Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Δημήτρης Μπουτάκης: Το υβριδικό σύστημα λειτουργίας μας συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του agency με τα προνόμια του πρακτορειακού συστήματος

Δημοσίευση: 18/02/2022
30 χρόνια συνεργασίας με την Allianz, 28 χρόνια Contract

Η Contract AE αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης με 21 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Δημήτρης Μπουτάκης, Σύμβουλος Διοίκησης Contract AE μιλά αποκλειστικά στο Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και στα πρώτα βήματα της Contract ΑΕ , αποκαλύπτοντάς μας πως κατάφερε να ξεχωρίσει στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της ασφαλιστικής αγοράς και να αναπτύξει το εύρος των εργασιών της, αλλά παράλληλα πώς αναπτύχθηκε το δίκτυο εταιριών Contract εντός και εκτός συνόρων.

Όπως τονίζει ο κ. Μπουτάκης, ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν εύκολος ούτε άμεσος, αλλά καθιστά έναν μαραθώνιο συνεχούς προσπάθειας και προσήλωσης στους στόχους αλλά και στις αρχές που διέπουν την φιλοσοφία της. Η πρωτοπορία αλλά και η αποφασιστικότητα καθιστούν βασικούς πυλώνες της εταιρείας, η οποία δεν φοβήθηκε να εγκαταλείψει τη θαλπωρή του agency και να αναπτύξει την επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Ιδρύσαμε την Contract ΑΕ το 1994 στην Καβάλα σε δύσκολες εποχές, εξαγοράζοντας 5 υποκαταστήματα τα οποία ανήκαν στο δικό μας agency που είχαμε δημιουργήσει στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σε μια εποχή παντοδυναμίας του agency εμείς αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε τη θαλπωρή που αυτό προσέφερε και να εκτεθούμε επιχειρηματικά.”

Όπως δηλώνει ο κ. Μπουτάκης, το agency με τις διαδικασίες εκπαίδευσης και παρακολούθησης που αναπτύσσει αποτελεί ένα “φυτώριο δημιουργίας” νέων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, ικανών να αναπτύξουν εργασίες πέρα από τον κλάδο αυτοκινήτου. Ωστόσο επισημαίνει ότι το βασικό μειονέκτημα ενός agency είναι η δέσμευση συνεργασίας αποκλειστικά με μία μόνο εταιρεία, γεγονός το οποίο περιορίζει τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της αλλά και την παροχή εναλλακτικών λύσεων και προγραμμάτων προς τους συνεργάτες αλλά και τους πελάτες της, η Contract δημιούργησε ένα υβριδικό και καινοτόμο σύστημα λειτουργίας το Brokers Insurance House, μέσω του οποίου εξασφαλίζει στους συνεργάτες της μια πλούσια γκάμα ασφαλιστικών επιλογών, διατηρώντας τα πλεονεκτήματα του agency, συνδυάζοντάς τα με τα προνόμια του πρακτορειακού συστήματος. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

Τα μειονεκτήματα του agency είναι η δέσμευση συνεργασίας με μία μόνο εταιρεία. Εμείς λοιπόν δημιουργήσαμε και λειτουργούμε με ένα υβριδικό σύστημα, μοναδικό στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά, που γεννήθηκε μέσα από το δικό του agency, το οποίο ονομάσαμε Brokers Insurance House. Σήμερα καταφέραμε μέσα από αυτή τη διαδικασία να έχουμε 21 υποκαταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, πορεία την οποία δεν έχει κανένας άλλος διαμεσολαβητής που αναπτύσσει δίκτυο.”

Τα χαρακτηριστικά που το διακρίνουν είναι ότι διατηρεί τη φιλοσοφία του agency στον κλάδο ζωής και υγείας, τα πλεονεκτήματα και τα κίνητρά του, καθώς και ένα αξιοζήλευτο χαρτοφυλάκιο σε μια από τις κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες στον κόσμο, την Allianz, συνδυάζοντάς τα με τα προνόμια του πρακτορειακού συστήματοςΛειτουργούμε δηλαδή ως πρακτορείο στις γενικές ασφαλίσεις, εκπροσωπώντας τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, προσφέροντας αφενός ευελιξία κινήσεων στον συνεργάτη και αφετέρου πολλαπλές επιλογές και εξατομικευμένες ασφαλιστικές προτάσεις στον πελάτη, κυρίως στις γενικές ασφαλίσεις. Τα 21 υποκαταστήματά μας δημιουργήθηκαν για αυτό το λόγο και λειτουργούν με την συγκεκριμένη φιλοσοφία.”

 

Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας η στήριξη των συνεργατών μας

Όπως διευκρινίζει ο κ. Μπουτάκης, το κάθε υποκατάστημα δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά στη τοπική αγορά και ιδιαίτερα προς τους ανεξάρτητους συνεργάτες, αλλά αντιθέτως βρίσκεται δίπλα τους, παρέχοντας άμεση υποστήριξη. Άλλωστε η στήριξη των συνεργατών της καθιστά αδιαπράγματευτη προτεραιότητα για την Contract, δεδομένου ότι η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της θέτει τους συνεργάτες της σε πρώτο πλάνο. Εφαρμόζοντας καινοτόμες ιδέες η Contract αναπτύσσει ευέλικτα μοντέλα συνεργασίας, ώστε ο συνεργάτης της να μπορεί να επιλέξει αυτό ταιριάζει στην δική του φιλοσοφία και του επιτρέπει να λειτουργεί απερίσπαστος για την προσωπική του πρόοδο και καταξίωση, νιώθοντας ασφαλής. Παράλληλα, η υποστήριξη του έμπειρου διοικητικού προσωπικού της εταιρείας καθώς και η καθοδήγηση από τα καταρτισμένα στελέχη της, δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους συνεργάτες της, υποστηρίζοντας τους σε κάθε τους βήμα.

Όπως τονίζει ο κ. Μπουτάκης:

Σήμερα η Contract δεν είναι μόνο το δίκτυο των 21 υποκαταστημάτων πανελλαδικά. Αποτελείται από ένα ισχυρό δίκτυο συνεργατών με την φιλοσοφία του agency, ένα ευρύ δίκτυο franchise, με ανεξάρτητες συνεργασίες πανελλαδικά. Τα στελέχη και οι συνεργάτες της εταιρείας υπερβαίνουν τους 550 ανά την Ελλάδα και το χαρτοφυλάκιό μας αποτελείται από 85.000 και πλέον πελάτες και από ένα άρτια καταρτισμένο διοικητικό προσωπικό που παρέχει διοικητικές υπηρεσίες. Συνεργάζεται με τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στην πορεία κατέκτησε σημαντικές διακρίσεις στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης.”

Το μυστικό της επιτυχίας της είναι η μεθοδική δουλειά με σεβασμό στον άνθρωπο και αφοσίωση στον σκοπό μας. Σκοπός μας είναι η άμεση, απρόσκοπτη, αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πελάτη στην παροχή ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Έχοντας ανθρωποκεντρική φιλοσοφία θέτουμε την γνώση και την εμπειρία στη διάθεση του συνεργάτη και του πελάτη. Στόχος μας ήταν και παραμένει η ποιοτική εξυπηρέτηση και ποτέ ο ανταγωνισμός δεν υπήρξε στο επίκεντρο της σκέψης και της δράσης μας.”

Η ιδέα της εισαγωγής της Contract AE στο κυπριακό χρηματιστήριο είναι μια ιδέα που παρουσίασα σε μία συνάντηση του δικτύου συνεργατών μας το 2002 με σκοπό να δημιουργήσουμε το πρώτο πολυμετοχικό διαμεσολαβητή. Την πρώτη εταιρεία στην οποία οι συνεργάτες μας θα είχαν λόγο και άποψη στην πορεία και την εξέλιξή της και μέρος της κοινής μας περιουσίας.

Οι συνθήκες της αγοράς εξελίχθηκαν έτσι που το σχέδιο μας πάγωσε για κάποια χρόνια και επανήλθε με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο, την ένταξη στην χρηματιστηριακή αγορά της Κύπρου τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ήταν ένα δύσκολο έργο που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χρειάστηκαν πάρα πολλές προσαρμογές που έπρεπε να γίνουν, ειδικά στη λογιστική παρακολούθηση, όπου εκεί υπάρχουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και όλα αυτά πλέον με την υλοποίησή τους, αποδεικνύουν την αξιοπιστία της εταιρείας.

Μέσα από τους αυστηρούς ελέγχους που επιβάλλει το χρηματιστήριο, το δίκτυό μας γνωρίζει ότι συνεργάζεται με μια εταιρεία που λειτουργεί κάτω από πολύ αυστηρούς κανόνες και αυτό πιστοποιεί την αξιοπιστία μαςΣκοπός μας δεν είναι άντληση των κεφαλαίων, αλλά η υλοποίηση της αρχικής μας σκέψης να μοιραστούμε το κοινό μας σπίτι με τον συνεργάτη μας, με διαφάνεια αλλά και τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και στην εξέλιξή του. Το γεγονός αυτό αποτελεί και έναν πόλο έλξης για νέους συνεργάτες, τους οποίους καλωσορίζουμε στην οικογένειά μας.”

 

-Η εξωστρέφεια καθιστά μια σύγχρονη πραγματικότητα για τις εταιρείες που επιθυμούν να ξεχωρίσουν στην αγορά

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες στην Βουλγαρία και στην Κύπρο, ο κ. Μπουτάκης υπογραμμίζει ότι η εξωστρέφεια καθιστά μια σύγχρονη πραγματικότητα για τις εταιρείες που επιθυμούν να ξεχωρίσουν στην αγορά. H ανάπτυξη εργασιών από την μεσιτική Contract Insurance Broker OOD, που εδρεύει στη γειτονική μας Βουλγαρία, πέρα από την Ελλάδα, όπου έχει παρουσία από το 2019, με την ίδρυση υποκαταστήματος υπό την επωνυμία Contract Insurance Broker LTD και στην Κύπρο υπό καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (F.O.S.), καθιστούν σημαντικά επιτεύγματα της διοίκησης, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Μπουτάκης, οι δραστηριότητες εκτός συνόρων με την ίδρυση εταιρίας στη Βουλγαρία και η επιτυχής προσαρμογή της στους αυστηρούς και διεθνείς κανόνες της αγοράς αποτελούν απόδειξη συνέπειας, αλλά και φερεγγυότητας.

“Στόχος της επέκτασης των δραστηριοτήτων μας στην Βουλγαρία ήταν η ανάπτυξη ασφαλιστικών εργασιών σε μια αγορά με έντονη την παρουσία του ελληνικού στοιχείου. Το 2009 ήμασταν η τρίτη χώρα στην Βουλγαρία σε επενδύσεις. Αυτό μας παρακίνησε να ιδρύσουμε το 2009 μια ξεχωριστή εταιρεία στην Βουλγαρία, την Contract Insurance Brokers ltd, η οποία λειτουργεί ως μεσίτης ασφαλίσεων. Στόχος μας ήταν να απευθυνθούμε στις ελληνικές επιχειρήσεις που είχαν μεταφέρει την έδρα τους Βουλγαρία και να τους εξυπηρετούμε στα ασφαλιστικά ζητήματα, όντας αλληλέγγυοι σε μία ξένη χώρα.”, δηλώνει ο κ. Μπουτάκης.

Το εγχείρημά μας είχε μεγάλη ανταπόκριση στις ελληνικές επιχειρήσεις. Αναπτύξαμε το Corporate σε αρκετές επιχειρήσεις. Μεγάλη ανάπτυξη είχαμε από τις ασφαλίσεις στόλων φορτηγών που είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες στην Νότια Βουλγαρία με πολλά μάλιστα οχήματα ελληνικών συμφερόντων. Έχουμε ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στην Βουλγαρία βάσει και των δεδομένων της τοπικής αγοράς της.”

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες της Contract Insurance Broker OOD στην Κύπρο με το καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, ο κ. Μπουτάκης υπογραμμίζει ότι ήταν ένα δύσκολο έργο στην υλοποίησή του, η επίτευξη τουοποίου προσυπογράφει την αξιοπιστία της, ενισχύοντας παράλληλα το εύρος των συνεργατών και του δικτύου της εταιρείας.

Στην Κύπρο λειτουργούμε σαν εταιρεία ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και έχουμε και γραφεία στην Λεμεσό».

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»