Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

Κώστας Κωσταρέλος: Ο κλάδος Αστικής Ευθύνης αποτελεί μια ανερχόμενη δύναμη στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Δημοσίευση: 22/03/2022
Κώστας Κωσταρέλος στο 34th Thessaloniki Insurance Conference

Ο κ. Κώστας Κωσταρέλος, Τεχνικός Διευθυντής, Cromar Insurance Brokers SA στην επίκαιρη ομιλία του στο 34th Thessaloniki Insurance Conference με τίτλο «Ασφαλίσεις Αστικής Ευθύνης», μίλησε για τις προοπτικές και τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές στον κλάδο ευθυνών, ο οποίος καθιστά μια ανερχόμενη δύναμη στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Οι ασφαλίσεις αστικής ευθύνης είναι ένας κλάδος ο οποίος παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη και δίνει τη δυνατότητα στους διαμεσολαβητές να έχουν αρκετά όπλα στη φαρέτρα τους. Μαζί με τις ασφαλίσεις πυρός, οι ασφαλίσεις αστικής ευθύνης αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες του κλάδου των γενικών ασφαλίσεων. Υπάρχει μια αύξηση περίπου στο 10% ετησίως και συνολικά μια αύξηση που αγγίζει το 70% από το 2014 μέχρι το 2020, με τις προοπτικές να είναι ιδιαίτερα φιλόδοξες και για τα επόμενα χρόνια.

Τα στατιστικά στοιχεία για τον κλάδο αστικής ευθύνης δείχνουν ότι η γενική αστική ευθύνη συνιστά ένα ποσοστό γύρω στο 52% όλων των ασφαλίσεων ευθύνης, η εργοδοτική ευθύνη κυμαίνεται στο 14,5%, η επαγγελματική ευθύνη γύρω στο 14% και οι λοιπές καλύψεις υπολογίζονται στο 4,5%. Όπως επισημαίνει ο κ. Κωσταρέλος, η σταθερά αυξητική τάση οφείλεται στην αυξανόμενη ενημέρωση των ασφαλισμένων, στις νομοθετικές εξελίξεις που αφορούν την υποχρεωτικότητα, στις συμβατικές υποχρεώσεις που συχνά υπάρχουν, ιδιαίτερα σε εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους, καθώς και στο χαμηλό κόστος τους σε σχέση με την ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Σχολιάζοντας το ζήτημα περί της διάκρισης των ασφαλιστικών αναγκών των ασφαλισμένων, ο κ. Κωσταρέλος τονίζει ότι συχνά προκύπτει σύγχυση αναφορικά με τις παραμέτρους για την επιλογή των αιτούμενων ορίων κάλυψης, καθώς πολλές φορές θεωρούνται σχετικά ανεπαρκή για το μέγεθος της επιχείρησης, τη δραστηριότητά της, τα γεωγραφικά όρια κάλυψης, τις συμβατικές υποχρεώσεις της και το ιστορικό ζημιών της. Όπως επισημαίνει ο κ. Κωσταρέλος, τα σημεία στα οποία πρέπει να εστιάζουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και οι ασφαλισμένοι είναι η επιλογή του κατάλληλου εύρους καλύψεων, ώστε να διασφαλίζεται η επαρκής κάλυψη των ασφαλιστικών αναγκών και να μην προκύπτουν κενά στην ασφαλιστική κάλυψη.

“Για το λόγο αυτό η αγορά σήμερα διαθέτει προτιμολογημένα προγράμματα Αστικής Ευθύνης ανά κατηγορία δραστηριότητάς, βάσει και των εμπορικών κινδύνων, τα οποία συνιστούν εξαιρετικές ασφαλιστικές προτάσεις για τους διαμεσολαβητές και τους ασφαλισμένους με ανταγωνιστικό κόστος.”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κωσταρέλος, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει επίσης η επιλογή της ελεύθερης τιμολόγησης για κινδύνους που δεν τάσσονται στα προτιμολημένα πρoγράμματα ή σε περιπτώσεις που απαιτούνται υψηλότερα όρια ή ένα ευρύτερο πλαίσιο κάλυψης.

Αναφερόμενος στα συνδυαστικά προγράμματα για συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες, ο κ. Κωσταρέλος τονίζει ότι ο συνδυασμός επαγγελματικής αστικής ευθύνης και γενικής αστικής ευθύνης είναι σημαντικός για την ορθή ασφαλιστική κάλυψη, δεδομένου ότι διασφαλίζει την αποφυγή κενών στην ασφαλιστική κάλυψη. Παράλληλα, επισημαίνει ότι θα πρέπει οι επαγγελματίες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και σε ότι αφορά την κάλυψη Ευθύνης Προϊόντος.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Έρχεται το Ioannina Insurance Conference!

Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, ασφαλιστικές εταιρείες, σχήματα διαμεσολάβησης και θεσμικοί φορείς δίνουν ραντεβού στα Ιωάννινα  την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024! Με ιδιαίτερη

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»