Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2026

ΕΑΕΕ: Ενίσχυση στην παραγωγή ασφαλίστρων παρά τη μείωση στον κλάδο Ζωής

Δημοσίευση: 27/06/2025
ΕΑΕΕ, Υπουργείο Υγείας, απογευματινά χειρουργεία

Βάσει της μηνιαίας έρευνας της ΕΑΕΕ για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2025, η ασφαλιστική αγορά της χώρας παρουσίασε μικρή αλλά θετική μεταβολή στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων. Παρά τη μείωση που καταγράφηκε στις ασφαλίσεις Ζωής, οι αυξήσεις στους κλάδους κατά Ζημιών διατήρησαν την αγορά σε τροχιά ανάπτυξης.

Συνοπτικά αποτελέσματα τετραμήνου

Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων έφτασε τα 1,90 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην ισχυρή επίδοση των ασφαλίσεων κατά Ζημιών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6,9%, φθάνοντας το 1,03 δισ. ευρώ. Αντίθετα, οι ασφαλίσεις Ζωής παρουσίασαν πτώση 4,8%, περιοριζόμενες στα 875,7 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση κατά 1,8% στον κλάδο της αστικής ευθύνης οχημάτων, ο οποίος παραμένει ο ισχυρότερος υποκλάδος στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, με παραγωγή 271,5 εκατ. ευρώ. Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στις ασφαλίσεις πυρός και φυσικών φαινομένων (+11,9%), στις εγγυήσεις (+43,9%) και στις ασφαλίσεις ατυχημάτων (+22,6%).

Στοιχεία μηνός Απριλίου

Ο μήνας Απρίλιος 2025 κατέγραψε σημαντική επιτάχυνση, με συνολική αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων κατά 11% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2024. Οι ασφαλίσεις Ζωής ενίσχυσαν την παρουσία τους κατά 14,4%, κυρίως λόγω της εντυπωσιακής αύξησης κατά 40,9% των ασφαλίσεων συνδεδεμένων με επενδύσεις. Παράλληλα, οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών αυξήθηκαν κατά 7,9%, με την κατηγορία της βοήθειας (+7,4%) και τις εγγυήσεις (+75,5%) να ξεχωρίζουν.

Σε μηνιαία βάση, συγκρίνοντας τον Απρίλιο με τον Μάρτιο του 2025, καταγράφηκε αύξηση κατά 16,5% στη συνολική παραγωγή, που επιμερίζεται σε άνοδο 30,8% για τις ασφαλίσεις Ζωής και 5,1% για τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών.

Κυλιόμενα δωδεκάμηνα και γενική τάση

Σε επίπεδο κυλιόμενου δωδεκαμήνου (Μάιος 2024 – Απρίλιος 2025), η συνολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,7%, επιβεβαιώνοντας μια σταθερά ανοδική πορεία της ασφαλιστικής αγοράς. Οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών συνεχίζουν να ενισχύονται (+8,2%), σε αντίθεση με τις ασφαλίσεις Ζωής που παρουσιάζουν οριακή άνοδο (+1%).

Συμπεράσματα

Η ασφαλιστική αγορά δείχνει ανθεκτικότητα και ευελιξία, καθώς κατορθώνει να διατηρεί θετική δυναμική, παρά την υποχώρηση του κλάδου Ζωής. Η ενίσχυση των ασφαλίσεων κατά Ζημιών και η δυναμική επανεμφάνιση των επενδυτικά συνδεδεμένων ασφαλίσεων Ζωής τον Απρίλιο δείχνουν σημάδια αναστροφής της τάσης. Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτελούν ένδειξη ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις προσαρμόζονται γρήγορα στις απαιτήσεις της αγοράς, με έμφαση στην καινοτομία και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

δικαστήριο, δικαστική απόφαση, νόμος

Εφετείο Αθηνών: Αποζημίωση 500.000 ευρώ για ιατρικό λάθος στη γέννα – Ο ισχυρισμός κλινικής ότι παιδί με βαριά αναπηρία δεν δικαιούται ηθική βλάβη

Αποζημίωση ύψους 500.000 ευρώ επιδίκασε το Τριμελές Εφετείο Αθηνών σε παιδί που υπέστη καθολική, μόνιμη  αναπηρία κατά τη γέννησή του, απορρίπτοντας παράλληλα τον ισχυρισμό

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»