Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Ουκρανικές αεροπορικές εταιρείες διακόπτουν τη λειτουργία τους ελλείψει ασφαλιστικής κάλυψης – Αντασφαλιστές αρνούνται την κάλυψη και σε διεθνείς αεροπορικές εταιρείες λόγω αυξημένου κινδύνου πολέμου

Δημοσίευση: 24/02/2022
In this photo released by the Russian Defense Ministry Press Service, a pair of Russian Su-35 fighter jets fly in the sky in Russia, Sunday, Nov. 28, 2021. The Ukrainian and Western officials have expressed concern that a Russian military buildup near Ukraine could signal plans by Moscow to invade its ex-Soviet neighbor. (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Πλήθος Ουκρανικών αεροπορικών εταιρειών έχουν θέσει σε παύση τις λειτουργίες τους τις τελευταίες μέρες εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με την ασφαλιστική τους κάλυψη, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου ένοπλης σύγκρουσης με την Ρωσία. Παράλληλα, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες από όλη την Ευρώπη φαίνεται ότι αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας εξαιτίας των προειδοποιήσεων από πλευράς των αντασφαλιστών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν αναλαμβάνουν κινδύνους πολέμου.

Σε ανάρτησή του στο twitter πιλότος μεγάλης ουκρανικής αεροπορικής εταιρείας δήλωσε ότι οι πτήσεις αναστέλλονται λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης. Παράλληλα, τονίζει ότι η απόφαση αυτή δεν θα αναιρεθεί άμεσα, υπογραμμίζοντας ότι η οδηγία αυτή δεν προκύπτει από κυβερνητική εντολή αλλά εξαιτίας της αδυναμίας εύρεσης ασφαλιστικής κάλυψης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Δεν νομίζω ότι η απόφαση έχει να κάνει τόσο πολύ με κυβερνητική οδηγία όσο με τη μη διαθεσιμότητα ασφαλιστικής κάλυψης. Έτσι, εάν η KLM, η Lufthansa και η British Airways, για παράδειγμα, αποφασίσουν να μην πετάξουν καθόλου πάνω από την Ουκρανία, έχουμε σχεδόν επιστρέψει σε ένα σενάριο MH17»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτήση MH17 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014, σκοτώνοντας και τους 298 επιβαίνοντες, τα δύο τρίτα των οποίων ήταν Ολλανδοί πολίτες. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες απέφευγαν ήδη τον εναέριο χώρο μετά από προηγούμενες καταστροφές στρατιωτικών αεροσκαφών.

Στο πλαίσιο αυτό κορυφαίοι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς υποχρεούνται να σταματήσουν τις υπερπτήσεις τους μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει ανά πάσα στιγμή, με την απειλή της μετωπικής σύγκρουσης των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση διέθεσε 16,6 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (591,98 εκατομμύρια δολάρια) σε εταιρείες ασφάλισης και χρηματοδοτικής μίσθωσης για να διασφαλίστει η ασφάλεια των πτήσεων και να μην διακοπούν οι εργασίες των αεροπορικών εταιρειών.

 

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»