Ο επανακαθορισμός του κατώτατου μισθού αποτελεί ένα από τα ζητήματα η κυβέρνηση έχει θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων εδώ και καιρό, ενώ έχει δεσμευτεί ότι μετά το πέρας του καλοκαιριού οι εργαζόμενοι θα δουν αύξηση στους μισθούς τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr η σχετική επιτροπή διαβούλευσης (ΟΜΕΔ,εκπρόσωποι Υπουργείου Εργασίας και ΥΠΟΙΚ) έχει αποστείλει επιστολές σε όλους τους επιστημονικούς φορείς (ΤτΕ, ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ, ερευνητικά ινστιτούτα κοινωνικών εταίρων, όπως το ΙΝΕ -ΓΣΕΕ, το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ κλπ.), προκειμένου να καταθέσουν τις προβλέψεις τους σχετικά με το ζήτημα προκειμένου να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία οι εκθέσεις αυτές θα αποσταλούν στο ΣΕΒ και την ΓΣΕΕ ούτως ώστε να τοποθετηθούν επί των προτάσεων. Έπειτα, το ΚΕΠΕ μαζί με μία πενταμελή επιτροπή από εκπροσώπους του Υπουργείο Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Εργασίας θα υποβάλλουν την τελική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Οι προθεσμίες φαίνεται να αγχώνουν την κυβέρνηση, η οποία ακόμη δεν έχει καταλήξει αν εν τέλει οι πολυπόθητες αυξήσεις θα δρομολογηθούν εντός του 2021, με τα deadlines που η ίδια επέβαλλε στον εαυτό της να λήγουν τον ερχόμενο Ιούλιο.
Τρία είναι τα βασικά σενάρια τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι σε σχέση με τη διαδικασία αλλά και τις τελικές κυβερνητικές αποφάσεις:
Σύμφωνα με ένα σενάριο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Capital.gr, η όλη διαδικασία διαβούλευσης, ενδεχομένως να ”παγώσει” λόγω των ειδικών συνθηκών στις οποίες έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας.
Σ’ αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση θα δώσει νέα αναβολή στη διαδικασία διαβούλευσης και απόφασης είτε για το τέλος του 2021 είτε, πιθανότερα για τα μέσα του 2022, όταν, όπως προβλέπεται στο οικονομικό επιτελείο, θα έχει επανέλθει η ελληνική οικονομία σε ”καθεστώς” κανονικότητας.
To δεύτερο σενάριο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι και κερδίζει αρκετές πιθανότητες, προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας η οποία έχει ξεκινήσει, αλλά το ”πάγωμα” κάθε μεταβολής του κατώτατου μισθού.
Πηγές του capital.gr από κύκλους που εμπλέκονται στη διαδικασία της διαβούλευσης, αναφέρουν, πιο συγκεκριμένα, πως υπό τις αρνητικές οικονομικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κορονο-κρίση, κάθε άλλο παρά θα μπορούσε να αποφασισθεί αύξηση του κατώτατου μισθού και έτσι είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να αποφασίσει ”πάγωμα” του κατώτατου μισθού για άλλο ένα έτος, δηλαδή έως τα μέσα του 2022. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, πέρσι η ελληνική οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση πάνω από 8%, φέτος εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα, οι ώρες εργασίας μειώθηκαν κατά 11%, ενώ η παραγωγικότητα εργασίας ανά απασχολούμενο μειώθηκε κατά 7%.
Εξάλλου, η μείωση των εργατικών εισφορών των μισθωτών κατά 1,3 μονάδες -στα πλαίσια της συνολικής μείωσης του συνόλου των εισφορών κατά 3,9 μονάδες το 2020 και φέτος- έχει οδηγήσει σε αύξηση καθαρών αποδοχών τους κατά αντίστοιχο ποσοστό. Επίσης, επίκειται παραπέρα μείωση των εισφορών πχ κατά 0,5% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης στα μέσα του 2022, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 0,25% και των καθαρών εργατικών αμοιβών. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αποπληθωρισμός που έχει φέρει η ύφεση έχει οδηγήσει σε αύξηση 0,4% του διαθέσιμου εισοδήματος.
Το τρίτο, αν και όχι ιδιαίτερα πιθανό, τρίτο σενάριο, προβλέπει μία μικρή αύξηση πχ 2% στον κατώτατο μισθό.
Υπέρ μιας τέτοιας απόφασης ”παίζουν” δύο βασικοί λόγοι. Κατά πρώτον, πέρσι σημειώθηκε αύξηση της παραγωγικότητας εργασίας ανά εργαζόμενο κατά 3,5%. Ο δείκτης αυτός, σύμφωνα με οικονομολόγους οι οποίοι εμπλέκονται στενά στη διαδικασία διαβούλευσης έχει πιο βαρύνουσα σημασία σε σχέση με την παραγωγικότητα της εργασίας ανά εργαζόμενο (σ.σ. η οποία μειώθηκε κατά 7%).
Κατά δεύτερον, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ήταν οι εργαζόμενοι των κλάδων που επλήγησαν και συνεχίζονται να πλήττονται από την πανδημία εκείνοι οι οποίοι κατά βάση αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Εξάλλου, με τον κατώτατο μισθό αμείβονται κατά βάση και οι εργαζόμενοι σε κλάδους οι οποίοι γνώρισαν μια ορισμένη ανάπτυξη εν μέσω κρίσης (όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο κλπ.)
Συνεπώς μία αύξηση του θα αποτελούσε μία μορφή ”ανταμοιβής” προς όλους εκείνους οι οποίοι είτε αποκλείστηκαν από την εργασία λόγω της αναστολής των συμβάσεων αλλά και εκείνους που παρέμειναν στην εργασία ή προσελήφθησαν εν μέσω κρίσης, αλλά με χαμηλούς μισθούς και εξαιρετικά δύσκολες εργασιακές συνθήκες.
Πηγή: capital.gr