Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023

Β. Κικίλιας: “Η επόμενη σχολική χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμένους μαθητές”

Στο σχέδιο εμβολιασμού των μαθητών από την επόμενη σχολική χρονιά, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας παράλληλα ότι η πλατφόρμα για τις ηλικίες 18-29 ετών πρόκειται να ανοίξει μέχρι τα μέσα Ιουνίου, με την προϋπόθεση ότι η Johnson & Johnson είναι τυπική στις παραδόσεις.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο Υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την έγκριση του ΕΜΑ προκειμένου να δρομολογηθούν οι εμβολιασμοί των παιδιών κάτω των 18 ετών, ανακοινώνοντας ότι η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών. Επιπλέον, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών.

Σχολιάζοντας το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα, ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται η εκστρατεία, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των εμβολιασμών καθημερινά ξεπερνά τις 100.000.

Όσον αφορά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στη διανομή των self tests τόνισε ότι οι αρμόδιοι φορείς είναι ενήμεροι και ότι τα όποια προβλήματα προέκυψαν θα διευθετηθούν άμεσα.

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, σχετικά με το οποίο οι Ευρωπαϊκές Αρχές ανακοίνωσαν δε θα πραγματοποιήσουν νέες παραγγελίες μετά τον Ιούνιο, διευκρίνισε ότι οι δόσεις για την χώρα μας είναι εξασφαλισμένες, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «το καλύτερο εμβόλιο είναι το συντομότερο». Στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι τα εμβόλια δεν πρέπει να στοχοποιούνται, καθώς όλα έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. έπειτα από αυστηρούς ελέγχους.

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους 30-44 ετών, με όλα τα εμβόλια, θα ανοίξει στο τέλος Μαΐου, ενώ μέχρι τα μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18-29 ετών.

«Έχουμε προαγοράσει 30 εκατ. εμβόλια», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, υποστηρίζοντας πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει 5,4 εκατ. εμβολιασμοί και 1,94 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι: «Εμβολιάσαμε καθολικά τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων», ενώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα τον εφαρμόσει με τις σχετικές ανακοινώσεις να προγραμματίζονται για τα τέλη Μαΐου.

Σε σχετική ερώτηση όσον αφορά την φημολογία για χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών, ξεκαθάρισε πως πάνω από το 85% των ιατρών έχει εμβολιαστεί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν τον ικανοποιεί το ποσοστό των υπολοίπων (νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού). Αναφορικά με το θέμα, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα υποχρεωτικότητας του εμβολίου για τους υγειονομικούς.

Διαβάστε Ακόμα