Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Σκωτία: Η νίκη των αυτονομιστών στις εκλογές προμηνύει νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας!

Δημοσίευση: 10/05/2021
Οι αυτονομιστικές φωνές της Σκωτίας κατάφεραν να επιβληθούν στις τελευταίες εκλογές, εντείνοντας το αίτημα για την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Γράφει η Σωτηρία Γιαννακοπούλου,

Οι αυτονομιστικές φωνές της Σκωτίας κατάφεραν να επιβληθούν στις τελευταίες εκλογές, εντείνοντας το αίτημα για την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πιο συγκεκριμένα το κόμμα της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον κατάφερε να ανανεώσει την θητεία του και να επικρατήσει στο τοπικό κοινοβούλιο κατακτώντας 64 έδρες, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία για μία μόλις έδρα.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των εκλογών, οι Πράσινοι, οι οποίοι επίσης τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατέκτησαν οκτώ έδρες, επιτρέποντας τον σχηματισμό μιας πλειοψηφίας υπέρ της ανεξαρτησίας, τη στιγμή που οι συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον ήρθαν στη δεύτερη θέση με μόλις 31 βουλευτές.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον, στη νικητήρια ομιλία της τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητά της κυβέρνησης αποτελεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μόλις σταθεροποιηθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

«Ο λαός της Σκωτίας έδωσε την πλειοψηφία της Βουλής στα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία. Μάλιστα η πλειοψηφία τους είναι ακόμα ισχυρότερη από ό,τι στην προηγούμενη σύσταση του κοινοβουλίου», τονίζει στο λόγο της, στέλνοντας ένα έμμεσο μήνυμα στον Βρετανό πρωθυπουργό και εκφράζοντας ανοιχτά τις προθέσεις της.

Μάλιστα δεν δίστασε να τον φέρει προ των ευθυνών του, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν αποδεχτεί το αίτημα για την διενέργεια δημοψηφίσματος θα στραφεί ενάντια στη βούληση του Σκωτσέζικου λαού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Αν αρνηθεί να εγκρίνει το δημοψήφισμα δεν έρχεται απέναντι σε εμένα ή το κόμμα μου αλλά στον λαό της Σκωτίας. Αν επιχειρήσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εμποδίσει το δημοψήφισμα, θα αποδείξει ότι δεν είναι μια Ένωση μεταξύ ίσων εθνών και αυτό θα αποτελέσει το βασικό μας επιχείρημα για ανεξαρτησία».

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επισήμανε ότι ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα ήταν ανεύθυνο και ριψοκίνδυνο με τις παρούσες συγκυρίες, υποστηρίζοντας ότι η συμπόρευση της Σκωτίας με το Ηνωμένο Βασίλειο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών. «Πιστεύω παθιασμένα ότι τα συμφέροντα των ανθρώπων σ’ ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και του λαού της Σκωτίας εξυπηρετούνται καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε. Το δείξαμε και στην εμβολιαστική εκστρατεία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο διχασμός μεταξύ των Σκωτσέζων πολιτών είναι έκδηλος και καλλιεργείται αρκετές δεκαετίες τώρα. Το επιχείρημα της Μ. Βρετανίας σχετικά με τα προνόμια που προσφέρονται στους κατοίκους της περιοχής από τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. ναυάγησε με το Brexit, εντείνοντας την δυσαρέσκεια του σκωτσέζικου λαού, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί με σημαντική πλειοψηφία κατά της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ένωση.

Παρά το γεγονός ότι τα επιχειρήματα των αυτονομιστών έχουν σημαντικό αντίκρισμα στους πολίτες της Σκωτίας, τα μελανά σημεία της ενδεχόμενης ανεξαρτητοποίησης εξακολουθούν να προβληματίζουν. Συγκεκριμένα, η έξοδος της Σκωτίας από την Μ. Βρετανία δεν συνάδει απαραίτητα με την είσοδό της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί άλλωστε τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί όσον αφορά την είσοδο νέων κρατών μελών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αδύναμες και εύθραυστες οικονομίες, οι οποίες είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν νέους οικονομικούς κλυδωνισμούς εντός της Ένωσης, συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα κράτη.

Μία τέτοια εξέλιξη επομένως θα μπορούσε να αφήσει εκτεθειμένη την Σκωτία έναντι ποικίλων εξωτερικών κινδύνων, ενώ αναμφίβολα θα προκαλούσε αναταραχές και στο υγειονομικό της σύστημα, το οποίο όντας πλέον αποκομμένο από την κεντρική διοίκηση του Λονδίνου, θα καλούταν να διαχειριστεί ζητήματα όπως η διάθεση των εμβολίων, σε μία κρίσιμη για την ανθρωπότητα εποχή.

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»