Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

8+1 συμβουλές για εσένα που θέλεις να αγοράσεις για πρώτη φορά κρυπτονομίσματα

Δημοσίευση: 02/02/2022

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων είναι ομολογουμένως ιδιαιτέρως ελκυστικός. Οι αυξομειώσεις των τιμών ενισχύουν το πάθος των επενδυτών, οι οποίοι παρακολουθούν αδιαλείπτως τις τάσεις των αγορών, διαμορφώνοντας ανάλογα τις επόμενες κινήσεις τους.

Η πτώση των κρυπτονομισμάτων των τελευταίων εβδομάδων, καθιστά για πολλούς μια εξαιρετική ευκαιρία για νέες επενδύσεις, ενώ ακόμη και οι πιο αναποφάσιστοι δελεάζονται από τις τρέχουσες τιμές, εξετάζοντας όλο και πιο ένθερμα το ενδεχόμενο πιθανών επενδύσεων.

Εάν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, μην βιαστείς! Πριν προχωρήσεις στην πρώτη σου αγορά διάβασε παρακάτω όλα όσα πρέπει να προσέξεις πριν πατήσεις το buy button.

  1. Μην επενδύεις παραπάνω από όσο σηκώνει η τσέπη σου

Είναι γεγονός ότι με τα κρυπτονομίσματα δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος. Υπάρχει πάντα ένα ενδεχόμενο κινδύνου, δεδομένου ότι οι τιμές μπορούν να καταρρεύσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, συμπαρασύροντας ασφαλώς τις επενδύσεις σας. Δυστυχώς, δικλείδες ασφαλείας δεν υπάρχουν σε αυτήν περίπτωση. Για αυτό ακριβώς πρέπει οι αγορές σας να είναι συνειδητές και να μην υπερβαίνουν το budget που θα έχετε ορίσει.

  1. Πριν από κάθε αγορά κάντε την έρευνά σου

Όπως είπαμε παραπάνω, οι αγορές σας πρέπει να είναι συνειδητές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζετε που ακριβώς σκοπεύετε να επενδύσετε. Μην παρασύρεστε από trends και βαρύγδουπες δηλώσεις.

Αν αποφασίσετε να εισχωρήσετε στο κόσμο των κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να παρακολουθείτε οικονομικές ιστοσελίδες, blogs, forums ακόμη και κανάλια στο youtube, προκειμένου να ενημερώνεστε για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις.

Μην ανησυχείτε. Στην αρχή όλοι οι όροι θα σας φαίνονται άγνωστοι, ωστόσο γρήγορα θα μπείτε στο κλίμα. Ασφαλώς, υπάρχει πάντα η επιλογή να μοιραστείτε τις σκέψεις και τις απορίες σας με κάποιον φίλο, ο οποίος θα σας εξηγήσει κάποιες βασικές έννοιες.

ΥΓ. Σίγουρα θα προσπαθήσει να σας κάνει επίδειξη με τις γνώσεις και το εξειδικευμένο λεξιλόγιό που θα χρησιμοποιήσει. Μην πέσετε στην παγίδα του. Ενδεχομένως ούτε αυτός να μην γνωρίζει το νόημα των λέξεων που χρησιμοποιεί.

  1. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσεις ολόκληρο νόμισμα

Το πρώτο που πρέπει να κατανοήσετε πριν προχωρήσετε σε κάποια αγορά είναι ότι δεν είστε υποχρεωμένοι να αγοράσετε ένα ολόκληρο νόμισμα. Τα κρυπτονομίσματα διαιρούνται σε κλάσματα. Συνεπώς, για αρχή θα ήταν προτιμότερο να επενδύσετε κάποιο μικρό ποσό σε κάποιο νόμισμα για να δείτε στην πράξη πώς λειτουργεί η αγορά και πώς ανταποκρίνεται το συγκεκριμένο coin και έπειτα να προχωρήσετε σε κάποια γενναία επένδυση.

  1. Μην πάθετε εμμονή με τις τιμές

Εάν έχετε κάποιον γνωστό ή φίλο που ασχολείται με τα κρυπτονομίσματα, τότε θα έχετε ασφαλώς παρατηρήσει ότι πολύ συχνά ανατρέχει στο κινητό του προκειμένου να ελέγξει αν υπάρχει κάποια μεταβολή, θετική ή αρνητική, στις τιμές. Μην μπείτε σε αυτή τη διαδικασία. Απολαύστε την παρέα των φίλων σας και της οικογένειάς σας και μην παθιάζεστε. Άλλωστε, η επένδυση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων αποτελεί ένα νέο οικονομικό άνοιγμα με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

  1. Μην εμπιστεύεστε τους κωδικούς σας σε τρίτους

Όπως δεν θα εμπιστευόσασταν τα στοιχεία των τραπεζικών σας καταθέσεων, έτσι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπιστευτείτε τα κρυπτογραφικά κλειδιά του χαρτοφυλακίου σας σε κάποιον τρίτο. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις συμφωνίες που συνάπτετε.

  1. Μην γίνεις έρμαιο του FOMO

Το FOMO (Fear Of Missing Out) αποτελεί ένα από τα πιο συχνά λάθη των επενδυτών.

Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως αγχωτικό συναίσθημα που προκύπτει όταν νιώθεις ότι κάτι πολύ ενδιαφέρον συμβαίνει κάπου αλλού και δυστυχώς εσύ το χάνεις! Μάλιστα, η λέξη FOMO μπήκε επίσημα το 2013 στο λεξικό της Οξφόρδης.

Η νοοτροπία του να αγοράσω επειδή αγοράζουν όλοι, ή να επενδύσω σε κάποιο νόμισμα επειδή πλασάρετε ως η νέα μεγάλη ευκαιρία, είναι το λιγότερο απερίσκεπτη. Θα πρέπει πάντα να έχει προηγηθεί έρευνα πριν από οποιαδήποτε αγορά. Και όχι, το ότι η τιμή κάποιου coin αυξήθηκε κατά 50% το τελευταίο 24ωρο δεν αποτελεί έρευνα.

Υπενθυμίζουμε το παράδειγμα του $SQUID, γνωστό και ως κρυπτονόμισμα του Squid Game, το οποίο αποτέλεσε πόλο έλξης για αρκετούς επενδυτές, δεδομένης και της επιτυχίας της σειράς, με την αξία του να εκτινάσσεται σε πάνω από 2.800 δολάρια… Ωστόσο όσοι έσπευσαν να επενδύσουν μάλλον βιάστηκαν να χαρούν, καθώς πριν προλάβουν να εξαργυρώσουν τα κέρδη τους οι δημιουργοί του εξαφανίστηκαν μαζί με τα χρήματά τους. Αξίζει σημειωθεί ότι το Netflix ουδέποτε αναγνώρισε το συγκεκριμένο coin, γεγονός που θα έπρεπε να τους βάλει σε υποψίες για την φερεγγυότητά του.

  1. Προσοχή στα μεγάλα λόγια

Όπως σε κάθε αγορά έτσι και στην αγορά των κρυπτονομισμάτων θα εντοπίσετε πολλών ειδών επιτήδειους. Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που ισχυρίστηκαν ότι το νόμισμά τους πρόκειται να ξεπεράσει δια μαγείας το Bitcoin. Kαι πάλι σε αυτό το σημείο η έρευνα τίθεται σε πρώτο πλάνο. Προσοχή: όσο πρέπει ένας αγοραστής να προσέχει, τόσο πρέπει να προσέχει και ο οφειλέτης.

Ορισμένα ανταλλακτήρια σας παρέχουν τη δυνατότητα να δανειστείτε έως και 99% του κόστους της επένδυσής σας, υπηρεσία γνωστή και ως μόχλευση. Ασφαλώς, εάν ένα κρυπτονόμισμα εκτοξευθεί σε αξία, θα συμπαρασύρει μαζί του και τα κέρδη σας. Ωστόσο, μια πιθανή μείωσή του θα μπορούσε να μειώσει δραματικά το κεφάλαιό σας.

  1. Προσοχή στη «μεροληψία μονάδας»

Ακριβώς επειδή ένα νόμισμα τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο 1 δολάριο δεν σημαίνει ότι είναι «φθηνότερο» από το bitcoin, που αξίζει πάνω από 50.000 δολάρια. Δεν δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο όλα τα κρυπτονομίσματα. Όλα έχουν διαφορετικά επίπεδα υποστήριξης. Η τιμή της μονάδας καθορίζεται από τα ακόλουθα ερωτήματα: Ποια είναι η υποτιθέμενη χρησιμότητά του; Ποιος εργάζεται σε αυτό; Πόσο μεγάλη είναι η κοινότητα προγραμματιστών; Πόσο ενεργό είναι το αποθετήριο στο GitHub, όπου καταγράφονται συνήθως ενημερώσεις στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα; Ποιο είναι το μοντέλο ασφάλειας του νομίσματος;

   +1. Προσοχή στη φορολογία

Στη χώρα μας η νομοθεσία δεν απαγορεύει την χρήση των κρυπτονομισμάτων, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς που αφορά τα κέρδη που προκύπτουν από τέτοιου είδους δραστηριότητες. Φυσικά, η απουσία ρητών φορολογικών διατάξεων δεν αποτελεί άλλοθι, προκειμένου να μη δηλωθούν και φορολογηθούν τα παραπάνω κέρδη, τα οποία θα πρέπει να θεωρηθούν από τον κάθε αποκτώντα επενδυτή ως φορολογητέο εισόδημα.

Οι βασικές κατηγορίες εισοδημάτων από κρυπτονομίσματα είναι:

  • Η αγορά τους ως επενδυτικό αγαθό, είτε από φυσικά είτε από νομικά πρόσωπα.
  • Αυτών που τα παράγουν (miners) με σκοπό την πώλησή τους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο επιχειρησιακό της σχέδιο το 2019, κάνει μία πρώτη προσέγγιση, αντιμετωπίζοντας τη θεσμοθέτηση της φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων ως επένδυση χαρτοφυλακίου.

Με πληροφορίες από euro2day.gr και fortunegreece.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ομαδικών ασφαλίσεων και αξιολόγησης εταιρικών κινδύνων από το ΕΙΑΣ

Οι Ομαδικές Ασφαλίσεις αποτελούν εξαιρετικά ανερχόμενο Κλάδο Ασφαλιστικής Δραστηριότητας και συνιστούν έναν εκ των πλέον νευραλγικών «μοχλών» ανάπτυξης των εργασιών

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»