Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

Μπορώ να οδηγήσω με ραγισμένο παρμπρίζ;

Δημοσίευση: 28/11/2023
ραγισμένο παρμπρίζ, οδήγηση

Το ράγισμα του παρμπρίζ στο αυτοκίνητο είναι κάτι συχνό που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε οδηγό. Μπορεί να προκληθεί από ένα μικρό πετραδάκι που θα χτυπήσει το παρμπρίζ και παρόλο που μπορεί να φαίνεται ασήμαντο αρχικά, οι κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσει είναι πραγματικοί και σημαντικοί.

Πολλοί οδηγοί αγνοούν τον κίνδυνο και πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη ζημιά για να προχωρήσουν σε επιδιόρθωση ή αντικατάσταση του παρμπρίζ. Αυτό όμως είναι λάθος, καθώς ακόμα και μικρά ραγίσματα μπορεί να επιδράσουν σοβαρά στην ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών.

Ένα ραγισμένο παρμπρίζ απειλεί την οδική μας ασφάλεια για διάφορους λόγους:

  • Περιορισμένη ορατότητα: Το ράγισμα μπορεί να εμποδίζει την ορατότητα του οδηγού, μειώνοντας την ικανότητά του να δει τον δρόμο, άλλα οχήματα και πεζούς.
  • Μειωμένη δομική αντοχή: Το παρμπρίζ αποτελεί σημαντικό μέρος της δομής του αυτοκινήτου και συμβάλλει στη δομική αντοχή του (στηρίζει τις μπροστινές κολόνες και την οροφή). Ένα μικρό ραγισμα μπορεί να αποδυναμώσει την αντοχή του παρμπριζ σε περίπτωση ατυχήματος.
  • Κίνδυνος θρυμματισμού: Ένα μικρό ραγισμα μπορεί να εξελιχθεί σε ολικό σπάσιμο του παρμπρίζ λόγω κραδασμών και αλλαγών της θερμοκρασίας, εκθέτοντας τους επιβάτες σε περαιτέρω κινδύνους.
  • Μη σωστή λειτουργία των συστημάτων ADAS: Ανάλογα με τη θέση της ρωγμής, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επηρεαστεί η σωστή λειτουργία της κάμερας ADAS, που χρησιμοποιούν πολλά συστήματα ασφάλειας του αυτοκινήτου, δίνοντας τη δυνατότητα να ακινητοποιούν το αυτοκίνητο, ώστε να αποφύγει επαφή με άλλο όχημα, πεζό ή ποδηλάτη. Σε αυτή την περίπτωση όπου υπάρχει ράγισμα, η κάμερα δεν θα μπορεί να «διαβάσει» σωστά τις πληροφορίες στο δρόμο, με αποτέλεσμα να μην βοηθά τους οδηγούς στην ενεργητική ασφάλεια.

 

Εάν το ράγισμα καλύπτεται από την ασφάλιση, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εφησυχαστούμε και να αγνοήσουμε το πρόβλημα. Οι ασφαλιστικές καλύψεις για την θραύση κρυστάλλων διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση και τις πολιτικές των ασφαλιστικών εταιρειών. Και συνήθως, η επιδιόρθωση του παρμπριζ, εφόσον χρειάζεται, είναι πιο οικονομική και εύκολη διαδικασία εάν γίνει άμεσα.

Συνοψίζοντας, τα ραγισμένα παρμπρίζ μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τον οδηγό και τους επιβάτες του αυτοκινήτου. Καλό θα είναι να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα άμεσα και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια τη δική μας και των επιβατών μας. Εάν διαπιστώσουμε οποιοδήποτε ράγισμα στο παρμπριζ, αναζητάμε άμεσα τη βοήθεια ενός ειδικού τεχνικού για να εκτιμήσει την κατάσταση και να προχωρήσουμε στην επιδιόρθωσή του.

Είναι σημαντικό για τις μετακινήσεις μας, να έχουμε εξασφαλίσει τη δική μας προστασία αλλά και του αυτοκινήτου μας από κάθε κίνδυνο κατά την οδήγησή μας. Γι’ αυτό, η ERGO δημιούργησε το πρόγραμμα ERGO My Auto με τέσσερα πρωτοποριακά ασφαλιστικά πακέτα, ώστε να καλύπτει κάθε μας ασφαλιστική ανάγκη.

Ειδικά για την περίοδο έως και 31 Δεκεμβρίου, με κάθε νέο ασφαλιστήριο επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης έχετε έκπτωση έως και 15% σε επιλεγμένα προγράμματα. Επωφεληθείτε των προνομιακών εκπτώσεων και έτσι θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο για ό,τι κι αν συμβεί στο δρόμο!

Δείτε αναλυτικά τις εκπτώσεις που δικαιούστε βάσει των χαρακτηριστικών του οχήματός σας εδώ.

Πηγή: Ergo Blog

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»