Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο στη μετά – COVID 19 εποχή

Δημοσίευση: 05/04/2021

Με τη συμμετοχή του Αθανάσιου Πρόιου, Διευθυντή Χρηματοοικονομικών Λειτουργιών πραγματοποιήθηκε το διαδικτυακό συνέδριο «Τo Ελληνικό Χρηματιστήριο στην μετά – Covid 19 εποχή», που διοργανώθηκε από το ICC Ελλάς – The International Chamber of Commerce – Greece, υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Περισσότεροι από 25 καταξιωμένοι ομιλητές έδωσαν το παρών και μοιράστηκαν τις σκέψεις και τις γνώσεις με κεντρικό θέμα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως διαμορφώνονται στη μετά COVID-19 εποχή, και τον ρόλο του χρηματιστηρίου ως μοχλού χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και ως επιταχυντή της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Την INTERLIFE εκπροσώπησε ο Αθανάσιος Πρόιος, Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Λειτουργιών της INTERLIFE, ο οποίος συμμετείχε στην τρίτη ενότητα του συνεδρίου με θέμα “Ποια είναι τα οφέλη που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις από την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο”, ενώ όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί στην ερώτηση “Γιατί σε μία περίοδο αβεβαιότητας και βαθιάς οικονομικής ύφεσης, λόγω της πανδημίας, εμείς επιλέξαμε την εισαγωγή μας στην κύρια αγορά του ΧΑ και μάλιστα χωρίς άντληση κεφαλαίων” δήλωσε τα ακόλουθα:

“Η INTERLIFE, και κατ’ επέκταση ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης, δεν ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους από την πανδημία. Αντίθετα, οι επιπτώσεις είναι θετικές στο core business. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει μόνο η αυξημένη μεταβλητότητα που παρουσίασαν οι επενδύσεις, από όπου κινδυνεύουν να χαθούν κεφάλαια.

Θεωρώ ότι η ύφεση έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και η επαναφορά θα έχει πολύ πιο σύντομη διαδρομή από αυτή της οικονομικής κρίσης της περιόδου των μνημονίων.

Βεβαίως, θα είναι όλα διαφορετικά στην επανεκκίνηση. Σε αυτό το νέο περιβάλλον πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιχειρήσουμε.

Η ιδιωτική ασφάλιση στη χώρα μας έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Η συμμετοχή της στο ΑΕΠ είναι μόλις λίγο πάνω από το 2% όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι πάνω από 8%. Η μακροχρόνια οικονομική κρίση και η τρέχουσα κρίση που προκάλεσε η πανδημία, ευνοούν τη διαμόρφωση ασφαλιστικής κουλτούρας στη χώρα μας. Αυτοί οι συντελεστές θα δρομολογήσουν μεγάλες εξελίξεις στον χώρο, με αγορές, συγχωνεύσεις, αναδιαρθρώσεις. Οι ασφαλιστικές εταιρίες πρέπει να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Και ασφαλώς αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με ίδια κεφάλαια.

Αν όμως θέλουμε να μιλάμε για ανάκαμψη και ανάπτυξη, δεν γίνεται να μην βάζουμε ως βασικό πυλώνα στη μακέτα το Χρηματιστήριο. Η ανάπτυξη απαιτεί επενδυτικά κεφάλαια. Δεν είναι μυστικό το ότι οι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί των τραπεζών δεν λειτουργούν στα επιθυμητά επίπεδα. Είναι επίσης γνωστό στην ομήγυρη ότι τα διεθνή κεφάλαια, επενδύουν σε οργανωμένες αγορές στις οποίες οι επιχειρήσεις υπακούουν σε συγκεκριμένους κανόνες.

Η εφαρμογή κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και η διαχείριση κινδύνων είναι πλέον απαραίτητα εργαλεία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της θωράκισης των επιχειρήσεων.

Αυτό που μας χαρακτηρίζει στην INTERLIFE, είναι η εξωστρέφεια. Η φιλοσοφία να βλέπουμε τα “εμπόδια’’, ως ευκαιρίες και προκλήσεις για να γίνουμε καλύτεροι

Για όλους τους παραπάνω λόγους, εμείς επιλέξαμε την εισαγωγή μας στην κύρια αγορά του ΧΑ. Και το κάνουμε τώρα γιατί πιστεύουμε ότι τις συνθήκες πρέπει να τις διαμορφώνεις και όχι να περιμένεις πότε θα διαμορφωθούν. Το τρένο της ανάπτυξης πρέπει να το περιμένεις και όχι να το κυνηγάς. Δεν θα το φτάσεις ποτέ.

Η ανάπτυξη, εκτός από ιδιωτική υπόθεση του κάθε οργανισμού, είναι κυρίως συλλογική υπόθεση. Δεν μπορεί να αναπτύσσεται κάποιος σε ένα περιβάλλον στο οποίο δεν αναπτύσσονται οι υπόλοιποι. Ούτε μπορεί να αναπτυχθεί όταν το περιβάλλον δεν είναι διαμορφωμένο κατάλληλα για αυτό. Πρέπει να μας ακολουθήσουν και άλλοι, όσο το δυνατόν περισσότεροι και παράλληλα οι θεσμοί να διαμορφώσουν ένα πιο ελκυστικό και οργανωμένο περιβάλλον, σταθερό και ασφαλές. Χωρίς κίνητρα (ή συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως θέλετε πες τε το) τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα αναμενόμενα. Και μόνον έτσι θα αλλάξει και η κουλτούρα των επιχειρήσεων, επίσης μεγάλο θέμα.

Πολλά τα οφέλη. Σημαντικότερο από όλα, πέρα από τη δημοσιότητα και την αναγνωρισιμότητα, είναι η ενσωμάτωση της διαφάνειας στην εταιρική κουλτούρα. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι στόχοι και οι στρατηγικές γίνονται ευκολότερα κατανοητά από το εσωτερικό (μέτοχοι, προσωπικό, άμεσοι συνεργάτες) και το εξωτερικό (πελάτες, επόπτες, υποψήφιοι επενδυτές) περιβάλλον της εταιρείας.

Οι πολιτικές και διαδικασίες αποτελούν τους αγωγούς διασφάλισης και υλοποίησης των επιχειρηματικών στόχων.

Στην INTERLIFE, εφαρμόζουμε και εξελίσσουμε εδώ και μια 10ετία το σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης και τη λειτουργία διαχείρισης κινδύνων, πολύ πριν αυτά γίνουν απαιτούμενα από τους εποπτικούς φορείς του κλάδου μας. Και αυτό – μαζί με πολλά άλλα βεβαίως – συνετέλεσε στη σταθερή αναπτυξιακή και κερδοφόρα μας πορεία.

Αυτό που μας χαρακτηρίζει στην INTERLIFE, είναι η εξωστρέφεια. Η φιλοσοφία να βλέπουμε τα ‘’εμπόδια’’ (ή υποχρεώσεις κατ’ άλλους), ως ευκαιρίες και προκλήσεις για να γίνουμε καλύτεροι. Να βάζουμε συνεχώς τον πήχη ψηλότερα.

Είναι σημαντικό να πω, ότι κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας στη ΝΕΑ του ΧΑΚ, πολλά διεθνή funds ενδιαφέρθηκαν να επενδύσουν στην εταιρεία μας. Και ήδη σημαντικό ποσοστό του free float κατέχεται από θεσμικούς επενδυτές.

Κλείνοντας να πω, ότι σημαντικός αρωγός στην πορεία μας προς το ΧΑ ήταν όλος ο όμιλος του Χρηματιστηρίου. Και να καλέσω τις επιχειρήσεις Ιδιωτικής Ασφάλισης -αλλά και κάθε άλλη επιχείρηση που έχει όραμα- να ακολουθήσουν το δρόμο που πήραμε. Είμαι σίγουρος ότι θα λάβουν σημαντική βοήθεια από τα στελέχη του Χρηματιστηρίου τόσο στη διαδικασία εισαγωγής τους όσο -και κυρίως- στη βελτίωση των επιχειρηματικών τους δυνατοτήτων.

Και πολύ σύντομα θα ξαναδημιουργηθεί ο κλάδος των Ασφαλιστικών Εταιριών στο ΧΑ, κάτι που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των αναλυτών και των επενδυτών”

Αναδημοσίευση από το περιοδικό INTERLIFE Magazine Μάρτιος 2021

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»