Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023

Αμερικανοί: “Στον θεό” οι τιμές της ινσουλίνης για τους ανασφάλιστους | Έως και 30 φορές περισσότερο από το κόστος παραγωγής

Αμερικανοί ανασφάλιστοι, ινσουλίνη

Οι Αμερικανοί χωρίς ασφάλιση υγείας πληρώνουν μέσο όρο 98 δολάρια για τη γενόσημη ινσουλίνη της Eli Lilly, παρά τη δέσμευση της εταιρείας την 1η Μαΐου να μειώσει την τιμή στα 25 δολάρια ανά φιαλίδιο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το γραφείο της Αμερικανίδας γερουσιαστή Elizabeth Warren.

Η έρευνα της Warren, η οποία περιλαμβάνει αλυσίδες και ανεξάρτητα φαρμακεία σε 50 πολιτείες, αποκαλύπτει ότι ένα τρίτο των φαρμακείων χρεώνει τους ασφαλισμένους παθόντες  περισσότερο από 164 δολάρια για την Insulin Lispro της Lilly. Το φαρμακείο με την υψηλότερη τιμή ζητούσε 330 δολάρια.

Οι εταιρείες Lilly, Novo Nordisk και Sanofi, οι οποίες κυριαρχούν στην αγορά της ινσουλίνης, ανακοίνωσαν τον Μάρτιο ότι θα μείωναν τις τιμές της ινσουλίνης τους κατά τουλάχιστον 70% αργότερα μέσα στο έτος.

Αυτό συνέβη μετά από ώθηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden να επεκτείνει στους περισσότερους Αμερικανούς το όριο των 35 δολαρίων για το κόστος της ινσουλίνης, που ήταν ήδη διαθέσιμο για τους δικαιούχους του προγράμματος υγείας Medicare της κυβέρνησης.

Οι Aμερικανοί με ασφάλιση καταβάλλουν συνήθως μόνο ένα μέρος των αναγραφόμενων τιμών για τα φάρμακα με συνταγή, αλλά οι άτυχοι χωρίς ασφάλιση πρέπει μερικές φορές να πληρώνουν την πλήρη τιμή, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να περιορίσουν ή να παραλείπουν τη λήψη τους φαρμάκου.

Η Lilly δήλωσε τότε ότι θα μειώσει την τιμή της γενόσημης ινσουλίνης Lispro, μιας γενόσημης έκδοσης της δικής της Humalog, στα 25 δολάρια ανά φιαλίδιο. Η εταιρεία φαρμάκων δήλωσε ότι χρεώνει 25 δολάρια ανά φιαλίδιο σε χονδρέμπορους και λιανοπωλητές, αλλά τα φαρμακεία μπορούν να χρεώσουν περισσότερο.

Ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Συλλόγου Φαρμακοποιών δήλωσε ότι οι συμβάσεις με τους διαχειριστές φαρμακευτικής ωφέλειας, οι ενδιάμεσοι που διαπραγματεύονται έκπτωση με τους κατασκευαστές φαρμάκων και αποζημιώνουν τα φαρμακεία για τις συνταγές των ασθενών, συνέβαλαν στις παραμορφωμένες τιμές.

Το γραφείο της γερουσιαστή εντόπισε ότι οι αλυσίδες φαρμακείων χρεώνουν τους ανασφάλιστους πελάτες μια μέση τιμή 123 δολαρίων ανά φιαλίδιο για τη γενόσημη ινσουλίνη, σε σύγκριση με τα 63 δολάρια στα ανεξάρτητα φαρμακεία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα