Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου για νέο κλιματικό νόμο: Όταν κάποιος είναι ανασφάλιστος στην πραγματικότητα αυτασφαλίζεται – Το κόστος των ασφαλίστρων θα είναι υψηλό στις επικίνδυνες περιοχές καθιστώντας την ασφάλιση ανέφικτη

Δημοσίευση: 25/05/2022
Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και Διευθύνον Σύμβουλος της Eurolife FFH
Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου

Γράφει η Σωτηρία Γιαννακοπούλου,

Στη συνεδρίαση των επιτροπών «Παραγωγής και Εμπορίου» και «Προστασίας του Περιβάλλοντος» της Βουλής, αναφορικά με το νέο κλιματικό νόμο που εισάγει την υποχρεωτικότητα στο κλάδο περιουσίας, συμμετείχε ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, υποστηρίζοντας τις θέσεις της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στο λόγο του υπογράμμισε το ζήτημα της ασφαλιστικής συνείδησης των Ελλήνων, επισημαίνοντας τα χαμηλά ποσοστά ασφάλισης των κατοικιών στη χώρα μας, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο. Όπως τονίζει, στην Ελλάδα μόλις το 16% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο, τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 70% – 80%, με τους πολίτες να είναι εξοικειωμένοι με την έννοια της ασφάλισης μόνο σε ότι αφορά τον κλάδο των αυτοκινήτων. Τα υψηλά ποσοστά των ανασφάλιστων κατοικιών έχουν άμεσο αντίκτυπο στα οικονομικά του κράτους, επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Το να είμαστε σε τέτοιο ποσοστό ανασφάλιστοι ουσιαστικά κοστίζει και στο κράτος και στο φορολογούμενο, αλλά ουσιαστικά στην ίδια την οικογένεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις που φέρει ο νέος κλιματικός νόμος στον ασφαλιστικό κλάδο και συγκεκριμένα το άρθρο 23, αναφορικά με την “ασφάλιση κινδύνου από την κλιματική αλλαγή”, ο κ. Σαρρηγεωργίου υποστηρίζει ότι αν και η εισαγωγή της υποχρεωτικότητας στον κλάδο περιουσίας για πρώτη φορά είναι ένα θετικό βήμα, το γεγονός ότι περιορίζεται στις περιοχές υψηλής τρωτότητας, έρχεται σε αντίθεση με την ασφαλιστική επιστήμη και τεχνική, βασική αρχή της οποίας είναι η ασφάλιση του τυχαίου, αβέβαιου και μελλοντικού κινδύνου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Το άρθρο είναι ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς για πρώτη φορά εισάγει την έννοια της υποχρεωτικότητας. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι έχει κάποια πολύ σοβαρά, αδύναμα σημεία, καθώς περιορίζει την υποχρεωτικότητα σε τόσο μικρές και επικίνδυνες περιοχές με τρόπο που καθιστά την ασφάλιση τεχνικά ανέφικτη. Στην ασφάλιση οι πολλοί πληρώνουν λίγα, ώστε να καλυφθούν ζημιές που τελικά θα συμβούν σε λίγους. Εάν ασφαλίζονται λίγοι, όπως προσδιορίζει το άρθρο, τότε το κόστος της ασφάλισης θα είναι υψηλό και ουσιαστικά η ασφάλιση θα είναι ανέφικτη».

«Το συγκεκριμένο άρθρο περιορίζει την υποχρεωτικότητα σε τόσο μικρές και επικίνδυνες περιοχές με τρόπο που καθιστά την ασφάλιση τεχνικά ανέφικτη. Στην ασφάλιση οι πολλοί πληρώνουν λίγα ώστε να καλυφθούν ζημιές που τελικά θα συμβούν σε λίγους. Εάν ασφαλίζονται λίγοι, όπως προσδιορίζει το άρθρο, τότε το κόστος της ασφάλισης θα είναι υψηλό και ουσιαστικά η ασφάλιση θα είναι ανέφικτη. Όταν κάποιος είναι ανασφάλιστος στην πραγματικότητα αυτασφαλίζεται, δηλαδή αναλαμβάνει, αν συμβεί κάτι, να τα πληρώσει όλα μόνος του. Και αυτό μπορούν να το κάνουν δυστυχώς, λίγοι, οι λεγόμενοι “έχοντες”.»

Αναφερόμενος στις τιμές των ασφαλίστρων, ο κ. Σαρρηγεωργίου υπογράμμισε ότι η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ενός μέσου σπιτιού 86 τ.μ. στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 120 – 150 ευρώ το χρόνο, ενώ περιλαμβάνει και τον κίνδυνο του σεισμού, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου.

Δείτε την τοποθέτηση του κ. Σαρρηγεωργίου στον παρακάτω σύνδεσμο (39:30):

www.hellenicparliament.gr

Διαβάστε ακόμη: Τα μελανά σημεία του σχεδίου νόμου για την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών – Ποιες οι επισημάνσεις της ΕΑΕΕ στον Κώστα Σκρέκα;

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»