιο έλεγχο, έλαβαν βαθμολογία κάτω ενός προβλεπόμενου ορίου.Στόχος του δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου είναι η εκ νέου ιεραρχική βαθμονόμηση των κτιρίων αυτών με βάση την αποτύπωση και αξιολόγηση τεχνικών χαρακτηριστικών. Ο έλεγχος αυτός υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες και προϋποθέτει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους χώρους του κτιρίου, τη σύνταξη σχεδίων αποτύπωσης γεωμετρίας και παθολογίας, οπτική αξιολόγηση και ορισμένους επιτόπου ελέγχους των δομικών υλικών καθώς και στοιχειώδεις υπολογισμούς για την ποσοτική αποτίμηση χαρακτηριστικών δεικτών, χωρίς προσομοίωση του φέροντα οργανισμού.

Ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος είναι λεπτομερέστερος του πρωτοβαθμίου ελέγχου (ταχέως οπτικού), αλλά ταχύτερος από τον τριτοβάθμιο έλεγχο, ο οποίος απαιτεί πλήρη μελέτη αποτίμησης της σεισμικής ικανότητας του κτιρίου σύμφωνα με τις αρχές και μεθόδους της σεισμικής μηχανικής και των τελευταίων εξελίξεων σε κανονιστικά εγχειρίδια (ΚΑΝ.ΕΠΕ., όπως ισχύει).

Στο επεισόδιο της Δευτέρας θα αναλύσουμε διεξοδικά τα προβλεπόμενα του νόμου όπως επίσης και το πλαίσιο εφαρμογής και την μεθοδολογία του Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου του ΟΑΣΠ για τα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1960, κατά τη μελέτη της μεθόδου που έκανε ο κ. Νικολάκος.

Η εκπομπή Aνάλυσέ το!” μεταδίδεται ζωντανά από το insuranceforum web tv, από τη σελίδα μας στο Facebook καθώς και από το κανάλι της Innovation Media στο Youtube κάθε δεύτερη Δευτέρα στις 18:00!

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Το MDRT Day έρχεται Θεσσαλονίκη!

Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του καθιερωμένου MDRT DAY στη Θεσσαλονίκη. Φέτος έχει τίτλο “Secure Today… Thrive Tomorrow” και θα διεξαχθεί το

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»