Κυριακή, 2 Απριλίου 2023

Σοφία Σικοτάκη: Για να πετύχεις ως γυναίκα, πρέπει να είσαι αυθεντική και να ακολουθείς την εσωτερική σου φωνή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου το “The Insurer” είναι αφιερωμένο στις πρωταγωνίστριες του κλάδου, φιλοξενώντας έξι γυναίκες που έχουν αφήσει τη δική τους σφραγίδα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Μεταξύ αυτών και την κυρία Σοφία Σικοτάκη, Γενική Διευθύντρια, Απόλλων Α.Ε. Μια επαγγελματίας που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις γυναίκες του κλάδου, αποδεικνύοντας καθημερινά ότι παρά τα στερεότυπα και τους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να φέρει εις πέρας η σύγχρονη εργαζόμενη, μπορεί όχι απλά να ανταπεξέλθει αλλά και να διακριθεί για το έργο και την δραστηριότητά της σε θέσεις ευθύνης.

Όπως εξηγεί η κα Σικοτάκη, η κουλτούρα του ασφαλιστικού χώρου δεν είναι άμεσα υποστηρικτική προς τις γυναίκες. Μάλιστα πολλές φορές οι γυναίκες αισθάνονται ότι πρέπει να υιοθετήσουν μια στερεοτυπική «ανδρική» στάση απέναντι στις επιχειρήσεις: ανταγωνιστική, επιθετική και μερικές φορές ίσως και σκληρή. Ωστόσο, η εν λόγω στάση δεν αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα. Όπως τονίζει η κα Σικοτάκη, για να πετύχει μια επαγγελματίας σε οποιοδήποτε χώρο, πρέπει να είναι αυθεντική, να διαθέτει ενσυναίσθηση και ενθουσιασμό και να ακολουθεί την εσωτερική της φωνή. Άλλωστε η κοινωνική νοημοσύνη, η προσαρμοστικότητα και η ολιστική αντίληψη, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη γυναικεία σκέψη, είναι απαραίτητες στο επιχειρηματικό περιβάλλον, αποτελώντας βασικά προσόντα κάθε επιτυχημένου επαγγελματία-ηγέτη ανεξαρτήτως φύλου.

Κυρία Σικοτάκη, ποιος είναι ο βαθμός γυναικείας εκπροσώπησης στον ασφαλιστικό κλάδο και ποιες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες;

Όταν ξεκίνησα την πορεία μου μέσα στον ασφαλιστικό χώρο το 1995, το ποσοστό των γυναικών που ήταν στον χώρο ήταν πραγματικά πολύ μικρό. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις γυναίκες ασφαλιστικούς συμβούλους, αλλά και στις γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας στον ασφαλιστικό χώρο. Σαφώς με τα χρόνια η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί, ωστόσο παραμένει ένας χώρος σε σημαντικό ποσοστό ανδροκρατούμενος, που αλλάζει με αργούς ρυθμούς.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν έχουν σαφώς να κάνουν με την προετοιμασία της βάσης που θα τις υποδεχτεί. Η κουλτούρα του ασφαλιστικού χώρου δεν είναι υποστηρικτική προς τις γυναίκες ή τουλάχιστον δεν έχει λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα καπέλα που φοράει μια γυναίκα, ως ιδιότητες και ρόλους εννοώ, είναι πολλά και μπορεί πολύ εύκολα να τις δημιουργήσουν εσωτερικές συγκρούσεις, όπως για παράδειγμα η φροντίδα του σπιτιού και η ανατροφή των παιδιών. Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη ενδιαφέροντος από έναν μεγάλο αριθμό γυναικών.

Γιατί οι γυναίκες επαγγελματίες επιλέγουν τον επαγγελματικό χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης;

Οι γυναίκες ανταπεξέρχονται καθημερινά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και ξέρουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. To Management ξέρετε ξεκινά από το σπίτι, όταν έχεις να διαχειριστείς τόσες πολλές καταστάσεις που ταυτόχρονα εμπλέκουν και την διασφάλιση της ζωής αλλά και της ανάπτυξης των παιδιών σου.

Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκίνησα αλλά και μέχρι σήμερα, δεν είδα ποτέ τον εαυτό μου ως γυναίκα που λειτουργεί σε ένα περιβάλλον με περιοριστικές πεποιθήσεις. Αλλά σαν ένας Άνθρωπος, Επαγγελματίας που έχει το σθένος και τη θέληση να δημιουργεί και να αναπτύσσεται τόσο προσωπικά, όσο και επαγγελματικά, έχοντας ως βάση την προσωπική και τη γυναικεία αξιοπρέπεια.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια γυναίκα-ηγέτης στον επαγγελματικό στίβο του σήμερα;

Για μένα ο ηγέτης του σήμερα είναι ο ηγέτης του Αύριο και πρέπει να διαθέτει ανεξαρτήτως φύλου τα κάτωθι τρία σημαντικά χαρακτηριστικά. Κοινωνική νοημοσύνη, ικανότητα να μαθαίνει συνέχεια και γρήγορα και βεβαίως να διαθέτει ολιστική αντίληψη. Η Γυναίκα Ηγέτης θα πρέπει επιπλέον να διατηρεί μια καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής, να αξιοποιεί τις ικανότητες του multitasking, που διαθέτει από τη φύση της και πάνω από όλα να εστιάζει στη Λύση και όχι στο Πρόβλημα.

Γιατί η ασφαλιστική αγορά έχει ανάγκη από γυναίκες και πώς μπορεί να τις προσελκύσει;

Γιατί όπως είπα και νωρίτερα ξέρουν από τη φύση τους τι θα πει Management και τι θα πει Φροντίδα. Άλλωστε και ο κλάδος μας αυτό ακριβώς υπηρετεί.

Διότι είναι πολύ συνειδητά δεσμευμένες όταν επιλέξουν να ασχοληθούν με τον χώρο. Η φροντίδα στην γενικευμένη της έννοια και αξία αποτελούν μέρος της φύσης τους. Και άλλωστε ποια είναι η βαθύτερη έννοια των ασφαλειών; Η φροντίδα και το νοιάξιμο των ανθρώπων γύρω μας.

Όσον αφορά το πως μπορεί ο χώρος μας να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες, πιστεύω πως η αγορά μας πρέπει να εστιάσει περισσότερο συνειδητά στο γυναικείο φύλο, να το εμπιστευθεί περισσότερο, δίνοντάς του αξιόλογες και αξιοκρατικές ευκαιρίες.

Ποια τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες εργαζόμενες και επιχειρηματίες;

Θα αναφερθώ στα πιο σημαντικά που εγώ πιστεύω πως υπάρχουν. Ο αγώνας με τα στερεότυπα πρώτα από όλα. Οι γυναίκες αισθάνονται πολλές φορές ότι πρέπει να υιοθετήσουν μια στερεοτυπική «ανδρική» στάση απέναντι στις επιχειρήσεις: ανταγωνιστική, επιθετική και μερικές φορές ίσως και σκληρή. Προσωπικά, πιστεύω πως για να πετύχεις ως γυναίκα σε οποιοδήποτε χώρο, πρέπει να είσαι αυθεντική, να διαθέτεις ενσυναίσθηση και ενθουσιασμό και να ακολουθείς την εσωτερική σου φωνή.

Η ισορροπία ή η έλλειψη μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής μπορεί πραγματικά να σου απορροφήσει πολύ ενέργεια που την χρειάζεσαι, κοιτώντας τις λύσεις και όχι το πρόβλημα.

Η έλλειψη ενός σωστού υποστηρικτικού συστήματος. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα μπορούσαν οι γυναίκες να αποτύχουν με ένα σωστό υποστηρικτικό σύστημα γύρω τους!

Η ανισότητα των φύλων. Βλέπουμε ότι ο επιχειρηματικός χώρος έχει χτιστεί επάνω σε αντρικά πρότυπα. Υπάρχει ακόμα στίγμα και διακρίσεις στον επιχειρηματικό χώρο όσον αφορά την ίση συμμετοχή των γυναικών σε πεδία αποφάσεων κ.λ.π.. Φεύγει σιγά σιγά αλλά είναι ένας αγώνας που δίνεται και θα δίνεται καθημερινά από όλες τις γυναίκες του επιχειρηματικού χώρου.

Και τέλος πιστεύω πως είναι το κομμάτι της χρηματοδότησης. Οι γυναίκες πιο δύσκολα από τους άντρες μπορούν να βρουν πόρους για να στηρίξουν τις επιχειρηματικές τους φιλοδοξίες. Το σύστημα είναι τέτοιο που αμφιβάλλει για την επιτυχία μιας γυναίκας. Όχι πάντα αλλά πολύ συχνά.

Ποιες είναι οι επαγγελματικές και προσωπικές δεξιότητες που αποκομίσατε από την εμπειρία σας στην ασφαλιστική αγορά;

Τον πρώτο καιρό προσπαθούσα να μάθω, να κερδίσω γνώση. Με τον καιρό όμως νιώθω πως σφυρηλατήθηκαν πολύ σημαντικές δεξιότητες μέσα μου.

Ανάπτυξα πολύ καλή κριτική και γρήγορη σκέψη, απέκτησα αντίληψη του τι σημαίνει κουλτούρα της ασφαλιστικής αγοράς και πως μπορώ και εγώ να την επηρεάσω και να την διαμορφώσω. Έμαθα να συμμετέχω περισσότερο συνειδητά στις αποφάσεις που λαμβάνω. Ανέπτυξα ενσυναίσθηση και αισιοδοξία. Θεωρώ τον εαυτό μου θετικό λύτη προβλημάτων και πάντα όταν κοιτώ το πρόβλημα, βλέπω λύσεις να έρχονται. Έμαθα να αφουγκράζομαι του ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω μου και όχι απλά να τις ακούω.

Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω πως εδώ στην Απόλλων προσπαθούμε καθημερινά να δημιουργήσουμε το περιβάλλον εκείνο που θα είναι πρόσφορο όχι μόνο στους άντρες αλλά και στις γυναίκες. Και γι’ αυτό σήμερα έχουμε γυναίκες Ασφαλιστικούς συμβούλους μέλη του MDRT με αξιοζήλευτη πορεία στην αγορά, αλλά και εργαζόμενες που έχουν χαράξει το δικό τους career path στον οργανισμό μας.

Είναι έργο και συμφέρον όλων μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες όπου οι γυναίκες θα έχουν έναν ακόμα πιο δυναμικό ρόλο στον ασφαλιστικό χώρο.

Αναδημοσίευση: Περιοδικό The Insurer – Τεύχος Μαρτίου 

Γίνετε συνδρομητής εδώ

Διαβάστε Ακόμα