Μέχρι την 31η Ιουλίου ολοκληρώνει η ΑΑΔΕ τις διασταυρώσεις των εισοδημάτων και των τόκων από καταθέσεις που τηρούν φορολογούμενοι στο εξωτερικό και στη συνέχεια θα αποστείλει τα σχετικά «ραβασάκια» στους υπόχρεους.
Πρόκειται για μια διαδικασία διπλών ελέγχων από τη φορολογική Αρχή στα εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό και δεν δηλώνονται στην εφορία στο σύνολό τους. Ειδικότερα, στο στόχαστρο βρίσκονται οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, οι οποίοι έχουν παράλληλα και εισοδήματα από το εξωτερικό, τα οποία οφείλουν να συμπεριλάβουν στη φορολογική τους δήλωση.
Τα στοιχεία παραλαμβάνει η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες DAC1, DAC2/CRS και FATCA, μέσω των οποίων οι φορολογικές αρχές ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα εισοδήματα που αποκομίζουν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών.
Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ εστιάζουν σε δύο κατηγορίες φορολογουμένων:
- Σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από το εξωτερικό, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν διαπιστωθεί ότι δεν αποκρύπτουν μέρος αυτών και
- Σε όσους έχουν εισοδήματα από το εξωτερικό, αλλά εκτιμούν πως δεν θα τους εντοπίσει η εφορία και δεν τα δηλώνουν.
Ποιες κινήσεις θα γίνουν
Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία της ΑΑΔΕ έχει ζητήσει από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν έως την 31η Ιουλίου 2025 τις ακόλουθες κινήσεις:
- Τη διασταύρωση τουλάχιστον του 10% των εισερχομένων πληροφοριών τόκων ταυτοποιημένων φυσικών προσώπων από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (DAC2/CRS) τουλάχιστον για το έτος 2019, μέχρι τις 31/07/2025. Πρόκειται για τους έχοντες στην Ελλάδα τη φορολογική τους κατοικία και δηλώνουν και εισοδήματα από το εξωτερικό, αλλά θα ελεγχθεί εάν τα εισοδήματα του εξωτερικού δηλώθηκαν στο σύνολό τους.
- Τη διασταύρωση τουλάχιστον του 10% των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA) για δεδομένα έτους 2019, μέχρι τις 31/07/2025. Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία δεν έχουν αναγράψει στις φορολογικές τους δηλώσεις ότι έχουν εισοδήματα από το εξωτερικό και η ΑΑΔΕ με δειγματοληπτικούς ελέγχους θα επιχειρήσει να τους εντοπίσει.
Διασταυρώσεις ως τις 30 Οκτωβρίου
Σε επόμενη φάση, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2025 οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες καλούνται να διασταυρώσουν τουλάχιστον του 50% των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (DAC1) τουλάχιστον για το έτος 2020.
Αναλόγως των ευρημάτων, μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων θα σταλούν ειδοποιητήρια στους υπόχρεους προκειμένου να προσέλθουν για εξηγήσεις και δεν πείσουν την εφορία θα τους καταλογιστούν φόροι και πρόστιμα.





