Νέα τακτική ακολουθεί η ΑΑΔΕ για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων, με τα νέα μέτρα να έχουν άμεση ισχύ. Από τις αρχές του άλλου μήνα, όλες οι αποδείξεις στην Ελλάδα θα διαθέτουν QR Code με το οποίο οι καταναλωτές μπορούν να ελέγχουν την νομιμότητα της συναλλαγής και σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποια παράβαση, θα μπορούν να υποβάλλουν σχετική αναφορά στην ΑΑΔΕ, με την υπόσχεση αντιτίμου.
Συγκεκριμένα, από την 1η Νοεμβρίου, όλες οι αποδείξεις πώλησης που εκδίδονται στην Ελλάδα θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά ένα QR Code, το οποίο θα επιτρέπει στους πολίτες να ελέγχουν τη γνησιότητα της απόδειξης και να καταγγέλλουν παραβάσεις από το κινητό τους τηλέφωνο.
Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της φορολογικής εποπτείας, αφού πρόσφατα προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια 1.500 laptop και 1.700 φορητών σαρωτών (σκάνερ), τα οποία θα παραδίδονται σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.
Στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, επιστρατεύονται πολίτες
Ο έλεγχος των πιθανών παραβάσεων ξεκινά ήδη μέσα απ’ την παλάμη των καταναλωτών. Οι ίδιοι μέσω του QR Code στις απoδείξεις μπορούν να τη σκανάρουν από το κινητό τους τηλέφωνο και να ελέγξουν αν είναι νόμιμη. Εάν διαπιστώσουν παραβάσεις, έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν την επιχείρηση στην AΑΔΕ μέσω της εφαρμογής.
Προς διευκόλυνσης των καταναλωτών, η AΑΔΕ παρέχει αναλυτικές οδηγίες, εδώ.
Επιπλέον, για όσους βοηθήσουν στον εντοπισμό των φοροφυγάδων, προβλέπεται αμοιβή η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και το 10πλάσιο της αξίας της συναλλαγής, με ένα ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ. Οι λεπτομέρειες για το ύψος αυτής της αμοιβής αναμένεται να καθοριστούν σε νομοθετικό επίπεδο και να υποβληθούν στη Βουλή μέχρι το Φθινόπωρο.
Οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο από το Google Play και απ’ το App Store.
Τι ορίζεται ως παράβαση
Στα πλαίσια εφαρμογής, ως πιθανές παραβάσεις θα ορίζονται οι εξής:
- Η απόδειξη δεν έχει διαβιβαστεί ή
- Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί με εσφαλμένα στοιχεία
- Ο φορολογικός μηχανισμός (Φ.Η.Μ.) είναι ανενεργός ή μη δηλωμένος
- Ο φορολογικός μηχανισμός (Φ.Η.Μ.) είναι δηλωμένος με άλλα στοιχεία
Ως προς τις επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν τις αποδείξεις στην ψηφιακή πλατφόρμα “myDATA” της AΑΔΕ, προβλέπονται αυστηρότερες κυρώσεις. Η ΑAΔΕ θα είναι σε θέση να επιβάλλει πρόστιμα ακόμη και τη διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης που δεν συμμορφώνεται με τον νέο κανονισμό, ανάλογα με την παράβαση.
Η απόφαση της ΑΑΔΕ καθίσταται υποχρεωτική για όλους τους φορολογικούς μηχανισμούς που υποχρεούνται να διαβιβάσουν τα παραστατικά τους στην ψηφιακή πλατφόρμα “myDATA”.