Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

Πώς να προστατευτείς από τις ηλεκτρονικές απάτες

Δημοσίευση: 29/03/2022
Allianz: Προ πυλών μια νέα cyber-πανδημία! Ποιος ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών;

Όπως κάθε Νοέμβριο έτσι και φέτος, η Europol σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία σχεδιάζουν και υλοποιούν ενημερωτικές δράσεις που αφορούν στη διάχυση πληροφόρησης με σκοπό την προστασία του κοινού από τις ηλεκτρονικές απάτες.

Αντίστοιχα, η Αστυνομία στις διάφορες χώρες όπως και οι σύνδεσμοι ή ενώσεις τραπεζών εφαρμόζουν την πανευρωπαϊκή, ενημερωτική εκστρατεία στα κράτη τους.

Οι κοινές απάτες

Η εκστρατεία εφαρμόζεται και στην Κύπρο από τον Σύνδεσμο Τραπεζών, ο οποίος χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την αποστολή υλικού προς τα ΜΜΕ, για αποστολή σημαντικής πληροφόρησης προς το κοινό. Στη φετινή εκστρατεία περιλαμβάνονται χρήσιμες πληροφορίες οι οποίες χωρίζονται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

  1. Τα είδη ηλεκτρονικής απάτης
  2. Οι τρόποι προστασίας και
  3. Η σωστή αντίδραση των πολιτών έναντι του ενδεχομένου ηλεκτρονικής απάτης.

Συνεπώς, το κοινό καλείται να είναι υποψιασμένο όταν λαμβάνει τηλεφωνήματα, γραπτά μηνύματα (sms) ή και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) μέσω των οποίων τους ζητούνται προσωπικά δεδομένα και κυρίως τα συνθηματικά πρόσβασης στον λογαριασμό του.

Τι πρέπει να κάνεις

Επίσης, οι πολίτες πρέπει να έχουν υπόψη τους τα πέντε ακόλουθα σημεία:

  1. Προσοχή σε ανεπιθύμητα μηνύματα κειμένου ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την τράπεζα συνεργασίας σου.
  2. Εάν περιέχουν ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) και συνημμένα αρχεία, μην τα ανοίξεις.
  3. Εάν λάβεις μια ύποπτη κλήση από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεσαι, κλείσε το τηλέφωνο και επαλήθευσε την κλήση καλώντας το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζας.
  4. Ποτέ μην κοινοποιείς τα διαπιστευτήρια ασφαλείας σου (username & password) ή τους κωδικούς για την εκτέλεση συναλλαγής πληρωμής (π.χ. SMS OTP).
  5. Εάν νομίζεις ότι έχεις πέσει θύμα απάτης, επικοινώνησε αμέσως με την τράπεζα συνεργασίας σου και ανέφερε το σχετικό περιστατικό στην αστυνομία.

Παράλληλες ενημερωτικές εκστρατείες

Εξάλλου, τους τελευταίους μήνες ο Σύνδεσμος Τραπεζών σε συνεργασία με την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, την Κεντρική Τράπεζα και την Αστυνομία Κύπρου εφαρμόζουν εθνική, ενημερωτική εκστρατεία αναφορικά με τις ηλεκτρονικές απάτες υπό την ονομασία ΑΣΠiS.

Όσο η χρήση της τεχνολογίας και των ψηφιακών εφαρμογών αυξάνεται, τόσο οι εγκληματίες θα επιδιώκουν να κλέψουν χρήματα, να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς ή να εξασφαλίσουν παράνομα προσωπικό υλικό από τους πολίτες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι αρχές, οι οργανισμοί και οι εμπλεκόμενοι φορείς επιδιώκουν τη μεγαλύτερη και πιο άμεση επικοινωνία με το κοινό για αποτροπή των επιθέσεων από το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Πηγή: economytoday, cyprusinsurancenews.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Αθ. Σακάρογλου_ Δ/νων Σύμβουλος MALETSCHEK & PARTNER HELLAS – SAKAROGLOU A. & CO KG «Η ασφάλιση, πέρα από υποχρέωση, αποτελεί κρίσιμη ανάγκη για κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην εφοδιαστική αλυσίδα»

Σε μια εποχή, όπου οι φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές και καταστροφικές και με τον κλάδο των εμπορευματικών

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»