Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

Άδωνις Γεωργιάδης: Το συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να λειτουργεί εκδικητικά

Δημοσίευση: 10/07/2023
Άδωνις Γεωργιάδης

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, έθεσε την Παρασκευή στη Βουλή ορισμένα ζητήματα που αφορούν τους συνταξιούχους και το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να αρθεί η παρακράτηση του 30% από τη σύνταξη των εργαζομένων συνταξιούχων, τονίζοντας ότι η εργασία εντός συνταξιούχου μπορεί να είναι απαραίτητη για οικονομικούς ή και ψυχολογικούς λόγους. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ελεύθερων επαγγελματιών που οφείλουν στον ΕΦΚΑ και δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω αυτού του χρέους.

Ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με ζητήματα που αφορούν τους συνταξιούχους και το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα. Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να τερματιστεί μια αδικία και να σταματήσει η τιμωρία των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν. Τόνισε ότι η εργασία εντός συνταξιούχου μπορεί να αναζητείται για οικονομικούς, αλλά και ψυχολογικούς λόγους, και ότι η ανάγκη αυτή δεν πρέπει να τιμωρείται με την παρακράτηση του 30% από τη σύνταξη που έχει εργαστεί κάποιος για μια ολόκληρη ζωή. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι οι λεπτομέρειες για τη ρύθμιση αυτή θα ανακοινωθούν στις επόμενες μέρες, μετά από συνεννόηση με τους αρμόδιους υφυπουργούς.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, εάν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας οφείλει μικρότερο ποσό από 20.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ, τότε μπορεί να λάβει τη σύνταξή του και να εξοφλήσει το χρέος αυτό σε 60 δόσεις. Ωστόσο, εάν το χρέος υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, τότε δεν επιτρέπεται η χορήγηση σύνταξης και οφείλεται η πλήρης εξόφληση του χρέους προκειμένου να υποβληθεί αίτηση για ρύθμιση σε 60 δόσεις για τα 20.000 ευρώ. Ο υπουργός χαρακτήρισε αυτήν την κατάσταση ως μια μεγάλη κοινωνική αδικία και ανακοίνωσε ότι θα εργαστεί με τους αρμόδιους για να βρεθεί μια δίκαιη λύση που θα επιτρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους να απολαμβάνουν τη σύνταξή τους χωρίς να αντιμετωπίζουν την επιβάρυνση της πλήρους εξόφλησης του χρέους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν συμπληρώσει 25, 27 ή 28 χρόνια, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη και ζουν με μηδέν σύνταξη ή με προνοιακή σύνταξη εάν περάσουν το σχετικό όριο ηλικίας. Αυτό είναι μια μεγάλη κοινωνική αδικία“.

“Το κράτος”, συνέχισε “δεν μπορεί να έρχεται να εκδικηθεί κάποιον στον οποίον η ζωή τα έφερε άσχημα στο τέλος του εργασιακού του βίου”.

Συμπληρώνουμε πως, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση προόδου του ΚΕΑΟ για το 2023, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον ΕΦΚΑ φανερώνουν ότι οι εκκρεμότητες στις κύριες και επικουρικές συντάξεις ανέρχονται συνολικά σε 168.978 κατά το α’ τρίμηνο του έτους. Από το σύνολό τους, το 68,5% (115.799) αφορούν ληξιπρόθεσμες με χρόνο αναμονής μεγαλύτερος των 3ων μηνών. Προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των εκκρεμοτήτων απαιτούνται συνολικά 447.592.649 ευρώ.

Άλλα ζητήματα τα οποία έθιξε ο κ. Γεωργιάδης αφορούν τη μείωση της ανεργίας κάτω του 10%, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της ασφάλειας των εργαζομένων, ιδίως στον τομέα του τουρισμού και σε επαγγέλματα με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, προτείνοντας παράλληλα τη πρόθεσή του να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο δράσης καθώς επίσης και έναν αριθμό νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»