Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024

Πως θα αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αλεξανδρούπολης;

Δημοσίευση: 22/08/2023
Αλεξανδρούπολη, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πυρκαγιές

Οι πυρκαγιές που έχουν εξαπλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης τις τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει σημαντικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα, με επιπτώσεις που αγγίζουν διάφορους τομείς της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας.

Μέχρι στιγμής, οι μεγαλύτερες ζημιές εκδηλώνονται στον κλάδο της μελισσοκομίας, με πολλούς επαγγελματίες μελισσοκόμους να αντιμετωπίζουν την ολοσχερή καταστροφή των μελισσιών τους.

Σε δηλώσεις προς το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Κελέτσης, επισήμανε ότι “οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι που έχουν υποστεί ζημίες θα αποζημιωθούν σύμφωνα με τα κριτήρια του ΕΛΓΑ”, προσθέτοντας πως “οι μη επαγγελματίες μελισσοκόμοι θα λάβουν το 50% της αποζημίωσης”.

Όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο, όπως αναφέρει, οι απώλειες είναι περιορισμένες, με την πλειονότητα των κοπαδιών να έχει μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία, ενώ πέντε στάβλοι έχουν καεί.

Σχετικά με τα κοπάδια που έχουν μετακινηθεί, γίνεται προσπάθεια από το ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να διαθέσουν ζωοτροφές προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να ταΐσουν τα ζώα τους, ενώ θα αποζημιωθούν για τα ζώα που έχασαν.

Οι προσπάθειες για τη διάσωση των μετακινηθέντων κοπαδιών είναι σε εξέλιξη, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συνεργάζεται με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την παροχή ζωοτροφών και την αποζημίωση των απωλειών.

Παράλληλα, στη φυτική παραγωγή δεν εντοπίζονται μεγάλες καταστροφές καθώς τα περισσότερα χωράφια είχαν αλωνιστεί, αλλά έχουν καεί ελαιόδεντρα.

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός «ήδη σε περιοχές όπου έχει σβήσει η φωτιά οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ προχωρούν στην καταγραφή των καταστροφών», ενώ συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «όσες καταστροφές δεν πληρώνονται από τον ΕΛΓΑ, θα καλυφθούν μέσω κρατικής αρωγής».

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Η Tack TMI Greece δημιουργεί την πρώτη ολοκληρωμένη εκπαιδευτική ακαδημία ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου!

Τα τελευταία χρόνια, η πραγματικότητα στον ασφαλιστικό κλάδο αλλάζει καθημερινά. Οι οικονομικές εξελίξεις, η κλιματική κρίση, οι διαφορετικές ανάγκες και

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»