Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024

3 Χρόνια gov.gr | 778 εκατ. συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο το 2022

Δημοσίευση: 18/04/2023
gov.gr εκδήλωση

Την εξελικτική πορεία του gov.gr, το οποίο συμπλήρωσε τρία χρόνια λειτουργίας παρουσίασε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην εκδήλωση “Ένα κράτος ψηφιακό, η Ελλάδα σε κίνηση”.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επιτυχία του gov.gr είναι μία επιτυχία συνολικά της χώρας και όχι μόνο της κυβέρνησης και το έργο που έχει γίνει, τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης από τους Έλληνες πολίτες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι στο gov.gr ο αριθμός των υπηρεσιών έχει φθάσει πλέον τις 1.514, αλλά εξαιρετικά σημαντικό είναι πως το 2022 πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά 778 εκατ. συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο, αριθμός που φθάνει στο 1,2 δισ., αν προστεθούν και οι φορολογικές συναλλαγές.

Οι επιμέρους λειτουργίες του gov.gr, όπως παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, έχουν ως ακολούθως:

Gov.gr – wallet

Τις πρώτες μέρες της “γέννησης” του gov.gr και τις εμπειρίες τους μοιράστηκε ο Διονύσης Κοντογιώργης, προϊστάμενος υπηρεσίας Συντονισμού gov.gr, λέγοντας ότι “είναι οι έξι χαρακτήρες που άλλαξαν την ζωή πολλών ανθρώπων και την δική μας. Λόγω πανδημίας έπρεπε να βγει το gov.gr τον Μάρτιο, ήταν πολύ δύσκολα τα πρώτα βράδια” και ανέφερε ότι “φτάσαμε στο σημείο κάθε βδομάδα να βγάζουμε κάτι νέο που ήταν έτοιμο να λειτουργήσει. Οι επισκέψεις κατά 60%, στο gov.gr γίνονται από κινητά και τάμπλετ, ενώ πάνω από 8 εκατ. πολίτες έχουν μπει και εκδώσει τουλάχιστον ένα ψηφιακό έγγραφο. Στόχος να είναι το μόνο ψηφιακό σημείο εξυπηρέτησης του πολίτη με το Δημόσιο”.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Λουρίδας, διευθυντής Ανάπτυξης ΕΔΥΤΕ GRNET, τόνισε ότι “ήταν ένας αγώνας για να μπορέσει να βγει και να αναπτυχθεί μέχρι σήμερα”.

Τόνισε μάλιστα ότι μέσω wallet το καλοκαίρι θα υπάρξει επέκταση χρήσεων όπως ενοικίαση αυτοκίνητου σε οποιαδήποτε χώρα, τίτλοι σπουδών κ.ά. και συγκεκριμένα ανέφερε ότι με την εμπειρία του σχεδιασμού και της υλοποίησης του gov.gr wallet συμμετέχει δυναμικά στις εργασίες που πραγματοποιούνται σε επίπεδο ΕΕ για τη δημιουργία ενός “ευρωπαϊκού ψηφιακού πορτοφολιού” ώστε όλοι οι πολίτες της Ένωσης να διεκπεραιώνουν συγκεκριμένες διαδικασίες (ενοικίαση αυτοκινήτου, κ.λπ.) από ενιαία εφαρμογή στο πρότυπο που δημιούργησε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό covid.

Διαλειτουργικότητα

Τη σημασία της διαλειτουργικότητας μεταξύ των υπηρεσιών τόνισε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος μίλησε αρχικά για την χρησιμότητα των κωδικών πρόσβασης taxisnet που ήταν περιορισμένου σκοπού, ωστόσο επεκτάθηκε σήμερα η δυνατότητα χρήσης τους για 663 συστήματα.

Στη συνέχεια εξήγησε πώς το 2022 από 8,8 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές καταφέραμε να έχουμε 772 εκατομμύρια. Τέλος, εξήγησε πώς μέσα από υπηρεσίες όπως το Know Your Customer η διαλειτουργικότητα δεν διευκολύνει και αναβαθμίζει τις συναλλαγές μόνον με το Δημόσιο, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα.

Δικαιοσύνη 

Ο Πάνος Αλεξανδρής, γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ξεκίνησε αναφέροντας υπηρεσίες του δικαστηριακού κλάδου που έχουν ψηφιοποιηθεί: Ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας (πριν ήταν 25 διαφορετικά πιστοποιητικά), άυλο συναινετικό διαζύγιο, πιστοποιητικά και δικαστικές αποφάσεις από κάθε ειρηνοδικείο ηλεκτρονικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόοδο της ψηφιοποίησης των αρχείων των δικαστηρίων και τις ηλεκτρονικές επιδόσεις, αλλά και τη συμβολή της διαλειτουργικότητας σε όλα τα παραπάνω.

Τέλος, εξήγησε πώς μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να συμβάλει στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης μιλώντας για την ανάγκη υλοποίησης και της τηλεματικής δίκης, “αν θέλουμε να δούμε ένα δικαστήριο του μέλλοντος”.

Smart Cities

Για τη διαδικασία διαβουλεύσεων με τους δήμους ώστε να δημιουργηθούν “έξυπνες” πόλεις αλλά και να καλύψουν τις ανάγκες στην ψηφιακή αναβάθμισή τους μίλησε ο Κώστας Τσαντίδης, διευθυντής γραφείου υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

“Είχαμε ξεκινήσει με περίπου 80 προτάσεις στους δήμους. Τα έργα δομήθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ”.

Επεσήμανε ότι και τα ΚΕΠ μπήκαν στην τροχιά έναν ψηφιακού μετασχηματισμού με αντικατάσταση των υπολογιστών, ανακαίνισής τους ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξει σύντομα και εφαρμογή για να παίρνει κάποιος σειρά προτεραιότητας από το κινητό του” και πρόσθεσε ότι σχεδιάζεται να γίνονται μαθήματα ψηφιακής εκπαίδευσης στους δήμους για να μπορούν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να κάνουν χρήση του gov.gr.

Τέλος, μίλησε για το πρόγραμμα fiber to the school το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης 250 εκατ. “Μιλάμε για οπτική ίνα σε όλα τα σχολεία της χώρας, στο άμεσο μέλλον να υπάρχει γρήγορο και σταθερό ίντερνετ σε όλα τα σχολεία”.

Υγεία

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μίλησε για ένωση δυνάμεων μιλώντας τις προληπτικές εξετάσεις “αναζητάμε τους πολίτες για να πάνε να κάνουν δωρεάν σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές”, ενώ μίλησε για τη χρήση νέων τεχνολογιών στο θέμα της υγείας, τον προσωπικό γιατρό, τον ψηφιακό φάκελο υγείας, την τηλεϊατρική και επεσήμανε την άψογη συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

“Είδαμε τι πρέπει να γίνει από την πολιτοκεντρική πλευρά” είπε η Νίκη Τσούμα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος ΗΔΙΚΑ. “Θα έπρεπε να καταργηθούν, να μειωθούν οι ουρές” και αναφέρθηκε στις απλουστεύσεις στις διαδικασίες στα γεγονότα ζωής του ανθρώπου όπως γέννηση ενός παιδιού, κοινωνικής ασφάλισης, ασφαλιστική ενημερότητα, ιατρικός φάκελος για τα ΚΕΠΑ, ενώ αναφέρθηκε στο σύστημα εμβολιασμού, στην άυλη συνταγογράφηση και υπογράμμισε ότι “4,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν τον ψηφιακό φάκελο υγείας στο κινητό τους μέσω της εφαρμογής my Health”.

Τα επόμενα βήματα κινούνται σε βασικούς άξονες όπως η ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων της χώρας, το σύστημα για τους ογκολογικούς ασθενείς και η διεύρυνση ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»