Νέες προοπτικές πρόσκτησης εργασιών διαφαίνονται για τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές στον Κλάδο των Τουριστικών Ασφαλίσεων.
Οι προοπτικές του Τουρισμού φέτος στη χώρα μας εκτιμώνται – με αισιόδοξες θεωρήσεις στο 50% των αποτελεσμάτων του 2019, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα φιγουράρει ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως. Κύριοι ανταγωνιστές η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και, εσχάτως, η Κροατία.
Αυτονόητο είναι ότι τα κριτήρια των Τουριστών, πέρα από τα παραδοσιακά (ήλιος, θάλασσα, μνημεία) φέτος θα περιστραφούν και γύρω από υγειονομικούς παράγοντες που αφορούν την Πανδημία στις χώρες αυτές.
Στον τομέα αυτό, λόγω και των εμβολιασμών, η Ελλάδα καταγράφει θετικό προφίλ. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Πόσο «οχυρωμένοι» είναι οι τουριστικοί φορείς έναντι προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τον κορωνοϊό και τις ευθύνες που απορρέουν από τοπικές υγειονομικές κρίσεις; Σε τι ποσοστό είναι καλυμμένοι ασφαλιστικά οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό;
Το 2019 μόλις το 25% των ξενοδοχειακών καταλυμάτων στην Ελλάδα ήταν ασφαλισμένο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα λόγω της Κρίσης του Κορωνοϊού, το ποσοστό αυτό πιστεύεται ότι είναι ακόμη χαμηλότερο.
Ωστόσο, η μετά-Covid εποχή κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη Ασφάλισης σε όλους τους τομείς του Τουρισμού, εάν λάβουμε υπ’ όψιν ότι, ενώ προ Covid (2019) τα μη εισπρακτέα Τιμολόγια και οι κρατήσεις που ακυρώθηκαν (πτώχευση Thomas Cook) έφτασαν τα 190 εκατ. €, το 2020 (έτος Covid) οι απώλειες ανέβηκαν στα 930 εκατ. €.
Κατ’ αρχήν η νέα πραγματικότητα θέτει δυναμικά, εκτός της Ασφάλισης Ξενοδοχείων, την προοπτική πώλησης Ομαδικών Ασφαλιστηρίων Υγείας σε ξενοδοχεία, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων. Ένας τομέας στον οποίο θα έπρεπε να επικεντρωθεί η Ασφαλιστική Αγορά εν όψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.
Επιπλέον, ο Τουρισμός προσφέρει ευκαιρίες στους Ασφαλιστές και σε ευρύτερα πεδία: Ταξιδιωτικοί Πράκτορες (είναι ήδη υποχρεωτική η ασφάλισή τους), Εστίαση, χώροι αναψυχής, Τουριστικά Πρακτορεία, Εμπόριο σε τουριστικές περιοχές, Ενοικιαζόμενα Δωμάτια, Προμηθευτές, Ασφάλιση αεροπορικών μετακινήσεων, Ταξιδιωτική Ασφάλιση, κ.ά.
Σε πιο «προχωρημένο» επίπεδο προσφέρεται η Ασφάλιση Διακοπής Επιχειρησιακών Λειτουργιών, η ευθύνη Διευθυντών και Στελεχών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι Πιστώσεις κ.ά.
Η νέα πραγματικότητα θέτει δυναμικά, εκτός της Ασφάλισης Ξενοδοχείων, την προοπτική πώλησης Ομαδικών Ασφαλιστηρίων Υγείας σε τουριστικά καταλύματα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες
των εργαζομένων.
Για όλα τα παραπάνω τίθεται θέμα σχεδιασμού νέων Ασφαλιστικών Προϊόντων, η ανάγκη για τα οποία έχει προκύψει κατά τη διάρκεια -και εξαιτίας- της Πανδημίας. Και προς τούτο, η ελληνική Ασφαλιστική Αγορά ετοιμάζεται πυρετωδώς.
Αναδημοσίευση από το INTERLIFE Magazine Ιούνιος 2021