Στην εκπομπή «ΒΟΡΕΙΟΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Πιπερίδη, φιλοξενήθηκε ο κ. Ιάσων Χαλκίδης, ασφαλιστικός διαμεσολαβητής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Ν. Θεσσαλονίκης (ΣΔΑΕ). Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επίδραση της τεχνολογίας στον ασφαλιστικό κλάδο και στην αναντικατάστατη αξία της ανθρώπινης συμβουλευτικής έναντι των απρόσωπων διαδικτυακών πλατφορμών.
Τεχνολογική πρόοδος και το «δέντρο» της τιμής
Ο κ. Χαλκίδης ξεκαθάρισε εξαρχής ότι ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης δεν εναντιώνεται στην τεχνολογική πρόοδο, η οποία άλλωστε αποτελεί βασικό εργαλείο για τη δουλειά τους. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αν και αποτελούν μια «εύκολη» και γρήγορη λύση για πολλούς, συχνά οδηγούν τους καταναλωτές στο να «βλέπουν το δέντρο και να χάνουν το δάσος».
Το βασικό πρόβλημα των online ασφαλίσεων είναι η εστίαση αποκλειστικά στη χαμηλότερη τιμή, ειδικά σε περιόδους ακρίβειας. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους, καθώς ο ασφαλισμένος μπορεί:
- Να μην είναι σωστά ασφαλισμένος με βάση τις πραγματικές του ανάγκες.
- Να μην προσέξει κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως οι απαλλαγές που υπάρχουν στο συμβόλαιο.
- Να αφαιρέσει κατά λάθος καλύψεις προκειμένου να μειώσει το κόστος, μένοντας εκτεθειμένος.
Ο ασφαλιστής ως σύμβουλος και όχι απλός πωλητής
Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ μιας πλατφόρμας και ενός διαμεσολαβητή έγκειται στη συμβουλευτική καθοδήγηση. Όπως ακριβώς ένας νομικός ή ένας λογιστής, έτσι και ο ασφαλιστικός σύμβουλος διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις σε έναν πολύπλοκο χώρο που ο μέσος πολίτης είναι δύσκολο να κατέχει πλήρως, όσο καλή έρευνα κι αν κάνει μόνος του στο διαδίκτυο.
Σχετικά με την εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), ο κ. Χαλκίδης σημείωσε ότι παρά την ικανότητα των συστημάτων αυτών να επεξεργάζονται τεράστιο όγκο δεδομένων, η ανθρώπινη παρέμβαση παραμένει απαραίτητη. Ο επαγγελματίας διαμεσολαβητής είναι αυτός που θα χρησιμοποιήσει τα νέα ψηφιακά εργαλεία για να λάβει την τελική, εξατομικευμένη απόφαση προς όφελος του πελάτη του.
Η εμπιστοσύνη και η υποστήριξη τη στιγμή της ανάγκης
Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της συζήτησης ήταν η αποδόμηση της καχυποψίας ότι ο διαμεσολαβητής επιδιώκει μόνο το προσωπικό κέρδος. Ο κ. Χαλκίδης τόνισε ότι η τιμολογιακή διαφορά μεταξύ ενός προγράμματος μέσω συμβούλου και μιας πλατφόρμας είναι συχνά πολύ μικρή, ενώ το κέρδος για τον ασφαλισμένο σε επίπεδο υπηρεσιών είναι ανεκτίμητο.
Η αξία του φυσικού ασφαλιστή αναδεικνύεται κυρίως:
- Στη διαχείριση προβλημάτων: Σε περίπτωση ατυχήματος, ο διαμεσολαβητής είναι ο άνθρωπος που θα επικοινωνήσει με την εταιρεία και θα βοηθήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
- Στην προσωπική επαφή: Η δυνατότητα να σηκώσει κάποιος το τηλέφωνο και να ζητήσει άμεσα βοήθεια (από το να βρει το τηλέφωνο της οδικής βοήθειας μέχρι τη διευκρίνιση ενός όρου) είναι κάτι που μια ψηφιακή πλατφόρμα δεν μπορεί να προσφέρει.
Κλείνοντας, επισημάνθηκε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις παραμένουν κυρίαρχες, καθώς η ασφάλιση δεν είναι ένα απλό εμπορικό προϊόν, αλλά μια κρίσιμη απόφαση για την προστασία της ζωής και της περιουσίας.



