Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

Στα μαχαίρια οι μέτοχοι της Generali! Ποιος θα επικρατήσει στην διοίκηση;

Δημοσίευση: 10/12/2021

Οι δύο Ιταλοί δισεκατομμυριούχοι που αμφισβητούν την επί δεκαετίες κυριαρχία της Mediobanca SpA στην Assicurazioni Generali SpA επιθυμούν η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ιταλίας να επικεντρωθεί περισσότερο στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, ανοίγοντας τα χαρτιά τους λίγο πριν από το μεγάλο διοικητικό συμβούλιο της άνοιξης κατά τη διάρκεια του οποίου θα κριθεί ποιος θα αναλάβει τη θέση του CEO.

Ο μεγιστάνας στον κλάδο των κατασκευών Francesco Gaetano Caltagirone και ο Leonardo Del Vecchio, ο ιδρυτής του γίγαντα γυαλιών Luxottica, ετοιμάζουν ένα σχέδιο για τη Generali για να αντιμετωπίσει αυτό που θα παρουσιάσει ο νυν διευθύνων σύμβουλος Philippe Donnet στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός από την ενίσχυση της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, οι Caltagirone και Del Vecchio υπογραμμίζουν την ανάγκη για την ενίσχυση του ρόλου της Banca Generali SpA στον όμιλο.

Οι δύο μεγιστάνες ενισχύουν το μερίδιό τους στη Generali εδώ και μήνες, με σκοπό να απομακρύνουν τον Donnet, ο οποίος είναι έτοιμος να λάβει το χρίσμα για την ανανέωση της θητείας του από το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο στις 29 Απριλίου. Στόχος τους είναι να παρουσιάσουν τη δική τους λίστα στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση για να αμφισβητήσουν τον Donnet αλλά και το τρέχον συμβούλιο που υποστηρίζεται από τη Mediobanca.

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι ισχυρίζονται ότι η Generali, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ιταλίας, έχει χάσει το δρόμο της υπό την εποπτεία της Mediobanca, υστερώντας σε σχέση με τους κύριους ευρωπαίους αντιπάλους της τα τελευταία 15 χρόνια. Έχοντας σύμμαχό τους την Fondazione Cassa di Risparmio di Torino, κατέχουν πλέον πάνω από το 15% της Generali, ποσοστό που ξεπερνά το 12,8% της Mediobanca.

Το Il Sole 24 Ore αναφέρθηκε για πρώτη φορά για το σχέδιο των μεγιστάνων το Σάββατο. Οι εκπρόσωποι των Generali, Del Vecchio και Caltagirone αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Μάχη δισεκατομμυριούχων

Η Mediobanca αύξησε το μερίδιό της σε περισσότερο από 17% μέσω ενός μηχανισμού δανεισμού μετοχών τον Σεπτέμβριο, για να ανταποκριθεί στη δημιουργία μεριδίων από τους δισεκατομμυριούχους, προετοιμάζοντας τη μάχη ανανέωσης του διοικητικού συμβουλίου. Η νομιμότητα της μίσθωσης, η οποία θα λήξει αμέσως μετά την Ετήσια Γενική Συνέλευση, εξετάζεται από τη ρυθμιστική αρχή αγοράς της Ιταλίας Consob.

Νωρίτερα εκείνο τον μήνα, οι δύο δισεκατομμυριούχοι είχαν ανακοινώσει ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα σύμφωνο διαβουλεύσεων με τους μετόχους, με στόχο να συνεργαστούν προς μια «πιο κερδοφόρα και αποτελεσματική διαχείριση» της ασφαλιστικής εταιρείας. Το Fondazione CRT ενέκρινε αργότερα στο σύμφωνο.

Ο Caltagirone, αντιπρόεδρος της Generali, έχει παραπονεθεί εδώ και καιρό για τη στρατηγική της ασφαλιστικής εταιρείας και αρνήθηκε να εγκρίνει τα αποτελέσματα της εταιρείας για το 2020, μια συμβολική κίνηση που υπογράμμισε τη διαφωνία του με ορισμένα στελέχη.

Οι Del Vecchio και Caltagirone έχουν επίσης αυξήσει τα μερίδιά τους στη Mediobanca, σε περισσότερο από 19% και 3% αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ο Ντελ Βέκιο βλέπει τη δυνατότητα να επεκτείνει τη Generali σε έναν κορυφαίο ευρωπαϊκό παίκτη με ισχυρές ιταλικές ρίζες, ανέφεραν πέρυσι στο Bloomberg News άνθρωποι που γνωρίζουν την ύλη.

Η στρατηγική του Donnet

Οι δισεκατομμυριούχοι λένε ότι υπό την τρέχουσα διοίκηση, η Generali έχει παραχωρήσει έδαφος σε ευρωπαϊκούς ομολόγους, όπως η Allianz SE και η Axa SA .

Ισχυρίζονται επίσης ότι το συμβόλαιο εξαγοράς του ασφαλιστή ήταν πολύ δειλό και για αυτό ευθύνεται η Mediobanca. Για παράδειγμα, η Generali απέφυγε να υποβάλει προσφορές για ευκαιρίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για να αποφύγει τον ανταγωνισμό με τον μεγαλύτερο μέτοχό της. Η Generali αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των εσόδων της Mediobanca.

Η αναμέτρηση έχει οριστεί για την ημέρα που ο Donnet παρουσιάζει το στρατηγικό του σχέδιο. Θα είναι σε θέση να επισημάνει το ρεκόρ του όσον αφορά την ενίσχυση της τιμής της μετοχής της Generali, τη μείωση του κόστους και την προώθηση της ψηφιοποίησης. Έχει επεκταθεί και σε πιο προσοδοφόρους τομείς προϊόντων, ενώ εδραιώνει την παρουσία της Generali στην εγχώρια αγορά της, εξαγοράζοντας τη μικρότερη ανταγωνιστική Societa Cattolica di Assicurazioni SpA .

Οι μετοχές της Generali έχουν κερδίσει περισσότερο από 60% από τότε που ο Donnet παρουσίασε το πρώτο του επιχειρηματικό σχέδιο τον Νοέμβριο του 2016, έναντι αύξησης 30% στην Allianz και 15% στην Axa SA.

Πηγή: bloomberg.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»