Η σοκολάτα είναι ίσως η μόνη τροφή που κατάφερε να είναι ταυτόχρονα προϊόν καθημερινής κατανάλωσης, εκλεπτυσμένο υλικό στις πιο γλυκιές συνταγές και πηγή απόλαυσης για παιδιά και ενήλικες. Το βασικό της συστατικό είναι το κακάο, που προέρχεται από τους καρπούς του κακαόδεντρου ή αλλιώς “Theobroma cacao” (η τροφή των θεών).
Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινά αιώνες πριν, από την Κεντρική Αμερική, όπου, ήδη από το 600 π.X. οι Αζτέκοι ανακάλυψαν το κακάο και το απόλαυσαν σε μορφή ροφήματος. Αργότερα, ο Ισπανός κατακτητής Ερνάν Κορτές, ήταν ο πρώτος που εισήγαγε το κακάο στα ευρωπαϊκά εδάφη τον 16ο αιώνα. Με την πάροδο του χρόνου, διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ανέπτυξαν νέες γαστρονομικές προτάσεις και μεθόδους επεξεργασίας της σοκολάτας, δημιουργώντας ποικίλες εκδοχές της όπως, η σοκολάτα σε πλάκες (Αγγλία), σκόνη (Ολλανδία), γάλακτος, με ξηρούς καρπούς (Ελβετία), και με γέμιση (Γαλλία). Σήμερα, η σοκολάτα έχει κατακτήσει την υφήλιο και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα παγκοσμίως.
Κατηγορίες σοκολάτας:
Μαύρη σοκολάτα:
Η μαύρη σοκολάτα δίνει περίπου 550 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και περιέχει αμινοξέα που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας, όπως η τυροσίνη. Επίσης, περιέχει θειοβρωμίνη και φαινυλαιθυλαμίνη, που ενισχύουν το νευρικό μας σύστημα και μπορεί να συνεισφέρουν στην εθιστικότητα της σοκολάτας. Ως προς τα λιπαρά, περιέχει κυρίως κορεσμένα λιπαρά και λιγότερα μονοακόρεστα. Επιπλέον, περιέχει κάλιο, λίγο ασβέστιο, και καφεΐνη σε παρόμοια ποσότητα με έναν μικρό ελληνικό καφέ. Η μαύρη σοκολάτα έχει, επίσης, το πλεονέκτημα να περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα φυτοχημικά πολυφαινόλες που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.
Σοκoλάτα γάλακτος:
Η σοκoλάτα γάλακτος, εκτός από γάλα, περιέχει κακάο σε μικρότερη ποσότητα από τη μαύρη σοκoλάτα. Παρόλο που θερμιδικά διαφέρουν ελάχιστα, η σοκoλάτα γάλακτος έχει τριπλάσια περιεκτικότητα σε χοληστερίνη σε σχέση με τη μαύρη (αλλά και περισσότερο ασβέστιο). Ωστόσο, τα οφέλη που προσδίδει το κακάο, όπως η θειοβρωμίνη και τα φυτοχημικά, είναι ελάχιστα σε αυτή την περίπτωση.
Λευκή σοκoλάτα:
Η λευκή σοκoλάτα δεν περιέχει κακαόμαζα, αλλά μόνο βούτυρο του κακάο, ένα άλλο παράγωγο του κακαόδεντρου, και για αυτό είναι πιο λιπαρή. Από διατροφική άποψη, περιέχει απαραίτητα αμινοξέα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ικανοποιητικά ποσά ασβεστίου. Ωστόσο, η λευκή σοκoλάτα δεν περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη, που είναι γνωστά διεγερτικά στοιχεία με εξαρτησιογόνο δράση.
Οφέλη της σοκoλάτας:
Η σοκoλάτα είναι περισσότερο από ένα απλό γλυκό. Εκτός από την γλυκιά απόλαυση που προσφέρει, περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά που μπορούν να είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας, όπως υδατάνθρακες, απαραίτητα αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Ειδικά η μαύρη σοκoλάτα έχει αναγνωριστεί για τις θετικές επιδράσεις που έχει στη διάθεσή μας. Οι ψυχολόγοι έχουν παρατηρήσει ότι μπορεί να προκαλέσει αυξημένα συναισθήματα ευχαρίστησης και απόλαυσης, λόγω της θεοβρωμίνης, μιας ουσίας που μπορεί να προκαλέσει τόνωση της ενέργειας, παρόμοια με την καφεΐνη που βρίσκεται στον καφέ.
Τι άλλο πρέπει να ξέρει ένας λάτρης της σοκoλάτας
- Η σοκoλάτα θεωρείται ότι συμβάλλει στην τερηδόνα λόγω των απλών σακχάρων, επομένως καλύτερα να επιλέγετε προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη. Επίσης, καλύτερα να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό αφού καταναλώσετε τη σοκoλάτα, παρά να βουρτσίσετε τα δόντια σας αμέσως μετά, καθώς αυτό βλάπτει το σμάλτο τους.
- Παρότι η σoκολάτα έχει ενοχοποιηθεί για την εκδήλωση ακμής, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από έρευνες.
- Η σοκoλάτα, επίσης, έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά, οπότε πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Ένα μικρό κομμάτι σοκoλάτας σε ένα ισορροπημένο και υγιεινό πρόγραμμα διατροφής δεν είναι απαραίτητο να το αποκλείσετε από τη διατροφή σας.
Απολαύστε τη σοκoλάτα, αλλά πάντα με μέτρο!
Πηγή: Ergo Blog