Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024

Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να αντικαταστήσει τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές;

Δημοσίευση: 17/06/2024
Νίκος Γεωργόπουλος

Αρθρο του Νίκου Γεωργόπουλου, Digital Risk Insurance Broker – Cyber, Privacy, IP, and Tech Risk Mitigation – MBA – BSc Physics – CCRS – CNCSE – DPO Executive – Co-Founder DPO Academy

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να μεγιστοποίησουν την αποδοτικότητά τους, τυποποιώντας χρονοβόρες διαδικασίες με παράλληλη απελευθέρωση χρόνου που θα αφιερώσουν στην δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων με τους πελάτες τους και την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσίων οι οποίες θα προσφέρουν διαφοροποίηση στην εξυπηρέτησή τους.

Σύμφωνα με εκθέσεις μεγάλων συμβουλευτικών εταιρίων η τεχνητή νοημοσύνη και οι σχετικές τεχνολογίες θα φέρουν μεγάλες αλλαγές σε όλες τις ασφαλιστικές δραστηριότητες. Οσες εταιρίες καταφέρουν την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης θα κερδίσουν έδαφος σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους που δεν θα το κάνουν.

Κάθε φορά που κάτι νέο έρχεται προκαλείται ανησυχία για το τι μπορεί να αλλάξει. Ετσι και τώρα ορισμένοι διαμεσολαβητές ανησυχούν ότι η τεχνολογία θα τους αντικαταστήσει λόγω της αυξανόμενης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάληψη κινδύνων, τη διαχείριση ζημιών και την εξυπηρέτηση πελατών. Οι διαμεσολαβητές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για βοηθήσουν την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους και να εστιάσουν σε αυτές τις δραστηριότητες που δίνουν αξία στη σχέση με τον πελάτη τους και όχι απλά στην διεκπεραίωση μιας συναλλαγής. Οι διαμεσολαβητές διαθέτουν γνώση των εταιρικών κλάδων, ικανότητα και εμπειρία να δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ασφαλισμένους.  Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορέσει να αναπαραγάγει τη στρατηγική τους σκέψη, τις διαπραγματευτικές τους ικανότητες και την  εξυπηρέτηση που προσφέρουν στην αναζήτηση λύσεων για λογαριασμό των πελατών τους. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει όμως στην διαφοροποίηση των υπηρεσιών που παρέχουν σε σχέση με τους διαμεσολαβητές που δεν την χρησιμοποιούν.

Η τεχνητή νοημoσύνη θα γίνει ένας πολύτιμος συνεργάτης του διαμεσολαβητή

Η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει στους διαμεσολαβητές εταιρικών ασφαλίσεων πληροφορίες που βασίζονται σε δεδομένα, εξορθολογίζει τις επιχειρησιακές διαδικασίες και βοηθά στην αυτοματοποίηση χρονοβόρων εργασιών. Με την υιοθέτηση τέτοιων εργαλείων και ψηφιακών πλατφορμών, οι διαμεσολαβητες μπορούν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την εξυπηρέτηση των πελατών τους και να μετριάσουν τον κίνδυνο λαθών & παραλείψεων. Με λίγα λόγια, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους διαμεσολαβητές να πετύχουν σε έναν κλάδο που μετασχηματίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης βελτιώνει την εμπειρία του πελάτη

Η πιο αποτελεσματική χρήση της AI στις ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με έρευνα της PwC του 2021, είναι η παροχή θετικότερης εμπειρίας πελατών. Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στους διαμεσολαβητές  να παρέχουν ταχύτερες και ακριβέστερες απαντήσεις στα ερωτήματα των πελατών. Επιπλέον, οι αναλύσεις με βάση την τεχνητή νοημοσύνη τους βοηθούν  να κατανοήσουν τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των πελατών τους, επιτρέποντάς τους να προσαρμόζουν ανάλογα  υπηρεσίες τους

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης προσφέρει καλύτερη διαχείριση κινδύνων

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά επίσης τους διαμεσολαβητές να αξιολογούν και να διαχειρίζονται καλύτερα τους κινδύνους αναλύοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να εντοπίζοντας μοτίβα και τάσεις που οι διαμεσολαβητές δεν είναι σε θέση να δουν, επιτρέποντας τους μεσίτες να λαμβάνουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους διαμεσολαβητές να εντοπίζουν πιθανή απάτη και άλλους κινδύνους, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή τους.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Τελικά, με την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, οι διαμεσολαβητες αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ομοειδών τους που αργούν να υιοθετήσουν την τεχνολογία. Οι πελάτες αναμένουν ιδιαίτερα εξατομικευμένες εμπειρίες και οι διαμεσολαβητές που είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες αυτές ταχύτερα και ευκολότερα και είναι σε καλύτερη θέση να προσελκύσουν και να διατηρήσουν πελάτες.

Επενδύουν οι διαμεσολαβητές στην Τεχνητή Νοημοσύνη;

Το ποσοστό των διαμεσολαβητών που επενδύει σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης είναι ακόμη πολύ μικρό αναμένεται όμως να αυξηθεί μέχρι το 2030.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι απαντήσεις της τεχνητής νοημοσύνης εξαρτώνται από την πληροφόρηση που της δίνουμε, από την γνώση του τρόπου λειτουργίας της και απο τις ερωτήσεις που κάνουμε. Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε κάθε εταιρική λειτουργία  πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένους κανόνες που εκάστοτε ισχύουν και να συνοδεύεται από  ανάλυση αντικτύπου.

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης  συνδέεται με την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ασφαλιστική αγορά. Οι διαμεσολαβητές πρέπει να αντιληφθούν την πραγματική αξία από την υιοθέτησή της και να την αγκαλιάζουν ως εργαλείο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της εξυπηρέτησης πελατών και της διαχείρισης κινδύνων, δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η χρήση και ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί επένδυση στη εκπαίδευση των διαμεσολαβητών και στην δημιουργία των κατάλληλων υποδομών.

πηγή: 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Πως βλέπει ηλεκτρονικά ο πολίτης όλες τις οφειλές του σε τράπεζες, δημόσιο, ΕΦΚΑ και πως λαμβάνει την σχετική βεβαίωση οφειλών

Στην Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών, σύμφωνα με το άρθρο

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»