Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες;

Δημοσίευση: 16/02/2023
τέλος επιτηδεύματος

Τέλος επιτηδεύματος – Εισηγήσεις για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν υποβληθεί στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο, ωστόσο, ακόμα δεν έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις του. Η αγορά ζητεί επί χρόνια την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο επιβαρύνει σημαντικά επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς επιβάλλεται ανεξάρτητα από το εάν η επιχείρηση είναι ζημιογόνος ή κερδοφόρος.

Κυβερνητικά στελέχη που στηρίζουν το σχέδιο κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος σημειώνουν ότι πρέπει να καταργηθεί ο μνημονιακός φόρος, βάζοντας μία τελεία στην εποχή εκείνη, στηρίζοντας ταυτόχρονα και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης που ισχύει για τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που αύξησαν το προσωπικό τους τουλάχιστον για τρεις μήνες εντός του 2022 δεν θα πληρώσουν φέτος τέλος επιτηδεύματος. Επί της ουσίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να πληρώνουν το τέλος, εκτός και εάν η κυβέρνηση αποφασίσει την κατάργησή του.

Από την άλλη πλευρά, και καθ’ ότι το μέτρο αποδίδει περί τα 350-400 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό, υπάρχουν στελέχη που συστήνουν τη διατήρηση του τέλους και το ποσό αυτό να κατευθυνθεί για τη στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων ή τον περιορισμό φόρων που επιβαρύνουν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Σημειώνουν, δε, ότι με τις αλλαγές του 2019 στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος οι επαγγελματίες είχαν μεγάλη μείωση στη φορολογία, ενώ ταυτόχρονα περιορίστηκε και η προκαταβολή φόρου στο 55%.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος θεσπίστηκε ως έκτακτος φόρος και μάλιστα μόνο για εκείνους που δηλώνουν μικρά εισοδήματα και επί της ουσίας φοροδιαφεύγουν. Ωστόσο, με νομοτεχνική βελτίωση επεκτάθηκε σε όλους, ανεξάρτητα από το εάν δηλώνουν μικρά ή μεγάλα κέρδη ή ακόμα και εάν έχουν ζημίες.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι χρόνο με τον χρόνο η κυβέρνηση προχωρεί σε αναστολές του τέλους. Συγκεκριμένα, σήμερα ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:

  • Οι επιχειρήσεις που αύξησαν το προσωπικό τους τουλάχιστον για τρεις μήνες εντός του 2022 δεν θα πληρώσουν φέτος τέλος επιτηδεύματος. Συγκεκριμένα, στις επιχειρήσεις αυτές κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2023 (εισοδήματα 2022) δεν θα υπολογιστεί τέλος επιτηδεύματος, υπό την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομική άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  • Όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  • Έμποροι, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους.
  • Αγρότες του κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Το μέτρο ισχύει και για το φορολογικό έτος 2022 (ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019-2021), με αποτέλεσμα οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα μέτρων, μεταξύ καθέτων, να απαλλάσσονται από το τέλος.

 

Τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που ισχύουν σήμερα ανέρχονται σε:

  • 650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  • 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  • 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.

 

Πηγή: powergame.gr/

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»