Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2026

ΣΥΕΑ: Σιωπή από Πειραιώς και αμφιλεγόμενες κινήσεις από τη Διοίκηση της Εταιρίας

Δημοσίευση: 05/12/2025
Τα αποτελέσματα των εκλογών για το νέο ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής Διήμερο εκλογών για το Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ακολουθεί ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής

Συνάδελφοι,

Η Εθνική Ασφαλιστική βρίσκεται ξανά στη μέση μιας μεγάλης αλλαγής. Σε μόλις 3,5 χρόνια περνάει από νέους ιδιοκτήτες σε άλλους, και τώρα από το CVC και την Εθνική Τράπεζα οδηγείται προς την Τράπεζα Πειραιώς. Όλα αυτά έρχονται πάνω σε μια δεκαετία συνεχούς αβεβαιότητας και αναμονής. Κι όμως, η εταιρεία έμεινε όρθια χάρη στους ανθρώπους της – σε όλους εμάς που σηκώνουμε καθημερινά το βάρος της δουλειάς και των αλλαγών, με συνέπεια και φιλότιμο.

Σήμερα όμως οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι κανείς δεν τους λέει τι πραγματικά συμβαίνει. Δεν ξέρουν τι τους περιμένει αύριο: τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα, τις αμοιβές, την ίδια την επαγγελματική τους ζωή. Η ψυχολογική πίεση μεγαλώνει, και οι φήμες κάνουν την ανασφάλεια ακόμη πιο έντονη. Κανείς δεν ζητάει το αδύνατο· όλοι θέλουν μόνο να ξέρουν πού βαδίζουν.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο Σύλλογος κάνει αυτό που οφείλει: έχει ζητήσει συνάντηση με την Τράπεζα Πειραιώς, ενημερώνει, διεκδικεί, εξηγεί τους κινδύνους μιας τόσο μεγάλης αλλαγής χωρίς διάλογο και χωρίς σχέδιο.

Κι όμως μέχρι σήμερα, σιωπή.

Καμία απάντηση, καμία πρόσκληση, καμία ανταπόκριση, καμία επίσημη τοποθέτηση.

Αυτό δεν είναι απλώς έλλειψη επικοινωνίας· είναι ένα μήνυμα αδιαφορίας προς τους ανθρώπους που κρατούν την εταιρεία όρθια εδώ και χρόνια.

Την ίδια στιγμή, και η ίδια η Διοίκηση της Εταιρίας δεν μπορεί να λέει ότι “δεν γνωρίζει”, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν έχει ευθύνη. Ενώ η πώληση δεν έχει καν ολοκληρωθεί, προχωρά σε δεκάδες προσλήψεις υψηλού κόστους.
Πώς εξηγείται αυτό όταν ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ενημέρωση για το δικό τους μέλλον; Όταν στους συνεργάτες αποκλειστικής απασχόλησης μειώνει αυθαίρετα τις αμοιβές τους;

Ποιο είναι το μήνυμα που δίνεται;

Ότι υπάρχουν χρήματα για νέες ακριβές θέσεις, αλλά όχι για καθαρό λόγο απέναντι σε όσους ήδη υπηρετούν την εταιρεία;

Η αλλαγή ιδιοκτησίας επηρεάζει τους πάντες: από τα διοικητικά τμήματα μέχρι τα δίκτυα πωλήσεων και τους συνεργάτες. Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα διαμορφωθεί το νέο μοντέλο λειτουργίας, τι θα αλλάξει σε στόχους, αξιολογήσεις, διαδικασίες.

Όταν λείπει η ενημέρωση, περισσεύει η ανασφάλεια.

Κι όμως, η Εθνική Ασφαλιστική δεν ήταν ποτέ πριν το CVC, ένας απρόσωπος οργανισμός. Στηρίχτηκε για χρόνια σε μια κουλτούρα ανθρωπιάς, σταθερότητας και εμπιστοσύνης. Αυτή η κουλτούρα δεν πρέπει να χαθεί μέσα σε αποφάσεις που παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες μπροστά σε λογιστικά φύλλα.

Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι ζητούν τα αυτονόητα:

  • Άμεση συνάντηση του Συλλόγου με την Τράπεζα Πειραιώς.
  • Σαφές και ειλικρινές χρονοδιάγραμμα για τις όποιες αλλαγές που έρχονται.
  • Δεσμεύσεις για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Καθαρή ενημέρωση για το νέο λειτουργικό μοντέλο.
  • Σεβασμό στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής αλλά και στους συνεργάτες και ασφαλισμένους που εμπιστεύονται την εταιρεία.
  • Διαφάνεια για τις πρόσφατες, πολυδάπανες προσλήψεις που έγιναν πριν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.

Η μετάβαση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους ανθρώπους της. Δεν γίνεται να συζητιέται το μέλλον μιας εταιρείας και αυτοί που την κρατούν ζωντανή να είναι απόντες από τη συζήτηση.

Ο Σύλλογος δεν εκπροσωπεί “ποσοστά” «νούμερα» και “κόστος προσωπικού”. Εκπροσωπεί ζωές, οικογένειες, δουλειά, εμπειρία, ανθρώπους με όνομα και πρόσωπο.

Και αυτοί οι άνθρωποι απαιτούν και δικαιούνται να ακουστούν.

Η Τράπεζα Πειραιώς και η Διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής οφείλουν να δείξουν σεβασμό και υπευθυνότητα – όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.

Οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν είναι αριθμοί.

Είναι η ψυχή της εταιρείας, και χωρίς αυτούς, καμία μετάβαση δεν μπορεί να πετύχει.

 

Συναδελφικά,

Το Δ.Σ.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

δικαστήριο, δικαστική απόφαση, νόμος

Εφετείο Αθηνών: Αποζημίωση 500.000 ευρώ για ιατρικό λάθος στη γέννα – Ο ισχυρισμός κλινικής ότι παιδί με βαριά αναπηρία δεν δικαιούται ηθική βλάβη

Αποζημίωση ύψους 500.000 ευρώ επιδίκασε το Τριμελές Εφετείο Αθηνών σε παιδί που υπέστη καθολική, μόνιμη  αναπηρία κατά τη γέννησή του, απορρίπτοντας παράλληλα τον ισχυρισμό

allianz trade

Η ALLIANZ TRADE στην Ελλάδα!

Με παρουσία που συμπληρώνει τρεις δεκαετίες στην ελληνική αγορά, η Allianz Trade έχει διαμορφώσει μία σταθερή πορεία στον τομέα της

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»