Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

H Tesla καλείται να αποζημιώσει χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της

Δημοσίευση: 26/05/2021
H Tesla καλείται να αποζημιώσει χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της

Ο όμιλος του Έλον Μασκ ενδεχομένως να κληθεί να καταβάλλει αποζημιώσεις που φτάνουν έως και τα 160 εκατ. δολάρια σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Tesla στη Νορβηγία, καθώς το δικαστήριο της Νορβηγίας αναγνώρισε ότι μια αναβάθμιση λογισμικού που πραγματοποιήθηκε το 2019 ελάττωσε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας των ηλεκτρικών οχημάτων της εταιρίας, επιβραδύνοντας τη ταχύτητα φόρτισής τους.

Όπως αναφέρει η νορβηγική εφημερίδα Nettavisen, δεκάδες κάτοχοι αυτοκινήτων της Tesla στη Νορβηγία προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, διότι διαπίστωσαν ότι μετά την αναβάθμιση του λογισμικού το 2019 περιορίστηκε το εύρος της αυτονομίας των οχημάτων, ενώ για τη φόρτιση της μπαταρίας τους απαιτούταν περισσότερος χρόνος.

Το δικαστήριο αναγνώρισε την ευθύνη της Tesla για τη μείωση της ταχύτητας φόρτισης αλλά και της διάρκειας ζωής της μπαταρίας των οχημάτων και επιδίκασε σε καθέναν από τους 30 ιδιοκτήτες οχημάτων που κατέθεσαν αγωγή αποζημίωση ύψους 16.000 δολαρίων από την Tesla.

Σύμφωνα με την απόφαση, η αναβάθμιση του λογισμικού επηρέασε τα Tesla Model S που κατασκευάστηκαν την περίοδο 2013-2015. Περίπου 10.000 τέτοια μοντέλα πουλήθηκαν στη Νορβηγία, γεγονός που σημαίνει ότι η επιδίκαση αποζημίωσης 16.000 δολαρίων σε όλους τους ιδιοκτήτες θα κόστιζε στην Tesla το ποσό των 160 εκατ. δολαρίων.

Όπως αναφέρουν τα νορβηγικά ΜΜΕ, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει δικαίωμα να καταθέσει έφεση σε δικαστήριο της χώρας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ η Tesla δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Forbes να σχολιάσει τη δικαστική απόφαση.

Η Νορβηγία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρικών οχημάτων, κυρίως λόγω των σημαντικών φοροαπαλλαγών για απόκτηση αυτοκινήτου. Μάλιστα τον περασμένο Ιανουάριο, η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπέρασε αυτές των οχημάτων με βενζινοκινητήρα.

Το 2020, το 54,3% των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στη Νορβηγία λειτουργούν με ηλεκτρικές μπαταρίες. Νορβηγοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο της: να σταματήσει μέχρι το 2025 την πώληση βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

Αγωγές κατά της Tesla και στις ΗΠΑ

Αγωγές κατά της Tesla -για ενημερώσεις λογισμικού που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η χωρητικότητα των μπαταριών- δεν έχουν κατατεθεί μόνο στη Νορβηγία. Το 2019 κατατέθηκε ομαδική αγωγή σε δικαστήριο της Βόρειας Καλιφόρνιας, στην οποία οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι η αναβάθμιση του λογισμικού μείωσε το εύρος της αυτονομίας παλαιότερων μοντέλων κατά 40 μίλια.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η αυτοκινητοβιομηχανία “χειραγώγησε με δόλο το λογισμικό της με σκοπό να αποφύγει […] την έννομη υποχρέωση προς τους πελάτες της να επιδιορθώσει, επισκευάσει ή αντικαταστήσει τις μπαταρίες” των οχημάτων τους.

Η Tesla απάντησε μέσω του ιστότοπου Electrek ότι οι αναβαθμίσεις λογισμικού έγιναν για την προστασία της μπαταρίας και τη βελτίωση της διάρκειας ζωής της. Ανέφερε ακόμη πως ένα περιορισμένο ποσοστό ιδιοκτητών των οχημάτων της “παρατήρησε μικρή μείωση της εμβέλειας της μπαταρίας κατά τη φόρτισή της”.

Την ίδια χρονιά, η Εθνική Διοίκηση για την Ασφάλεια Οδικής Κυκλοφορίας ξεκίνησε έρευνα για να εντοπίσει τυχόν ελαττώματα στις μπαταρίες των οχημάτων Tesla. Η έρευνα αυτή εκκρεμεί μέχρι σήμερα.

Πηγή: www.forbes.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»