Σάββατο, 4 Ιουλίου 2026

«Βήματα» Πολιτισμού από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης!

Δημοσίευση: 01/09/2025
Ο Πρόεδρος Κυριάκος Μερελής υπέγραψε το μνημόνιο για την ίδρυση έδρας αφιερωμένη στον «Μέγα Αλέξανδρο»
Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη και του υφυπουργού Νίκου Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας, για την ίδρυση της έδρας σπουδών «Αρχαία Ελληνική Ιστορία: Ο Μέγας Αλέξανδρος και η Εποχή του» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ).
Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν μαζί με το Ε.Ε.Θ. στην ίδρυση της έδρας και συνυπέγραψαν το μνημόνιο στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Κώστας Γκιουλέκας, ο πρύτανης του Α.Π.Θ., καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης, και οι πρόεδροι, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (Σ.Β.Ε.), Λουκία Σαράντη, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Σίμος Διαμαντίδης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Β.Ε.Θ), Μάριος Παπαδόπουλος, όπως και ο Α’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Κωνσταντίνος Μωραϊτίδης.
Στόχος της έδρας είναι η συστηματική και τεκμηριωμένη έρευνα της ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η υποστήριξη της διεπιστημονικής μελέτης και η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας του Α.Π.Θ. και της συνεργασίας του με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εξωτερικού.
Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Θ. σε δήλωση του σχετικά με την ίδρυση της έδρας για τον Μέγα Αλέξανδρο και την συμβολή του Επιμελητηρίου σε αυτή τόνισε «Για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η διατήρηση της κληρονομίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η μελέτη της ιστορικής του διαδρομής και η διαφύλαξη της ως σημείο έρευνας και διδαχής, αποτελεί προτεραιότητα.
Η σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ιστορία του τόπου μας αποτελεί εφόδιο ζωής για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη στιγμή που οι εμπορικοί δρόμοι που χάραξε ο Μέγας Αλέξανδρος, παραμένουν ακόμη ζωντανοί. Η έδρα αυτή θα συμβάλει στην αναβάθμιση της εξωστρέφειας της πόλης μας.
Μπορεί να αναδείξει τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή ως κέντρο μελέτης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενισχύοντας την πολιτιστική ταυτότητα και την ιστορική συνείδηση. Θα λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης για ακαδημαϊκούς και ερευνητές από όλο τον κόσμο, προωθώντας την ανταλλαγή ιδεών και τη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο».

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»