Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

Σύγκλιση απόψεων μετόχων και ενδιαφερομένων μερών σε πολλαπλά επίπεδα διεθνώς

Δημοσίευση: 23/02/2022

Του Δρ. Γιώργου Κασάπη, Ασφαλιστικός Πράκτορας

Επίκαιρα στοιχεία από το The Conference Board και την ESGAUGE

Στα πλαίσια της θεωρητικής συζήτησης για το μέλλον του καπιταλισμού, είναι συχνή η αναφορά στους όρους  “ενδιαφερόμενα μέρη” (stakeholders) και ¨μέτοχοι¨ (shareholders) (What is the difference between stakeholder capitalism, shareholder capitalism and state capitalism?). To ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα η πίεση για τις εταιρείες να αποδώσουν καλύτερα σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα προέρχεται όλο και περισσότερο από τους ίδιους τους μετόχους.

Μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από το The Conference Board και την ESGAUGE (εταιρεία ανάλυσης στοιχείων σχετικών με την ατζέντα ESG) δείχνει να ενισχύει τη παραπάνω εκτίμηση.  Η  έκθεση παρουσιάζει και αναλύει στοιχεία από το 1ο εξάμηνο του 2021, διάστημα εντός του οποίου διεξάγεται το 90% των ετήσιων συναντήσεων των μετόχων και καταδεικνύει το ισχυρό ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα.

Μερικές επισημάνσεις:

• Μεταξύ των εταιρειών Russell 3000 (Russell 3000 Index) κατατέθηκαν 348 προτάσεις για περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα το πρώτο εξάμηνο του 2021 και 158 ψηφίστηκαν (αντίστοιχα στοιχεία για το 2020: υποβλήθηκαν 314 προτάσεις και ψηφίστηκαν 151).
• Η υποστήριξη για αυτές τις προτάσεις ήταν κατά μέσο όρο 32% το 2021 έναντι 28% το 2020.
• Το υψηλότερο επίπεδο μέσης υποστήριξης (69%) καταγράφηκε για προτάσεις που απαιτούσαν από τις εταιρείες να δημοσιοποιήσουν τα δεδομένα πoυ συνθέτουν το προφίλ του εργατικού δυναμικού τους.
• Το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μέσης υποστήριξης (61%) καταγράφηκε για προτάσεις που απαιτούσαν από τις εταιρείες να δημοσιοποιήσουν στοιχεία αναφορικά με το lobbying που σχετίζεται με θέματα κλιματικής αλλαγής.
• Ο έλεγχος για τις αποζημιώσεις των στελεχών είναι επίσης σε άνοδο. Το 2021, 57 εταιρείες δεν έλαβαν πλειοψηφική υποστήριξη. Αυτό είναι μόνο το 3% του συνόλου των εταιρειών, αλλά είναι αυξημένο έναντι του 2020 (47 εταιρείες/2% του συνόλου).

Οι συντάκτες της μελέτης (Russell Reynolds και Rutgers Center for Corporate Law and Governance) αναμένουν ότι όλες αυτές οι ανοδικές τάσεις θα συνεχιστούν το 2022.

Πηγή: Fortune CEO Daily, 15.02.2021

Δείτε την έκθεση 2022 Proxy Season Preview  and Shareholder Voting Trends (2018-2021) εδώ

Πηγή: giorgoskassapis.wordpress.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»