Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

7+2 τάσεις που διαμορφώνουν σήμερα τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Δημοσίευση: 15/05/2024

Η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως κλάδου και μεγέθους. Ποιες είναι οι βασικές τάσεις που διαμορφώνουν το τοπίο σήμερα σε ότι αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό;
Με τις ψηφιακές τεχνολογίες να αποτελούν αρωγό κάθε επιχειρηματικής κίνησης αλλά ταυτόχρονα και παράγοντα αλλαγής ή επαναπροσδιορισμού της ίδιας της επιχειρηματικής στρατηγικής, οι κυρίαρχες τεχνολογικές τάσεις και προσεγγίσεις συνδιαμορφώνουν τον τρόπο δραστηριοποίησης και λειτουργίας των εταιρειών. Από τις εγγενείς στο cloud τεχνολογίες, οι οποίες έρχονται για να βελτιστοποιήσουν την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του cloud computing, μέχρι τις ταχύτατες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των εφαρμογών της και από την αυξανόμενη ανάγκη για ψηφιακή ασφάλεια και προστασία των προσωπικών δεδομένων μέχρι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και τα δίκτυα νέας γενιάς, οι τεχνολογικές εξελίξεις οδηγούν το επιχειρείν και αναδεικνύονται σε διαφοροποιητικό παράγοντα που καθορίζει όχι μόνο την επιτυχία αλλά και, συχνά, την ίδια την επιβίωσή τους.

Cloud-Native τεχνολογίες
Ο όρος Cloud-native αναφέρεται στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εφαρμογών οι οποίες αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες του cloud computing.
Ο όρος cloud-native τεχνολογίες (εγγενείς τεχνολογίες στο cloud) αναφέρεται στην ανάπτυξη και αξιοποίηση εφαρμογών οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για περιβάλλοντα cloud. Με το cloud computing να αποτελεί πλέον ένα τεράστιο κομμάτι της πληροφορικής όλων των εταιρειών, ανεξαρτήτως μεγέθους ή κλάδου δραστηριοποίησης, οι cloud-native τεχνολογίες αποκτούν ζωτική σημασία προκειμένου οι εταιρείες να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές. Και αυτό γιατί επιτρέπουν τη γρηγορότερη ανάπτυξη καινοτομίας και την επεκτασιμότητα με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη ενοποίηση με τις cloud υποδομές, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ευελιξία και τη δυνατότητα γρήγορης ανταπόκρισης στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς. Η υιοθέτηση των εγγενών τεχνολογιών στο cloud επιτρέπει στους οργανισμούς να παραμείνουν μπροστά στην κούρσα του ψηφιακού μετασχηματισμού, προάγοντας την καινοτομία, βελτιώνοντας την αξιοποίηση των πόρων και παρέχοντας υψηλά επίπεδα εμπειρίας στους χρήστες. Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν ακόμα την αποτελεσματική χρήση των microservices αρχιτεκτονικών, διευκολύνοντας ταχύτερους κύκλους ανάπτυξης και υλοποίησης.
Καθώς το ψηφιακό οικοσύστημα συνεχίζει να εξελίσσεται, οι εγγενείς στο cloud τεχνολογίες αναμένεται το επόμενο διάστημα να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο για τις εταιρείες που επιδιώκουν όχι απλώς την επιβίωσή τους στον ψηφιακό κόσμο, αλλά την ψηφιακή τους αριστεία.

Τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση
Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση περιλαμβάνουν τη δημιουργία ευφυών συστημάτων που μαθαίνουν και εξελίσσονται αξιοποιώντας δεδομένα και παίρνουν αποφάσεις
Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση αναφέρονται στη χρήση προηγμένων αλγορίθμων και τεχνικών που βασίζονται στα δεδομένα για να επιτρέψουν στους υπολογιστές να μαθαίνουν, να «σκέφτονται» και να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς ρητό προγραμματισμό. Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις ώστε να αξιοποιήσουν τη δύναμη των δεδομένων, να αυτοματοποιήσουν διαδικασίες και να αντλήσουν χρήσιμη γνώση και πληροφορίες. Στα σημαντικά τους πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται οι προγνωστικές αναλύσεις, η δυνατότητα παροχής εξατομικευμένης εμπειρίας πελατών και η βελτιστοποίηση της λειτουργικής αποδοτικότητας.

Σε μία εποχή που τα δεδομένα είναι άφθονα, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση προσφέρει σε εταιρείες και οργανισμούς τη δυνατότητα να αποκαλύπτουν κρυφά μοτίβα, να βελτιώνουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Η υιοθέτηση τεχνολογιών Artificial Intelligence και machine learning είναι παραπάνω από απαραίτητη προκειμένου οι σύγχρονες επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές, καθώς επιτρέπουν την αξιοποίηση ευφυΐας που βασίζεται σε δεδομένα για τη δημιουργία αξίας. Το επόμενο διάστημα, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση θα συνεχίσουν να οδηγούν την ανάπτυξη καινοτομίας και την αποτελεσματικότητα στις εταιρείες όλων των κλάδων.

Internet of Things (IoT)
Το Internet of Things (διαδίκτυο των πραγμάτων) συνδέει καθημερινά αντικείμενα με το διαδίκτυο, επιτρέποντας την ανταλλαγή δεδομένων και την αυτοματοποίηση
Το Internet of Things (ή επί το …ελληνικότερο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων) αποτελεί ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων συσκευών, ενσωματωμένων με διάφορους αισθητήρες, λογισμικό και συνδεσιμότητα. Με αυτό τον τρόπο, οι συσκευές αυτές έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν δεδομένα, αυξάνοντας την αυτοματοποίηση, την αποτελεσματικότητα και την άντληση αξιοποιήσιμων πληροφοριών σε διάφορους κλάδους. Το Internet of Things είναι ζωτικής σημασίας επειδή μπορεί να μεταμορφώσει ολόκληρες βιομηχανίες, διευκολύνοντας την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ διαφόρων συσκευών. Οι εξελίξεις στον τομέα του Internet of Things είναι ραγδαίες, και το επόμενο διάστημα θα προσφέρει στις επιχειρήσεις απαράμιλλες ευκαιρίες για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Το Internet of Things επιτρέπει την παρακολούθηση και τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο, την προγνωστική συντήρηση και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών. Ενισχύει τη λήψη βέλτιστων αποφάσεων βάσει δεδομένων, οδηγώντας σε εξοικονόμηση κόστους αλλά και βελτιωμένη ασφάλεια. Κλάδοι όπως η μεταποίηση και η υγειονομική περίθαλψη βασίζονται στο Internet of Things για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών, τη μείωση του χρόνου διακοπής λειτουργίας για διάφορους λόγους, και την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών. Σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο, η υιοθέτηση του Internet of Things είναι απαραίτητη για τους οργανισμούς που θέλουν να παραμείνουν ευέλικτοι, να ανταποκρίνονται στις γρήγορες αλλαγές και να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Τεχνολογίες 5G
Το 5G είναι η πέμπτη γενιά ασύρματης τεχνολογίας, η οποία υπόσχεται μεγαλύτερες ταχύτητες και μικρότερες καθυστερήσεις
Το 5G αποτελεί την πέμπτη γενιά ασύρματης τεχνολογίας που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για να παρέχει ταχύτερη και περισσότερο αξιόπιστη ασύρματη επικοινωνία. Προσφέρει σημαντικά υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, μικρότερη καθυστέρηση και αυξημένη χωρητικότητα δικτύου σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Η τεχνολογία 5G είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την τροφοδοσία του ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι απίστευτα γρήγορες ταχύτητες και χαμηλότερες καθυστερήσεις του 5G επιτρέπουν την υλοποίηση διάφορων εφαρμογών – από τα αυτόνομα οχήματα μέχρι την επαυξημένη πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, επιτρέπει τη διεύρυνση της χρήσης Internet of Things συσκευών και διευκολύνει την επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
Η ισχυρή χωρητικότητα των δικτύων 5G εξασφαλίζει ένα απρόσκοπτα διασυνδεδεμένο μέλλον. Αναμένεται λοιπόν να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη καινοτομίας σε όλους τους κλάδους της αγοράς, καθορίζοντας την πρόοδο, μεταξύ άλλων, σε τομείς όπως οι έξυπνες πόλεις (smart cities), η υγειονομική περίθαλψη και πολλά άλλα. Οι εταιρείες και οι οργανισμοί που θα εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του 5G θα ενισχύουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, καθώς θα είναι σε θέση να παρέχουν βελτιωμένες εμπειρίες στους χρήστες τους και καινοτόμες υπηρεσίες, ενισχύοντας περαιτέρω τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Κυβερνοασφάλεια και το απόρρητο των δεδομένων
Η προστασία των ψηφιακών πόρων και η διασφάλιση του απορρήτου των δεδομένων των χρηστών
Η κυβερνοασφάλεια περιλαμβάνει τις πρακτικές, τις τεχνολογίες και τα μέτρα που χρησιμοποιούνται για την προστασία των ψηφιακών συστημάτων, δικτύων και δεδομένων από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και απειλές στον κυβερνοχώρο. Το απόρρητο των δεδομένων, από την άλλη πλευρά, εστιάζει στη διασφάλιση του απορρήτου και τον σωστό χειρισμό των προσωπικών και ευαίσθητων πληροφοριών.
Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, η σημασία της κυβερνοασφάλειας και του απόρρητου των δεδομένων (data privacy) δεν γίνεται να υποεκτιμηθεί. Με την αυξανόμενη ψηφιοποίηση, ο κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων και παραβιάσεων δεδομένων αυξάνεται εκθετικά. Οι οργανισμοί πρέπει να διασφαλίζουν ότι εφαρμόζουν ισχυρά μέτρα και στρατηγικές για την κυβερνοασφάλεια τους, τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πελατών τους και την αποφυγή δαπανηρών δυνητικών παραβιάσεων από κυβερνο-εγκληματίες. Παράλληλα, οι ολοένα και αυστηρότεροι κανονισμοί περί απορρήτου δεδομένων και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών καθιστούν επιτακτική την ανάγκη οι επιχειρήσεις να διαχειρίζονται τα δεδομένα τόσο με ασφαλή όσο και με ηθικό τρόπο. Η μη τήρηση των ανάλογων κανονισμών οδηγεί σε σοβαρές νομικές -και οικονομικές- συνέπειες, ενώ μπορούν να πλήξουν ακόμα και ανεπανόρθωτα τη φήμη μίας εταιρείας. Καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός προχωρά, η επένδυση σε μέτρα και τεχνολογίες κυβερνοασφάλειας και διασφάλισης του απορρήτου των δεδομένων δεν είναι απλώς μία αναγκαιότητα, αλλά μία στρατηγική επιταγή για την επιτυχία και την ευημερία των εταιρειών σε έναν ψηφιακά συνδεδεμένο κόσμο.

Επαυξημένη πραγματικότητα & εικονική πραγματικότητα
Η επαυξημένη πραγματικότητα επικαλύπτει ψηφιακές πληροφορίες στον πραγματικό κόσμο, ενώ η εικονική πραγματικότητα δημιουργεί καθηλωτικά εικονικά περιβάλλοντα
Η επαυξημένη πραγματικότητα και η εικονική πραγματικότητα είναι νέες τεχνολογίες που συνδυάζουν τον ψηφιακό και τον φυσικό κόσμο. Η επαυξημένη πραγματικότητα επικαλύπτει ψηφιακά στοιχεία στο πραγματικό περιβάλλον, ενώ η εικονική πραγματικότητα δημιουργεί εξ ολοκλήρου εικονικές εμπειρίες. Και αν και μπορεί να ακούγονται σαν στοιχεία βγαλμένα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, πρόκειται για τεχνολογίες απαραίτητες πλέον για τις επιχειρήσεις προκειμένου να ενισχύσουν τη δέσμευση του πελάτη (customer engagement), να βελτιστοποιήσουν τις εκπαιδευτικές δράσεις και να μετασχηματίσουν το marketing. Οι τεχνολογίες αυτές προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, παρέχοντας διαδραστικές και εξατομικευμένες εμπειρίες, φέρνουν επανάσταση σε κλάδους όπως το gaming, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και το λιανικό εμπόριο.
Καθώς η επαυξημένη πραγματικότητα και η εικονική πραγματικότητα συνεχίζουν να εξελίσσονται, οι εταιρείες καλούνται να προσαρμοστούν αναλόγως, προκειμένου να παραμείνουν επίκαιρες σε έναν όλο και περισσότερο ψηφιακό κόσμο, όπου οι καθηλωτικές εμπειρίες είναι το μέλλον της αφοσίωσης των πελατών και της καινοτομίας.

Quantum Computing
Το quantum computing αξιοποιεί τις αρχές της κβαντικής φυσικής για τη δημιουργία ισχυρών υπολογιστών, ικανών για την επίλυση περίπλοκων προβλημάτων
Η συζήτηση για τους κβαντικούς υπολογιστές δεν είναι καινούργια, οι ειδικοί αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι το 2024 θα είναι η χρονιά-ορόσημο για το quantum computing και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει. Οι κβαντικοί υπολογιστές έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν τεράστιους όγκους υπολογισμών ταυτόχρονα, αξιοποιώντας περίεργα και υπέροχα στοιχεία της κβαντικής φυσικής, όπως η κβαντική εμπλοκή και η υπέρθεση. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν χρησιμοποιώντας κβαντικά bit (qubits) που μπορούν να υπάρχουν σε πολλές καταστάσεις ταυτόχρονα, αντί για το παραδοσιακό 1 ή 0 μόνο.
Οι πρωτοπόρες στην αξιοποίηση του quantum computing εταιρείες φαίνεται να είναι τράπεζες και οργανισμοί χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουν τη δύναμη των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια με σκοπό την ανίχνευση απάτης, διαχείρισης κινδύνου αλλά και τη διαχείριση συναλλαγών υψηλής συχνότητας.
Μπορεί το quantum computing να μην επιταχύνει κάθε εργασία για την οποία χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές, ωστόσο πλέον ολοένα και περισσότερο θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα οφέλη που φέρνει, καθώς εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς, όπως η έρευνα για νέα φάρμακα, η αλληλουχία γονιδιώματος, η κρυπτογραφία, η μετεωρολογία, η επιστήμη των υλικών, η βελτιστοποίηση πολύπλοκων συστημάτων όπως η ροή της κυκλοφορίας στις μεγάλες πόλεις, ακόμα και στην έρευνα και αναζήτηση για εξωγήινη ζωή.

Το ανθρωπινο δυναμικο αλλαζει
Οι εργαζόμενοι της γενιάς Z (γεννημένοι από το 1998 και μετά) έχουν πλέον σταθεροποιηθεί στο χώρο εργασίας και σύντομα θα αποτελούν το σύνολο των νέων προσλήψεων. Αν και προς το παρόν είναι μειοψηφία στο συνολικό ανθρώπινο δυναμικό, παραμένει γεγονός ότι είναι το νέο ταλέντο που έρχεται και ως “digital natives” -μια γενιά δηλαδή που δεν έχει γνωρίσει τον προ του Internet κόσμο- οι προσδοκίες τους και οι ιδέες τους φαίνεται να είναι πολύ διαφορετικές από τις παραδοσιακές ροές εργασίας. Κάθε γενιά διαμορφώνεται από τον κόσμο στον οποίο μεγαλώνει, και η γενιά Ζ δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα περιβαλλοντικά ζητήματα, την κοινωνική ευθύνη, την ευελιξία αλλά και τον ψηφιακό τρόπο εργασίας. Οι νέοι αυτοί εργαζόμενοι έρχονται να αλλάξουν τους τρόπους εργασίας – πολλοί από τους οποίους παραμένουν ίδιοι σχεδόν 100 χρόνια τώρα. Οι προσδοκίες των εργαζομένων της Γενιάς Ζ αντικατοπτρίζουν την ανάγκη για τις επιχειρήσεις να κάνουν αλλαγές στους τρόπους και τις ροές εργασίας. Είναι η πρώτη γενιά που γεννήθηκε και έζησε εξολοκλήρου μετά τη μαζική υιοθέτηση του Διαδικτύου, όταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός άρχισε πραγματικά να ξεδιπλώνεται σε όλη του την έκταση. Η γενιά Αlpha και άλλες μελλοντικές γενιές θα φέρουν μόνο περισσότερη από αυτή την κυρίως και πρωτίστως ψηφιακή προτίμηση στον χώρο εργασίας.

Η αναγκη για βιωσιμες ψηφιακες στρατηγικες
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι δυστυχώς μεγάλες, και τα αποτελέσματά της τα βιώσαμε ιδιαίτερα έντονα το προηγούμενο διάστημα με μεγάλες καταιγίδες, ξηρασίες και πυρκαγιές. Καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται και όλο και περισσότεροι άνθρωποι απαιτούν δράσεις, οι κυβερνήσεις αλλά και οι εταιρείες φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να «ακούν» τις απαιτήσεις αυτές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το μεγαλύτερο νομοσχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πλέον νόμο της χώρας, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε να αξιοποιεί τον «Carbon Border Adjustment Mechanism» για την καλύτερη μέτρηση και φορολόγηση όλων των προϊόντων έντασης εκπομπών άνθρακα που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: αν οι εταιρείες συνεχίσουν να αγνοούν ή να υποβαθμίζουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, τα κανονιστικά πλαίσια θα τις καταστήσουν υπόλογες – κάτι που, εκτός των άλλων, αναμένεται να τους κοστίσει σημαντικά σε πρόστιμα και άλλες ποινές. Η θετική διάσταση του θέματος είναι ότι η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση γύρω από την κλιματική αλλαγή δημιουργεί τις συνθήκες και την πίεση για να βελτιωθούν τα πράγματα. Αυτή η βελτίωση έχει αποδειχτεί ότι οδηγεί σε υψηλότερη αποδοτικότητα, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι οι εταιρείες που επιτυγχάνουν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης τείνουν να υπερέχουν του ανταγωνισμού τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των ψηφιακών τεχνολογιών είναι διττός. Από τη μία προσφέρουν τα εργαλεία για μεγαλύτερη διαφάνεια και γνώση γύρω από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχουν οι λειτουργίες μιας εταιρείας. Τα δεδομένα από αυτά τα εργαλεία μπορούν να αποκαλύψουν ελαττώματα που μπορεί να είχαμε παραλείψει, αλλά και τρόπους βελτίωσης. Από την άλλη, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για βιώσιμη ανάπτυξη, οι εταιρείες θα πρέπει να συνυπολογίζουν και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των συστημάτων τους, με όρους κατανάλωσης ενέργειας, αποβλήτων και αναλωσίμων.
Τα ζητήματα της βιωσιμότητας προσεγγίζονται συχνά από την άποψη του περιβάλλοντος. Και παρόλο που προφανώς αυτό είναι το σωστό, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ότι υπάρχουν και περισσότερο εστιασμένες στο κόστος προσεγγίσεις.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό της παγκόσμιας ζυθοποιίας Carlsberg Group, η οποία βελτίωσε τη βιωσιμότητάς της ως μέρος μίας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την αύξηση της συνολικής αποδοτικότητας του εξοπλισμού της. Συνδέοντας τα συστήματά του και έχοντας μεγαλύτερη ορατότητα στις διαδικασίες του, ο όμιλος Carlsberg κατάφερε να μειώσει τα απόβλητα, το κόστος και να βελτιώσει το αποτύπωμα άνθρακα.
Το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης δεν αποτελεί πλέον απλώς μία επιλογή αλλά μία αναγκαιότητα. Οι εταιρείες που θα θέσουν το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης στο επίκεντρο του ψηφιακού τους μετασχηματισμού θα διαπιστώσουν πιθανότατα ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι εκείνων που θα -αναγκαστούν τελικά- να ακολουθήσουν τις δράσεις για ένα περισσότερο βιώσιμο μέλλον.

Πηγή: netweek.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Πως βλέπει ηλεκτρονικά ο πολίτης όλες τις οφειλές του σε τράπεζες, δημόσιο, ΕΦΚΑ και πως λαμβάνει την σχετική βεβαίωση οφειλών

Στην Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών, σύμφωνα με το άρθρο

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»