Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023

Γιάννης Ρούσσης: Ο ρόλος του πραγματογνώμονα είναι καθοριστικός, καθώς η αντιμετώπιση των οδικών ατυχημάτων είναι μια πολύπλοκη και σύνθετη διαδικασία

Ο Πραγματογνώμονας είναι ο επαγγελματίας, ο οποίος διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκαλείται μια ζημιά, αποτελώντας ένα αναπόσπαστο κομμάτι στη διαδικασία των ασφαλιστικών αποζημιώσεων. Η συμβολή του είναι καθοριστικής σημασίας για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων που καλείται να καταβάλει μια ασφαλιστική εταιρεία προς τους ασφαλισμένους της, με τα ποσά να διαμορφώνονται βάσει των πορισμάτων του.

Λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των ζημιωθέντων αλλά και των ασφαλιστικών εταιρειών, οι καταναλωτές βλέπουν στο πρόσωπό του πραγματογνώμονα τον άνθρωπο, ο οποίος με εμπεριστωμένα στοιχεία θα τους προσφέρει μια δίκαια λύση, αποσκοπώντας στην άμεση αποκατάσταση της εκάστοτε ζημιάς. Πρόκειται επομένως για επαγγελματίες που καλούνται να διαχειριστούν το βάρος της ευθύνης, καθορίζοντας μέσω των προτάσεών τους το κόστος των αποζημιώσεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι.

Το “The Insurer” δίνοντας φωνή στους επαγγελματίες του κλάδου, φιλοξενεί τον κ. Γιάννη Ρούσση, Μέλος & Επιστημονικός Συνεργάτης της ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΩΝ. Όπως εξηγεί ο κ. Ρούσσης, η συμβολή του πραγματογνώμονα στη διαδικασία έκδοσης αποζημιώσεων είναι καθοριστική, δεδομένου ότι, ιδιαιτέρως στον κλάδο των οδικών ατυχημάτων, οι διαδικασίες είναι σύνθετες και απαιτείται ορθή αξιολόγηση των αιτιών και του εύρους των ζημιών. Παράλληλα, ο κ. Ρούσσης υπογραμμίζει ότι τα νέα τεχνολογικά εργαλεία διευκολύνουν σημαντικά την εργασία του πραγματογνώμονα, ξεδιαλύνοντας τα πραγματικά αίτια του εκάστοτε ατυχήματος, γεγονός που ενισχύει τη βαρύτητα της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης που κατατίθεται στην ασφαλιστική εταιρεία, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις ενδεχόμενες περιπτώσεις απάτης.

Κύριε Ρούσση, μπορείτε να περιγράψετε συνοπτικά ποιος είναι ρόλος του πραγματογνώμονα;

Στα πρώτα τροχαία ατυχήματα, η διερεύνηση και στοιχειώδης προανάκριση για ανεύρεση των αιτιών της πρόκλησης αυτών ήταν πρόχειρη. Δεν υπήρχαν ειδικές Υπηρεσίες Τροχαίας με εξειδικευμένους υπαλλήλους και εφοδιασμένες με ειδικά όργανα. Μετά το 1955, ιδρύθηκαν τα Τμήματα Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων και εκδόθηκαν οι πρώτες εγκύκλιοι και τα σχετικά βιβλία.

Ο ρόλος του πραγματογνώμονα στην διερεύνηση του ατυχήματος και στην απόδοση της Δικαιοσύνης ήταν και είναι καθοριστικός, γιατί η αντιμετώπιση των οδικών ατυχημάτων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και σύνθετη διαδικασία.

Ποια είναι τα στοιχεία που εξετάζει ο ειδικός για την πραγματογνωμοσύνη ενός τροχαίου;

Με δεδομένο ότι είναι πολλά τα αίτια που επηρεάζουν τις συνθήκες ενός τροχαίου ατυχήματος, σε κάθε επιστημονική-τεχνική ανάλυση πρέπει να αναζητηθούν, αξιολογηθούν και ερμηνευτούν πολλοί παράγοντες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

α) Οι νόμοι της Φυσικής: νόμοι που διέπουν το όχημα στη κίνηση, στην τροχοπέδηση, στις συγκρούσεις, στην ακινητοποίηση του κ.α.

β) Οι ψυχοσωματικοί νόμοι: νόμοι και κανόνες που διέπουν τον οδηγό, όπως η κατάσταση του οδηγού κατά την οδήγηση, η απόσταση που διένυσε οδηγώντας, η κούραση του, οι συνθήκες οδήγησης, ο χρόνος αντίληψης του κινδύνου, η αντίδρασης του κ.α. ή τον πεζό όπως ύψος, βάρος, αρτιμέλεια, ταχύτητα, όραση, ένδυση του κ.α.,

γ) Οι νόμοι της Πολιτείας: νόμοι που τέθηκαν χάριν του Δημοσίου συμφέροντος (αρθ 12-44 Κ.Ο.Κ.) όπως η θεμελιώδης νομική αρχή της «Συνετούς Οδήγησης» και της «Δυνατότητας αποφυγής ατυχήματος» (The last clear chance), γιατί διερεύνηση ενός ατυχήματος δεν σημαίνει απαραιτήτως η παραβίαση του Κ.Ο.Κ. αλλά και η εξέταση της αδυναμίας αποφυγής του ατυχήματος την τελευταία στιγμή,

δ) Η κατάσταση του δρόμου: όπως κατασκευάσματα του δρόμου, εμπόδια, κακοτεχνίες κ.α. και τέλος

ε) Το όχημα π.χ. η κατάσταση του οχήματος πριν το ατύχημα, ο έλεγχος των συστημάτων λειτουργίας του οχήματος κ.α.

Πώς συνδράμει ένας πραγματογνώμονας στην διερεύνηση και ανάλυση των συνθηκών ενός τροχαίου ατυχήματος;

Σήμερα υπάρχουν προγράμματα (software) ηλεκτρονικών υπολογιστών από τα απλά υπολογιστικά μέχρι πιο εξελιγμένα νέας γενιάς, με εξομοιωτές, που αναλύουν επιστημονικά και με ακρίβεια, ένα τροχαίο ατύχημα. Αποδεικνύεται έτσι η υπαιτιότητα των εμπλεκόμενων και η ακρίβεια ή ανακρίβεια των καταθέσεων των μαρτύρων.

Η συνεργασία ενός πραγματογνώμονα με έναν δικηγόρο ή μια ασφαλιστική εταιρείας είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει, καθώς με την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα πορίσματά του σε δικαστικές διαμάχες (είτε αυτό έχει σχέση με θάνατο ή τραυματισμό ατόμου είτε πρόκλησης ζημιών ή περιπτώσεων απάτης), θα έχουν μόνο θετικά αποτελέσματα, για τον πελάτη τους. H συμβολή λοιπόν του πραγματογνώμονα είναι καθοριστικής σημασίας στην ανάλυση των συνθηκών πρόκλησης ενός τροχαίου ατυχήματος και την ορθή κρίση του δικαστή.

Η ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΩΝ είναι μια δυναμική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Γιάννη Ρούσση, απόστρατο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας με πολυετή εμπειρία στα τροχαία ατυχήματα, (Ταξιάρχος ε.α.). Από το έτος 2013 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Έρευνα και Ανάλυση Ατυχημάτων (European Association for Accented Research and Analysis-EVU Greece), παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης στα λογισμικά προγράμματα προσομοίωσης και ανακατασκευής των οδικών ατυχημάτων (Accident Reconstruction Software) –“Analyzer Pro” και “PC Crash” και συνεργάζεται με την “TUV AUSTRIA ΕΛΛΑΣ” ως πιστοποιημένος «Τεχνικός Εμπειρογνώμονας» σε θέματα «Επιθεώρησης Συστημάτων Διαχείρισης Οδικής Ασφάλειας» σύμφωνα με το πρότυπο ISO 39001:2012.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας, μπορείτε να καλέσετε στο (+30) 274130 4783, ένας εκπρόσωπος της ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΩΝ θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας!

Αναδημοσίευση: Περιοδικό The Insurer – Τεύχος Μαρτίου 

Γίνετε συνδρομητής εδώ

Διαβάστε Ακόμα