Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021

Ξεπερνούν τα $5,3 δις οι επενδύσεις Insurtech το τρίτο τρίμηνο του 2021! Πρωτοπόρες ασφαλιστικές εταιρείες σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ινδία

Η νέα τάση της ασφαλιστικής αγοράς που ακούει στο όνομα Insurtech φαίνεται ότι έχει εδραιωθεί στην παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι στην στρατηγική των ασφαλιστικών εταιρειών. Σύμφωνα με την έκθεση του Forrester Research Inc. το τρίτο τρίμηνο του 2021 οι επενδύσεις στον κλάδο του Insurtech άγγιξαν τα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις συνολικές επενδύσεις μέχρι στιγμής για το έτος 2021 να ξεπερνούν τα 15 δισεκατ. δολάρια.

Τα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια αποτυπώνονται σε 472 συμφωνίες και 12 γύρους χρηματοδότησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020 η χρηματοδότηση σε επενδύσεις Insurtech εκτιμώνται μόλις στα 1,87 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Forrester.

Περίπου το 70% της χρηματοδότησης του τρίτου τριμήνου του 2021 εντοπίζεται σε ασφαλιστικές εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, ύψους 3,77 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 330 εκατομμύρια δολάρια και η Ινδία με 259 εκατομμύρια δολάρια.

Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης έχει διατεθεί σε αυτό που το Forrester περιγράφει ως «startups σε πρώιμο στάδιο», οι δύο μεγαλύτερες συμφωνίες του τριμήνου ήταν ιδιωτικές επενδύσεις που πήγαν σε καθιερωμένες εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα στην πλατφόρμα παροχών εργαζομένων Alight Solutions LLC με 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια και στην ασφαλιστική εταιρεία ιδιοκτητών κατοικιών Hippo Enterprises Inc. στα 550 εκατομμύρια δολάρια.

Μεταξύ των επενδυτών κατά τη διάρκεια του τριμήνου ήταν και η Munich Re Ventures, μέρος της γερμανικής αντασφαλιστικής εταιρείας, και η ιαπωνική Sompo Holdings Inc.

Η έκθεση του Forrester προβλέπει περαιτέρω άνοδο στις επενδύσεις Insurtech για το υπόλοιπο του 2021.

«Στο 4ο τρίμηνο του 2021, αναμένετε ότι η χρηματοδότηση θα παραμείνει ισχυρή, καθώς οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων βλέπουν τη μεταμορφωτική ελκυστικότητα των καινοτόμων insurtech», ανέφερε το Forrester στην έκθεσή της.

Σε ξεχωριστή έκθεση την Τετάρτη, η S&P Global Market Intelligence, τμήμα της S&P Global, δήλωσε ότι ορισμένες δημόσιες ασφαλιστικές εταιρείες ενδέχεται να υπόκεινται σε συγχωνεύσεις και εξαγορές λόγω της κατάρρευσης των τιμών των μετοχών.

Η S&P ανέφερε ως παράδειγμά της την αγορά της Metromile Inc. από τη Lemonade Inc.

Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι πολλές εταιρείες Ιnsurtechs έχουν δει τις αξίες τους να πέφτουν μετά την είσοδό τους στο χρηματιστήριο.

Αυτή η αστάθεια των τιμών των μετοχών θα μπορούσε να οδηγήσει στη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών με δύο τρόπους. «Οι εταιρείες των οποίων οι μετοχές έχουν χτυπηθεί μπορεί, όπως η Metromile, να αναζητήσουν αγοραστή. Δεύτερον, οι νεοφυείς εταιρείες του κλάδου που εξακολουθούν να είναι ιδιωτικές μπορεί να αποφασίσουν να πουλήσουν τις εταιρείες τους αντί να γίνουν δημόσιες».

Διαβάστε Ακόμα