Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

Δημήτρης Τσεκούρας: Αυξημένες οι προμήθειες των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στον κλάδο νομικής προστασίας το 2021

Δημοσίευση: 17/12/2021

Mία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή “Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο” και στον Αριστείδη Βασιλειάδη ο κ. Δημήτρης ΤσεκούραςCEO της ARAG Hellas, αξιολογώντας τις τελευταίες τάσεις της ασφαλιστικής βιομηχανίας και την εξέλιξη του κλάδου νομικής προστασίας στη χώρα μας.

Ο κ. Τσεκούρας μας μιλά για το ρόλο του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στη σύγχρονη εποχή, τις αλλεπάλληλες εξαγορές στη διεθνή και εγχώρια ασφαλιστική αγορά, ενώ παράλληλα κάνει μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, αποκαλύπτοντας τους στόχους και τα σχέδια της ARAG για το επόμενο έτος.

Η ARAG Hellas αποτελεί πλέον τη μοναδική εταιρεία νομικής προστασίας στην ελληνική αγορά. Το στοιχείο που τη διακρίνει σε σχέση με τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες στη χώρα μας που παρέχουν νομική προστασία είναι το γεγονός ότι ασχολείται αποκλειστικά με τον κλάδο της νομικής προστασίας, παρέχοντας εξειδικευμένα προγράμματα που καλύπτουν και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών.

Είναι γεγονός ότι στην αγορά μας υπάρχουν και άλλες εταιρείες που μαζί με άλλα πράγματα κάνουν και νομική προστασία και αναφέρομαι κυρίως στις ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου των  αυτοκινήτων“, αναφέρει ο CEO της ARAG Hellas, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο αυτοί χώροι έχουν δύο διαφορετικές οπτικές και διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης.

“Για εμάς το αγαθό που λέγεται νομική προστασία είναι να εξασφαλίζεις και να δημιουργείς ένα περιβάλλον σταθερότητας στον πελάτη, διευκολύνοντάς του την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, αναλαμβάνοντας το κόστος αν όχι σε όλες σχεδόν σε όλες τις νομικές διαφορές. Οι ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου του αυτοκινήτου που παρέχουν και νομική προστασία, βλέποντας τη νομική προστασία σαν ένα συμπλήρωμα, σαν έναν συμπληρωματικό κίνδυνο, όπως λέμε θραύση, όπως λέμε οδική βοήθεια. Είναι δύο διαφορετικές οπτικές και να πούμε ότι και η οπτική που δεν μας αφορά ενέχει και τον κίνδυνο της σύγκρουσης συμφερόντων.”

Το 2021 ήταν αναμφίβολα μια χρονιά με έντονη κινητικότητα στην ασφαλιστική αγορά, δεδομένου ότι πολλές εταιρείες προχώρησαν σε γενναίες εξαγορές αλλά και συγχωνεύσεις, αναδιαμορφώνοντας τις ισορροπίες της ασφαλιστικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον κ. Τσεκούρα δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους οι ασφαλιστικές εταιρείες στρέφονται προς τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις. Ο πρώτος είναι ότι αποσκοπούν στην μεγαλύτερη συγκέντρωση των οικονομικών πόρων, προκειμένου να διαμορφώνουν καλύτερες επιδόσεις. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει, όπως εξηγεί, με τα νέα δεδομένα που θέτει η νομοθεσία Solvency, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτήσεις της φερεγγυότητας. Όπως τονίζει ο κ. Τσεκούρας θα πρέπει οι εποπτικές αρχές να διαφυλάσσουν τους υγιείς κανόνες τις αγοράς, τονίζοντας παράλληλα ότι το κλειδί για την ενίσχυση της ασφαλιστικής βιομηχανίας κρύβεται στις φορολογικές διευκολύνσεις, αλλά και στο ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης ως έναν συνδημιουργό, έναν συμπαίκτη του κράτους στο ζήτημα της ασφάλισης.

“Εάν θέλουμε να είμαστε λίγο πιο προσεχτικοί θα πρέπει να δούμε ότι και με αυτές τις συνθήκες υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να διαφυλαχθούν. Στο δικό μας χώρο της ασφαλιστικής βιομηχανίας και αγοράς, ως εγγύηση της προοπτικής για το μέλλον βλέπω μια αυστηρή εποπτεία παραδείγματος χάρη. Είναι εκείνη η οποία έχει την εγγύηση να σου διασφαλίσει κάποια πράγματα για το μέλλον. Είναι λιγότερη γραφειοκρατική εποπτική απασχόληση. Έχουμε φτάσει στο σημείο οι περισσότερες εταιρείες, αλλά και εγώ προσωπικά το 60-70% του χρόνου μου είναι για απαιτήσεις νομοθεσίας. Αυτό πρέπει να το επανεξετάσουμε.”

“Βλέπω ότι μπορεί η ελληνική ασφαλιστική αγορά να πάει πιο μπροστά με φορολογικές διευκολύνσεις, βλέπω ότι έχει ανοίξει η κουβέντα να είναι η ασφαλιστική αγορά ένας συνδημιουργός, ένας συμπαίκτης στο θέμα της ασφάλισης, της ασφάλισης κάθε εργαζόμενου, την οποία την έχουμε συνδυάσει μόνο με την κοινωνική. Αν οι χώροι αυτοί αξιοποιηθούν σοβαρά και όπως πρέπει τότε βεβαίως βλέπω μέλλον και βλέπω μέλλον το οποίο δεν θέλω να το δω μετά από δεκαετίες αλλά τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα.”

Το 2021 ήταν μια εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά για τον όμιλο της ARAG, o oποίος σημείωσε υψηλή κερδοφορία, αύξηση παραγωγής αλλά και αύξηση προμηθειών για τους συνεργάτες του. Το ίδιο ισχύει ασφαλώς και για το υποκατάστημα της ARAG στην Ελλάδα, η οποία έως και τον Οκτώβριο κατέγραψε αύξηση ασφαλίστρων της τάξης του 15%, με τον κ. Τσεκούρα να τονίζει ότι η χρονιά θα κλείσει σίγουρα με αύξηση άνω του 10%, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι προμήθειες των συνεργατών της αυξήθηκαν κατά 25%.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Τσεκούρα στο βίντεο που ακολουθεί

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»