Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Το Ελ Σαλβαδόρ γίνεται η πρώτη χώρα στο κόσμο που υιοθετεί το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα!

Δημοσίευση: 07/09/2021

Το Ελ Σαλβαδόρ γράφει σήμερα ιστορία, καθιστώντας το πρώτο κράτος παγκοσμίως που υιοθετεί το Bitcoin ως επίσημο νόμισμά του. Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής προχώρησε σε αγορά Bitcoin αξίας 21 εκατομμυρίων, με τον πρόεδρο της χώρας να εξαπολύει πανηγυρικές ανακοινώσεις, τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος των πολιτών παρακολουθεί με σκεπτικισμό τις εξελίξεις εκφράζοντας τις ανησυχίες του.

Ανεξάρτητα από το εάν η επιλογή αυτή πρόκειται να δικαιώσει την κυβέρνηση, η σημερινή μέρα αποτελεί σημείο αναφοράς για την παγκόσμια οικονομία, καθώς για πρώτη φορά ένα κράτος επενδύει στην τεχνολογία του blockchain και των κρυπτονομισμάτων, δίνοντας στο Bitcoin τη θέση του επίσημου νομίσματός του.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε σε ανακοίνωσή του στο twitter δηλώνει με περηφάνεια ότι η χώρα του κατάφερε να εξασφαλίσει 200 bitcoins, ενημερώνοντας τους χρήστες λίγες ώρες αργότερα για την αγορά άλλων 200 bitcoins, δεσμευόμενος βέβαια για την αγορά ακόμη περισσότερων στο μέλλον.

“Για πρώτη φορά στην ιστορία, όλα τα μάτια του κόσμου θα είναι στραμμένα στο Ελ Σαλβαδόρ”, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Τις αναρτήσεις του Ναγίμπ Μπουκέλε διαδέχτηκε η επισημοποίηση του Bitcoin ως νόμιμου νομίσματος της χώρας, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το αμερικανικό δολάριο.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτή η κίνηση θα προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα καταστήσει φθηνότερη την αποστολή εμβασμάτων, εξοικονομώντας περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια από τα τέλη σε ετήσια εμβάσματα που στέλνονται στο εξωτερικό. Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αποδέχονται το ψηφιακό νόμισμα ως αντάλλαγμα αγαθών και υπηρεσιών, ενώ η κυβέρνηση το αποδέχεται και για πληρωμές φόρων.

Παρά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις και την έντεχνη επικοινωνιακή προώθηση της επιλογής της κυβέρνησης ως ιστορικό επίτευγμα, οι πολίτες ανησυχούν ιδιαίτερα για τις οικονομικές εξελίξεις που μπορεί να αποφέρει ένα τέτοιου είδους άνοιγμα. Η κυβέρνηση παρά την προσπάθεια που καταβάλλει δεν έχει καταφέρει να καθησυχάσει το σύνολο των πολιτών με ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο ξεπερνά το 70% να εμφανίζεται επιφυλακτικό, απορρίπτοντας την ιδέα και εμμένοντας στα αμερικανικά δολάρια (νόμιμο νόμισμα της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια), υποστηρίζοντας ότι δεν εμπιστεύεται τα κρυπτονομίσματα εξαιτίας στης ασταθούς φύσης τους και των πολλαπλών ιδιαιτεροτήτων τους.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση πριμοδοτεί τη χρήση του Bitcoin, προσφέροντας 30 δολάρια σε όποιον πολίτη εντάξει στα μέσα συναλλαγής του το ψηφιακό νόμισμα.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»