Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενδέχεται να έχει «σημαντικό αντίκτυπο» στον ασφαλιστικό κλάδο

Δημοσίευση: 03/03/2022

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να αυξήσει τις πληθωρικές πιέσεις και πιθανότατα να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον παγκόσμιο ασφαλιστικό κλάδο, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης AM Best.

Ο οίκος αξιολόγησης την Παρασκευή ανέφερε ότι οι προσπάθειες των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για περιορισμό του πληθωρισμού θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Επιπλέον, οι κυρώσεις που αποφασίζονται για την Ρωσία ενδέχεται να έχουν «σοβαρές επιπτώσεις» στις τιμές του πετρελαίου και των βασικών προϊόντων, καθώς επίσης στον τουρισμό και στις οικονομίες μερικών από τις λιγότερο ανθεκτικές χώρες του κόσμου.

Η AM Best χαρακτήρισε τις κυρώσεις «αμφίδρομες». Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται στη Ρωσία για φυσικό αέριο και «υπάρχει μια πολύ ισχυρή ανησυχία ότι οι τιμές θα εκτοξευτούν από τα ήδη αυξημένα επίπεδα».

«Περαιτέρω κυρώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητα των διεθνών ασφαλιστών και αντασφαλιστών να αναλαμβάνουν ρωσικούς κινδύνους ή να τους δυσκολεύουν στην εξυπηρέτηση απαιτήσεων σε υφιστάμενα συμβόλαια», ανέφερε η Άννα Σερεμέτεβα, οικονομική αναλύτρια της AM Best, σε δήλωσή της ενώ πρόσθεσε ότι «Αυτοί που θα πληγούν περισσότερο θα είναι όσοι ασφαλίζουν μεγάλους κινδύνους σχετικούς με την ενέργεια και τις υποδομές, όπως οι ασφαλιστές της Αγοράς του Λονδίνου, και οι διεθνείς αντασφαλιστές”.

Οι ξένοι ασφαλιστές που έχουν αντασφάλιση με ρωσικούς αερομεταφορείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες ανάκαμψης λόγω της εισβολής, αναφέρει το σχόλιο της AM Best.

«Οι κυρώσεις θα επηρεάσουν επίσης τους ισολογισμούς των Ρώσων ασφαλιστών και τις σχέσεις τους με διεθνείς εταίρους», πρόσθεσε ο Τοντόρ Κιτίν, οικονομικός αναλυτής. «Η αποτίμηση των επενδύσεων θα επηρεαστεί από την παρατεταμένη ύφεση της αγοράς μετοχών, από οποιαδήποτε αύξηση του επιτοκίου από την πλευρά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας ή την διεύρυνση των πιστωτικών περιθωρίων. Από την άλλη πλευρά του ισολογισμού, ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός θα επηρέαζε το κόστος των απαιτήσεων, με πιθανές επιπτώσεις στην επάρκεια των αποθεματικών.»

Μια κλιμακούμενη σύγκρουση θα αυξήσει επίσης τον κίνδυνο μιας συστημικής κυβερνοεπίθεσης. Η AM Best δήλωσε: «Η αυξημένη αντίληψη του κινδύνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλές τιμές σε μια ήδη σκληρυντική αγορά».

Πηγή: cyprusinsurancenews.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»