Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024

Πόσο σημαντική είναι η ασφάλιση αστικής ευθύνης για την επιχείρησή σου;

Δημοσίευση: 21/02/2023
ασφάλιση αστικής ευθύνης

Η ασφάλιση αστικής ευθύνης επιχειρήσεων είναι μία από τις πλέον βασικές ασφάλειες που πρέπει να έχεις στη διάθεσή σου, εάν θέλεις να εξασφαλίσεις την ομαλή πορεία της επιχείρησής σου. Οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες που αναλαμβάνει μία επιχείρηση στο πλαίσιο της λειτουργίας της απέναντι σε τρίτα πρόσωπα είναι πολλές και μπορούν να διαταράξουν το υγιές οικοσύστημα μιας εταιρείας.

Τι είναι η αστική ευθύνη επιχειρήσεων

Ουσιαστικά, η αστική ευθύνη αναφέρεται στην υποχρέωση της αποκατάστασης ή της αποζημίωσης ενός τρίτου από τον ασφαλισμένο εξαιτίας παραλείψεων ή λανθασμένων πράξεων. Σκέψου τι μπορεί να σημαίνει λοιπόν για την επιχείρησή σου να μην έχει διαθέσιμο ένα αντίστοιχο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Διότι οι απαιτήσεις που πιθανώς προκύψουν από κάποιον τρίτο, λόγω υλικών ζημιών ή σωματικών βλαβών από τυχόν παραλείψεις του ιδιοκτήτη ή των εργαζομένων στην επιχείρηση, μπορεί να είναι μεγάλες και δυσβάσταχτες.

Τι καλύπτει η αστική ευθύνη;

Η αστική ευθύνη καλύπτει ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων γι’ αυτό και διακρίνεται σε διάφορες κατηγορίες οι οποίες είναι:

  • Γενική Αστική Ευθύνη

Καλύπτει υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες σε τρίτους από παραλείψεις ή λάθη που σχετίζονται με τη λειτουργία των χώρων της επιχείρησής σου.

Παράδειγμα: Πελάτης ξενοδοχείου περπατώντας στο χώρο της πισίνας, γλιστράει και σπάει το πόδι του.

  • Αστική Ευθύνη Προϊόντος

Καλύπτει υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες σε τρίτους από ελαττωματικά προϊόντα που διέθεσε η επιχείρησή σου στο πλαίσιο της δραστηριότητά της.

Παράδειγμα:

  • Πελάτης αγοράζει πλαστικό παιδικό παιχνίδι για το παιδί του. Το παιδί τραυματίζεται από αιχμηρό κομμάτι του παιχνιδιού. Θα καλυφθεί από Αστική Ευθύνη του κατασκευαστή.
  • Κατάστημα παραγωγής τυποποιημένων προϊόντων, πάστα ελιάς. Ο καταναλωτής αγοράζει το προϊόν από το σούπερ μάρκετ. Καταναλώνοντας το προϊόν σπάει το δόντι του από υπόλειμμα κουκουτσιού. Θα αποζημιωθεί από το συμβόλαιο Αστικής ευθύνης προϊόντος.
  • Αστική Ευθύνη Εργοδότη

 

Σε καλύπτει στο πλαίσιο της ευθύνης που έχεις ως εργοδότης απέναντι σε εργαζόμενο ο οποίος πάθει ατύχημα κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Παράδειγμα: Υπάλληλος βιομηχανίας (δηλωμένος σε δημόσιο ασφαλιστικό φορέα) που δουλεύει στη γραμμή παραγωγής τραυματίζει σοβαρά το χέρι του από μηχάνημα της παραγωγής. Θα αποζημιωθεί από το ασφαλιστήριο εργοδοτικής ευθύνης για το πέραν του ασφαλιστικού φορέα υποχρεώσεις.

  • Αστική Ευθύνη Έργου

Καλύπτει υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες σε τρίτους σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια τεχνικών εργασιών της επιχείρησής σου.

Παράδειγμα: Γίνεται ανακαίνιση σε μια οικοδομή και κάποιο κομμάτι σκαλωσιάς πέφτει σε παρκαρισμένα οχήματα προκαλώντας τους υλικές ζημιές.

Σε ποιους απευθύνεται;

Ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα που καλύπτει την αστική ευθύνη απευθύνεται σε κάθε επιχείρηση, σε οποιοδήποτε κλάδο κι αν δραστηριοποιείται. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν και οι διαφορετικές καλύψεις στα αντίστοιχα συμβόλαια, ώστε κάθε περίπτωση να συμπεριλαμβάνεται. Όποιος κι αν είναι ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρησή σου, υπάρχει πάντα ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο που να καλύπτει κάθε ανάγκη και κάθε κίνδυνο, μειώνοντας το ρίσκο σε περίπτωση που προκληθεί κάποια ζημιά ή σωματική βλάβη σε κάποιο πελάτη, συνεργάτη ή τρίτο πρόσωπο.

Η Groupama καλύπτει την αστική ευθύνη επιχειρήσεων

Η Groupama μάλιστα στα προγράμματα ασφάλισης επιχειρήσεων “Expert” έχει συμπεριλάβει την αστική ευθύνη, προσφέροντάς σου σιγουριά και ασφάλεια τη στιγμή που θα τις χρειαστείς.

Και στα τρία προγράμματα, το “Expert Office”, το “Expert Business” και το “Expert Hotel’, υπάρχει η κοινή κάλυψη για την αστική ευθύνη η οποία αφορά σε όμορα περιουσιακά στοιχεία. Στα προγράμματα “Expert Office” και “Expert Business” περιλαμβάνεται επιπλέον και η κάλυψη για αστική ευθύνη του ασφαλισμένου έναντι του ιδιοκτήτη, ενώ με το δεύτερο πρόγραμμα καλύπτεται και η αστική ευθύνη έναντι επισκεπτών σε περίπτωση πρόκλησης σωματικών βλαβών από τη λειτουργία της επιχείρησης. Τέλος, στο πρόγραμμα “Expert Hotel” εφόσον ασφαλίζεται μόνο το περιεχόμενο υπάρχει κάλυψη για αστική ευθύνη του ασφαλισμένου έναντι του ιδιοκτήτη.

Μπορείς να δεις αναλυτικά τα προγράμματα ασφάλισης επιχειρήσεων “Expert” και τις καλύψεις που προσφέρουν συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης, και να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει στην επιχείρησή σου, προσφέροντάς της ένα δίχτυ ασφαλείας μειώνοντας το ρίσκο από ένα λάθος που μπορεί να έχει συνέπειες σε τρίτα πρόσωπα.

Εάν λοιπόν δεν έχεις ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να καλύπτει την επιχείρησή σου για αστική ευθύνη, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το αποκτήσεις. Το σίγουρο είναι ότι οι κίνδυνοι που μπορεί να προκληθούν από μια παράλειψη ή ένα ελαττωματικό προϊόν θα σου κοστίσουν πολλά περισσότερα από ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και φυσικά θα δημιουργήσουν οικονομικές αναταράξεις στα οικονομικά της επιχείρησής σου. Γι’ αυτό οφείλεις να τη θωρακίσεις έναντι οποιασδήποτε απαίτησης προκύψει.

Γνωρίστε τα προγράμματα ομαδικής ασφάλισης της Groupama πατώντας εδώ

Διαβάστε περισσότερα στο Groupama Blog

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»