Στο πρόσφατο επεισόδιο του vidcast Business Review Greece, ο Αλέξης Πανταζής, συνιδρυτής της Hellas Direct, ξετύλιξε το νήμα μιας από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες της ελληνικής startup σκηνής. Από το ρίσκο της ίδρυσης μιας εταιρείας εν μέσω της βαθύτερης οικονομικής κρίσης μέχρι την εξέλιξή της σε μία απο τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας, το ταξίδι αυτό αποτελεί μάθημα ανθεκτικότητας και καινοτομίας.
Από το Λονδίνο στην Ελληνική Κρίση. Η ιστορία ξεκινά στο Λονδίνο, όπου ο Αλέξης Πανταζής και ο Αιμίλιος Μάρκου, εργαζόμενοι τότε στην Goldman Sachs, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ασφάλεια του τραπεζικού τομέα. Η αρχική τους σκέψη ήταν να ανοίξουν ένα καφέ για Έλληνες φοιτητές, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι το DNA τους ήταν προσανατολισμένο στη δημιουργία κάτι μεγαλύτερου. Παρά τις προειδοποιήσεις ότι η Ελλάδα «βούλιαζε», εκείνοι είδαν μια ευκαιρία εκεί που οι άλλοι έβλεπαν μόνο καταστροφή: έναν ασφαλιστικό κλάδο στάσιμο, γεμάτο γραφειοκρατία και έλλειψη τεχνολογίας.
Η Πρόκληση της Χρηματοδότησης. Η άντληση κεφαλαίων για μια ελληνική ασφαλιστική το 2010 έμοιαζε με ακατόρθωτο άθλο. Ο Αλέξης αποκάλυψε ότι μίλησαν με 2.500 επενδυτές για να καταλήξουν στους 11 που πίστεψαν τελικά σε αυτούς. Με ένα ποσοστό απόρριψης που άγγιζε το 99,6%, η επιτυχία τους δεν ήρθε τυχαία, αλλά μέσα από την επιμονή και την ικανότητά τους να πείσουν διεθνή ονόματα ότι το στοίχημα στην Ελλάδα μπορούσε να αποδώσει.
Καινοτομία και Τεχνολογία. Η Hellas Direct δεν υπήρξε ποτέ μια παραδοσιακή ασφαλιστική. Επένδυσε εξαρχής σε δική της τεχνολογία, κάτι που της επέτρεψε να προσφέρει προϊόντα που δεν υπήρχαν στην αγορά, όπως η «ασφάλιση με την ημέρα». Αυτή η καινοτομία έλυσε το πρόβλημα ρευστότητας πολλών Ελλήνων κατά την κρίση. Επιπλέον, η χρήση απλής γλώσσας, τα PDF συμβόλαια και η εστίαση στην άμεση εξυπηρέτηση (στα πρότυπα της Amazon και της Zappos) διαφοροποίησαν την εταιρεία από τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών και των τραπεζικών θυγατρικών.
Κουλτούρα Υψηλών Επιδόσεων. Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της συζήτησης ήταν η εταιρική κουλτούρα. Ο Αλέξης τόνισε ότι η μετάβαση από τη λογική της «οικογένειας» σε εκείνη μιας «ομάδας υψηλών επιδόσεων» (high performance team) ήταν το κλειδί για το scale-up. Με guiding principles όπως το “Fall 7, Rise 8”, η εταιρεία έχτισε μια ομάδα 370 ανθρώπων που λειτουργεί με ξεκάθαρους στόχους και ανθεκτικότητα στις δυσκολίες. Μάλιστα, μοιράστηκε και μια προσωπική στιγμή κρίσης, όταν το διοικητικό συμβούλιο τον απέλυσε για… 43 λεπτά, μια εμπειρία που τελικά τον δίδαξε πολλά για τις σχέσεις με τους μετόχους και την επιβίωση.
Το Μέλλον: Ένα Οικοσύστημα Mobility. Σήμερα, η Hellas Direct κατέχει το 8% της ελληνικής αγοράς και επεκτείνεται δυναμικά στα Βαλκάνια. Το όραμά τους όμως υπερβαίνει την ασφάλεια. Στόχος είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος γύρω από το αυτοκίνητο και το σπίτι, που θα περιλαμβάνει από χρηματοδότηση για επισκευές μέχρι ένα marketplace για μεταχειρισμένα οχήματα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αλέξης, «νιώθουμε ότι είμαστε ακόμα στην πρώτη ημέρα (Day 1)» και οι ευκαιρίες για ανάπτυξη είναι τεράστιες.
δείτε εδώ όλο το επεισόδιο



